..

..

PAKAI TUDUNG KINI JADI ISU PERKAUMAN, PENYANYI PULAK DIHALAU DARI MAJLIS CUKUP MEMALUKAN !!

on Monday, January 20, 2014 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 4 Comments


Memang patut pun orang Melayu marah ...Tak perlu pergi ke luar negara, di  bumi tanahair sendiri orang Melayu dihina dan diskriminasi perkauman melampau  gara-gara menjaga tuntutan agama iaitu memakai tudung ( hijab) .

Terbaru seorang penyanyi dihalau cukup memalukan di satu majlis makan malam  kerana memakai tudung oleh  individu bukan Islam ( CINABENG )  syarikat berkenaan . 

Episod penghinaan terhadap orang Melayu termasuk pemimpin kita iaitu DS Najib Tun Razak oleh kaum Cina semakin menebal . 

Bila kita marah , DAP & macainya tuduh kita rasis  tetapi  sebenarnya siapa yang memulakan nyala api seperti isu bertudung ini  ??






Selepas kontroversi seorang guru mualaf, Choi Yi Shan, 25, diarahkan untuk membuka tudung semasa mengajar di SJKC Nan Ya, Teluk Sengat, Johor, malam tadi diskriminasi yang sama dikenakan kepada seorang penyanyi yang membuat persembahan di Roof Lounge, Pusat Konvensyen Sime Darby, Bukit Kiara.
 
Marinatasha Isnariah Mustapar, 33, yang sepatutnya menyanyi bersama band Rufus dimalukan dengan diarahkan turun daripada pentas utama ketika majlis Makan Malam Tahunan CASTMET 2014 iaitu sebuah syarikat pemaju hartanah yang berpusat di Plaza Damas, Sri Hartamas.
 
“Saya rasa sangat malu kerana sudah bersiap sedia mengambil tempat di atas pentas dengan mikrofon. Saya terpaksa mengemaskan buku nota lirik dan membawa turun bersama note stand,” jelas Marina yang kecewa diaibkan di hadapan lebih kurang seratus tetamu pada insiden jam 8.00 malam tadi.
 
Arahan berbaur perkauman tersebut dikeluarkan oleh Pengarah Kewangan CASTMET, Shannon Yong. Menurut Marina lagi, Shahnon ada menemuinya sebelum acara berlangsung dengan meminta dia mencari penyanyi ganti yang tidak bertudung untuk menjayakan persembahan tersebut.
 
“Semasa saya mengadakan latihan bersama pemuzik di studio Plaza Damas pada 16 Januari lalu, wakil CASTMET ada bersama dan mereka tidak pernah isu kan mengenai tudung yang saya pakai. Hanya semasa hari majlis tersebut, Shahnon menimbulkannya atas alasan tidak sesuai, sedangkan ada tetamu yang datang berhijab.”
 
Artis Akademia Fantasia 8, Zafarina Jamhari atau Farina yang muncul kemudian dalam persembahannya turut bersimpati dengan mengundang Marina untuk naik ke atas pentas bagi menyanyikan dua buah lagu, “Someone Like You” dan “Price Tag”.
 
“Saya lihat tetamu tiada sebarang masalah dengan penampilan saya berhijab. Malah Pengerusi kumpulan syarikat CASTMET, Tan Sri Mohd Anwar Mohd Nor turut meminta saya menyanyi lagu tambahan,” jelas Marina yang kemudian telah dimarahi Shannon setelah selesai persembahan tersebut.
 
Menurutnya lagi, Shannon kemudian telah memanggilnya di bahagian luar dewan kerana tidak berpuas hati dengan tindakan Marina menyanyi dalam keadaan bertudung. Setelah melepaskan kemarahannya, Shannon meninggalkannya bersama Penolong Pengurus Pembangunan syarikat, Jaharudin Abdul Malek untuk menyelesaikan masalah tersebut.
 
Jaharudin ketika dihubungi MySuara pagi tadi mengesahkan kejadian tersebut tetapi enggan mengulas lanjut kerana dia bukan pihak yang berautoriti.
 
Bekas pelajar Akademi Seni Kebangsaan dalam bidang muzik dan vokal yang pertama kali menjadi mangsa rasis dan diskriminasi perkauman setelah 12 tahun bergiat dalam industri tersebut menyifatkan tindakan penganjur sebagai satu penghinaan terhadap agama dan kepercayaannya sebagai seorang Muslim.
 
“Kita berada di Malaysia bukan Amerika Syarikat. Malah Amerika Syarikat pun sudah menerima penyanyi Malaysia berhijab seperti Yuna. Apa masalah kita di Malaysia? Yang menyanyi mulut saya bukan tudung saya!” tegas Marina yang telah membuat laporan polis di Balai Polis Sentul pada jam 2.40 pagi tadi selepas pulang dari majlis tersebut.


4 Responses

  1. Anonymous says:

    Pengerusi kumpulan syarikat CASTMET, Tan Sri Mohd Anwar Mohd Nor adalah bekas panglima ATM...tak kan boleh berdiam diri kot... berani dengan bangsa sendiri... jika dengan bangsa lain kecut...

  2. Anonymous says:

    Kepada Najib dan semua pemimpin2 UMNO cukuplah kasi muka dgn kaum cina dan sewaktu dgnnya. Kita harus mengajar mereka yg biadab. Trend politik sebelum pru 13 dan pru 14 akan datang tidak akan berubah...bak kata puak2 pembangkang kau kasi BRIM aku amik tapi tetap pangkah bulan, roket, adilan...

  3. Anonymous says:

    Lepas laporan polis ni jangan lupa maaaafkan cinabeng ni yeeer.. ala dah biase kees ni berlaku... melayu hanya pandai beri maaaf jeeer .... dari menteri sampai kebawah sama sahaja... kangkooong.
    Wak Tempe

  4. Anonymous says:

    lps ni mintak maaf lah yerr,,selesaiii,hahahahahahahahahahahaha

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.