..

..

BATAL HUDUD : HASIL BANTUAN MAT SABU BERJAYA KAMBING HITAMKAN KERAJAAN PUSAT !!

on Monday, May 12, 2014 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 2 CommentsSignifikannya keputusan PAS batalkan membawa Hudud ke Parlimen diumukan hari ini   sebenarnya telah  kambing hitamkan kerajaan Pusat dengan bebanan untuk menjawab isu ini . Lagi lama keputusan  kajian mengenai perlaksanaan hudud  dibuat Jawatankuasa Teknikal ini , maka ini seronok lah mereka menghentam UMNO dan kerajaan Pusat menolak hukum hudud .


 Memang pintar otak putar belit Mat Sabu dengan menggunakan  jawatankuasa teknikal ditubuhkan untuk PAS melepaskan diri daripada bebanan  isu hudud 


Ini kerana , selepas daripada keputusan ini  ... mereka telah anggap  isu hudud  selesai kepada  DAP  apabila Pas  secara rasminya membatal hasratnya untuk membawa Rang Undang-Undang Persendirian (RUU) di Dewan Rakyat pada Jun ini yang membolehkan Kanun Jenayah Syariah (ii) 1993 dilaksanakan di Kelantan 


Ia juga  sekaligus sebagai hadiah untuk sekutu mereka DAP  menghadapi  Pilihan raya Kecil (PRK) Parlimen Bukit Gelugor dan Teluk Intan .

Sebenarnya keputusan PAS batalkan  bentang hudud di Parlimen   ini juga menyerlahkan sikap sebenar pemimpin mereka yang hanya berani menyalak &  tidak pernah konsisten pertahankan prinsip utk menegakkan hukum Allah & syiar Islam.
Pas membatalkan hasrat untuk membawa Rang Undang-Undang Persendirian (hudud) di Dewan Rakyat pada persidangan Parlimen bulan Jun 2014.

Pengumuman itu dibuat oleh Timbalan Presiden Pas Mohamad Sabu, pada sidang media di Ibu Pejabat Pas sebentar tadi.

Menurut Mohammad Sabu, pembatalan tersebut dibuat selepas Pas Pusat bersetuju dengan cadangan penubuhan satu Jawatankuasa Teknikal antara kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri Kelantan untuk meneliti dan mengemukakan cadangan tindakan ke arah pelaksanaan Kanun Jenayah Syariah (II) 1993 Kelantan.

"Oleh kerana itu cadangan membawa Rang Undang-Undang Persendirian (hudud) di Parlimen pada bulan enam ini tidak akan diteruskan.

"Ini jawatankuasa antara kerajaan dengan kerajaan, bukan lagi antara parti dengan parti, jadi seriuslah," katanya yang membacakan kenyataan Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Walaupun keputusan untuk menangguhkan pembentangan usul di Parlimen dibuat, namun Mohamad atau lebih dikenali dengan panggilan Mat Sabu berkata, Pas bertekad untuk memastikan undang-undang hudud terlaksana.

"Terserah kepada Jawatankuasa Teknikal yang akan berbincang dengan Kelantan dan Pusat.

"Ini jawatankuasa antara kerajaan dengan kerajaan, bukan lagi antara parti dengan parti, jadi seriuslah," katanya.

Ditanya sama ada keputusan itu sudah dimaklumkan kepada rakan sekutu dalam PR, Mat Sabu berkata, pihaknya tidak berbuat demikian.

"Mereka belum tahu. Mereka akan mengetahuinya melalui laporan adil media hari ini," katanya.

Untuk rekod, Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob pada April lalu telah mengumumkan kerajaan negeri sudah  bersedia dengan draf satu RUU persendirian (private bill) berhubung hukum hudud.

Rang undang-undang itu akan dibawa Ahli Parlimen Pas dari  Kelantan ke persidangan Dewan Rakyat bagi mendapatkan kebenaran melaksanakan undang-undang tersebut seperti yang diperuntukkan oleh Perkara 76 (A) Perlembagaan Persekutuan.


2 Responses

 1. Anonymous says:

  tak tekejut pun dgn keputusan ni..
  Parti putar belit dan menyesatkan umat maanusia.

 2. salam perjuangan,

  mohon jasa baik untuk membantu pautkan link kami di blog tuan.

  http://www.sarawakiana.net

  terima kasih.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.