..

..

KIRA UNDI SAMPAI PAGI & TENDANG MEJA BUKTI PEMILIHAN PKR HURU HARA

on Tuesday, May 6, 2014 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 3 Comments
Selain soal kecoh sana sini dalam pemilihan PKR di Pulau Pinang, Perak dan Sabah pada Ahad menyaksikan proses kiraan undi untuk cabang Bayan Baru yang berlarutan sehingga awal pagi Isnin.

Entah apa ceritanya... namun 25 orang petugas kira undi tak tidur malam dan sehingga jam 545 pagi Isnin masih mengira undi (gambar).

Perkara itu disahkan oleh Ahli Parlimen PKR Bayan Baru Sim Tze Tzin di laman facebooknya.

"Jam 5.45 pagi... Bayan Baru masih mengira undi akhir... terima kasih kepada sukarelawan yang berjaya malam..."ujar beliau.Kira undi sampai awal pagi itu... dalam standrad pemilihan PKR boleh diketegorikan kira bagus, sebab untuk cabang Nibong Tebal, pemilihan ditangguhkan selepas yang keluar mengundi 671 tapi kertas undi ada dalam tong 838.

Haru biru jadinya dan kemudian diumumkan tangguh.

Suasana pengiraan undi yang bermula kira-kira jam 6 petang itu bertukar tegang apabila Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) ingin membuat pengiraan undi di dalam bilik khas, mendapat bantahan anggota parti sehingga mencetuskan pergaduhan mulut.
Keadaan tegang itu berlarutan sehingga 10 malam selepas proses pengiraan apabila ADUN Bukit Tambun, Law Choo Kiang, mengumumkan senarai daftar pengundi dan jumlah kertas undi yang diperolehi tidak sama.

Difahamkan, jumlah kertas undi yang diterima adalah 838 berbanding senarai daftar undi sebanyak 671.

Calon Ketua Cabang, Datuk Mansor Othman, menjadi berang apabila permintaannya JPP membuat pengiraan undi semula ditolak, menyebabkan berlaku rusuhan kecil di dalam dewan.

Kemarahan Mansor menyebabkan lebih 50 pengikutnya berada di dalam dewan bertindak menendang meja dan kerusi serta memaki JPP dan pengikut calon Ketua Cabang lain.

Mansor kemudiannya ditenangkan anggota PKR sehingga menyebabkan Choo Kiang mengambil langkah drastik dengan terus menghubungi Pengerusi JPP, Datuk Johari Abdul untuk mengawal keadaan.

Sejurus Ketua Pengawas memaklumkan pembatalan keputusan, dewan berkenaan tiba-tiba terputus bekalan elektrik selama tiga minit sehingga menyebabkan suasana menjadi kelam kabut.

Cabang Nibong Tebal menyaksikan pertembungan tiga penjuru antara S.Sanjeeviramah, Mansor dan penyandangnya, Maktar Shapee.

Manakala di Sabah pulak, kekurangan kertas undi menyebabkan mesyuarat peringkat cabang Tenom, bertukar kecoh, dan pemilihan bahagian tersebut terpaksa ditangguhkan.

Ratusan pemilihan yang berang mengerumuni urusetia bagi mendapatkan kertas undi dan mula merempuh masuk apabila hanya 300 kertas undi dikeluarkan kepada perwakilan yang hadir.

Kekecohan bermula, di Hotel Perkasa pada petang Sabtu, apabila pengarah pemilihan bahagian PKR Tenom, Nazri Udoi menangguhkan mesyuarat dan menuduh pengarah pilihan raya negeri tersilap mengira jumlah perwakilan.

"Kami menerima 300 kertas undi, namun kira-kira 2,000 perwakilan hadir," kata Nazri, sambil menambah 300 kertas undi yang telah dibuang dimusnahkan dihadapan calon yang bertanding di pelbagai peringkat dalam Cabang Tenom.

Penyandang jawatan Ketua Cabang Tenom, Masdin Tumas dicabar oleh Adris Taripin dan Daniel Riay.

Pengerusi PKR Sabah, Datuk Lajim Ukin berkata hanya mesyuarat Cabang Tenom ditangguhkan dan mereka dijangka akan mengadakan semula mesyuarat pada 10 Mei depan, selepas mendapat lampu hijau daripada ibu pejabat PKR.

Sementara itu, Ahli Parlimen PKR Lumut Laksamana Pertama (B) Muhammad Imran Abdul Hamid mendakwa, proses tersebut berjalan tidak teratur apabila para pengundi tidak diberikan Buku Panduan Pengundian Pemilihan Parti 2014 sebagai rujukan semasa membuang undi.

“Sepatutnya buku berkenaan diedar atau diletakkan di meja-meja pengundian supaya perwa­kilan lebih senang untuk membuat pemilihan.

"“Keadaan juga dilihat kurang teratur apabila petugas pengundian tidak bersedia dari awal daripada pelbagai sudut. Kita harap mereka dapat memperbaiki kelemahan-kelemahan ini supaya tidak berlaku lagi selepas ini," katanya.

Di Tapah, seorang pengundi, H. Ilaiyaraja, 34, pula mendakwa, penggunaan pensel untuk menanda kertas undi secara tidak langsung berupaya menimbulkan keraguan kerana boleh dipadam oleh sesiapa pun.

Pengundian cabang-cabang PKR seluruh negara dibuat berperingkat-peringkat selama tiga minggu bermula 26 April sehingga 11 Mei ini.

Keputusan akan diumumkan selepas 11 Mei depan. 


3 Responses

  1. Anonymous says:

    PKR = Parti Kongkek Rectum.......tahniah!!!!!!....kata dulang paku serpih, mengata orang, awak yg lebih......dulu kata SPR tak bersih, telus & adil.......sekarang awak pulak yg lebih.....

  2. Anonymous says:

    HAHAHAHA.......BARU HANGPA TAUUU LANGIT TINGGI KA RENDAH ...!! KOMPEM ADA PENGUNDI HANTU......SESUAYYYY DGN PERPATAH KATA DULANG PAKU SERPIH.....NGATA UMNO PKR YANG LEBEYYYYY KEHKEHKEHKEH!!!!

  3. Anonymous says:

    Tu baru undi parti.Kalau utk undi PR mungkin ambil seminggu utk kira undi.Itu pun siap lepas DEMO. Hmmmmm

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.