..

..

TUTUP PUSAT LATIHAN KEMAHIRAN ANAK MELAYU BUKTI KERAJAAN PR ALERGIK NAMA MARA

on Wednesday, January 15, 2014 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments

Usaha Kerajaan Pusat membangunkan modal insan negara melalui latihan kemahiran kepada bumiputera dijangka terbantut pada masa depan apabila kerajaan negeri didakwa bertindak mengarahkan pusat latihan kemahiran GiatMara di Taman Selayang Baru ditutup akhir tahun ini.

Utusan Malaysia difahamkan arahan itu dibuat menerusi satu surat yang dikemukakan Pejabat Tanah dan Daerah Gombak kepada pengurus pusat latihan di bawah Majlis Amanah Rakyat (Mara) berkenaan yang bertarikh 2 Disember tahun lalu.

Dalam surat tersebut, kerajaan negeri memberikan tempoh kepada pengurus pusat latihan itu untuk berpindah tanpa sebarang ganti rugi dan pampasan dalam tempoh 12 bulan bermula 9 Disember 2013 hingga 10 Disember 2014 atas alasan tanah seluas 11,396 kaki persegi yang diduduki pusat itu sejak 20 tahun lalu tidak mendapat kebenaran daripada kerajaan negeri.Malah, kerajaan negeri turut memberikan amaran akan mengambil tindakan terhadap pengurusan pusat latihan terbabit tanpa sebarang notis atau ganti rugi di bawah Kanun Tanah Negara 1965.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Datuk Abdul Shukor Idrus menyelar tindakan kerajaan negeri itu yang disifatkannya seolah-olah mahu menutup peluang kepada rakyat negeri ini, khususnya bumiputera untuk mendapatkan hak pendidikan dari segi latihan kemahiran.

Tegasnya, walaupun dari segi perundangan kerajaan negeri mempunyai hak untuk berbuat demikian, namun penutupan pusat GiatMara itu tidak sepatutnya berlaku kerana kerajaan negeri tidak mengalami apa-apa kerugian.

Bahkan, katanya, pusat latihan itu sendiri selama ini sebenarnya banyak menyumbang kepada pembangunan modal insan di Selangor.

Beliau turut dimaklumkan Exco kerajaan negeri, Ean Yong Hian Wah telah membawa rombongan daripada wakil perniagaan Cina melawat pusat tersebut sebelum ini."Saya difahamkan lokasi pusat GiatMara itu mungkin diambil untuk tujuan pembangunan komersial. Jika perkara itu benar, malanglah kepada nasib anak-anak Selangor, khususnya dalam kalangan bumiputera untuk mendapatkan pendidikan latihan kemahiran.

"Soalnya mengapa kerajaan negeri menyasarkan pusat GiatMara, sedangkan di Selangor ini masih banyak kilang-kilang, pusat judi serta urut dibina dan beroperasi secara haram yang boleh diambil tindakan termasuk merampas tanah," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Dalam pada itu, Abdul Shukor yang juga Ketua UMNO Bahagian Selayang turut menjelaskan bahawa pusat GiatMara di Taman Selayang Baru itu dibina serta beroperasi sejak 1994 yang pada mulanya merupakan sebuah dewan serbaguna atas dasar kerjasama dan hubungan baik antara kerajaan negeri dengan Kerajaan Pusat ketika itu.

Ini kerana, katanya, pusat tersebut adalah untuk melatih anak-anak Selangor dalam bidang kemahiran dan sepatutnya kerajaan negeri ketika ini bersama-sama membantu dalam usaha murni itu, bukan sebaliknya.

Sementara itu, Ketua Penerangan UMNO negeri, Datuk Zein Isma Ismail mengutuk tindakan kerajaan negeri itu sekiranya benar, selain meminta pentadbiran Selangor ketika ini mencari alternatif sesuai bagi membolehkan pusat GiatMara berkenaan terus beroperasi dalam membangunkan modal insan negeri ini.

Menurutnya, kerajaan negeri perlu sedar bahawa dalam membangunkan Selangor ini, kerajaan Pusat telah menyalurkan kerjasama serta bantuan sejak sekian lama.
"Kerajaan negeri sepatutnya melakukan perkara yang sama untuk kepentingan rakyat meskipun berlainan ideologi politik," katanya.


Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.