..

..

MENGAPA BELI MERCEDEZ BENZ SEDANGKAN CAMRY BARU GUNA 3 BULAN ?

on Friday, January 3, 2014 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 3 Comments
- Ketua Menteri, Lim Guan Eng didesak memperjelas kewajaran beliau meluluskan pembelian kereta Mercedes-Benz S300L sebagai kenderaan rasmi ketika ekonomi negeri ini terus merosot setiap tahun.

Presiden Sensible and Ethical Malaysians United Troopers (SEMUT), Datuk Huan Cheng Guan berkata, ini berikutan timbul persoalan apabila kenderaan rasmi Guan Eng sebelum ini iaitu Toyota Camry 2.5 masih baharu iaitu digunakan dalam tempoh kira-kira tiga bulan.

Lebih dikesalkan, katanya, keputusan itu tidak mengambil kira sensitiviti pelbagai pihak terutama rakyat termasuk penduduk Pulau Pinang sendiri yang berdepan tekanan peningkatan kos sara hidup.

"Situasi Guan Eng ini ibarat syarikat yang tidak pernah mencatatkan keuntungan tetapi membeli kereta mewah untuk kegunaan Ketua Pegawai Eksekutifnya (CEO).

"Sudah tentu ada yang tidak kena dengan situasi ini sekali gus memerlukan penjelasan lebih kukuh," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Keputusan Guan Eng itu dipersoal banyak pihak kerana dibuat ketika bajet defisit kerajaan DAP Pulau Pinang untuk tahun keempat berturut-turut.

Tindakan seolah-olah bermewah-mewah dalam keputusan itu juga tidak menggambarkan keperibadian 'pemimpin berjiwa rakyat' yang sanggup menaiki penerbangan tambang murah AirAsia dalam urusan rasmi seperti digambarkan penyokong pembangkang terhadap beliau sebelum ini.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Anak Muda Pulau Pinang, Jahangir Abdul Shukkur berharap Guan Eng akan menilai tindakannya tersebut terlebih dahulu sebelum mengkritik Kerajaan Pusat serta kerajaan negeri di bawah Barisan Nasional (BN) selepas ini.

Menurut beliau, keputusan Guan Eng meluluskan pembelian kereta baharu untuk kegunaan rasmi tidak menggambarkan budaya berjimat cermat seperti yang didesak pembangkang supaya diamalkan Kerajaan Pusat.

"Guan Eng tidak perlu lagi bercakap atau kritik orang lain kerana beliau sendiri tidak amal apa dinyatakannya.

"Sebelum ini beliau dakwa membeli Mercedes merupakan pembaziran, tetapi beliau sendiri meluluskan pembelian berkenaan yang kononnya untuk kegunaan rasmi di bawah hak sebagai Ketua Menteri," katanya.3 Responses

 1. Anonymous says:

  Camry bagi kat Ustaz PAS si Maktar Shapee tu.Kesian dapat barang bekas LGE. Kena samak dulu takut ada bekas-bekas anjing, babi, arak atau air benih Guan Eng.

 2. nasirwise says:

  TEGURAN TERHADAP DAP,PKR & PAS IBARAT `MENCURAH AIR DI DAUN KELADI’

  Penulis berpendapat adalah membuang masa mengkritik DAP dan Lim Guan Eng dalam semua isu. Penulis seru biarlah DAP dan Guan Eng buat apa yang mereka suka buat. Tidak berguna sebab mereka tidak akan tunduk dan ada saja jawabannya.

  Di dalam kes penerbangan rasmi, beliau pada asal dilihat seorang yang berjiwa rakyat. Terbang ke Kuala Lumpur naik pesawat AirAsia kelas ekonomi sahaja. Diberikan publisiti meluas. Rakyat gembira. Tetapi selepas beberapa bulan, dah terbang kelas business atau kelas pertama. Pergi bercuti ke Itali bersama keluarga diberitakan menaiki penerbangan kelas pertama. Tidak pasti kesahihannya samada ia ditaja atau sebaliknya.

  Begitu juga dengan kereta rasmi, dari Proton Perdana ke Camry (2 bulan dahulu) kini Mercedes Benz 300L yang berharga lebih RM600,000 jika dikenakan cukai. Sebab itu, pemimpin jangan menipu rakyat semata mata hendak meraih undi. Penulis rasa ketua negeri layak kereta mewah dan penerbangan kelas pertama tetapi jangan menipu rakyat.

  Pemilihan CEC yang dicemari dengan kesilapan di adakan semula selepas puas di herdik dan kritik oleh ahli DAP sendiri sehinggakan ROS masuk campur. Semua parti politik yang berdaftar perlu menghantar laporan, tetapi DAP agak liat mengemukakan nya. Teguran demi teguran tidak di endahkan malah menjawab yang tindakan mahkamah akan diambil terhadap ROS. Segalanya masuk kiri keluar kanan.

  YB Jef Ooi dan YB Ng pun cakap ikut suka mulut sahaja. Memaki Pegawai Kerajaan sebagai Anjing apabila berlaku sesuatu permasalahan. Apabila di desak minta maaf, semakin besar dan lantang lagi suaranya. Hanya selepas di nasihat oleh Karpal Singh, Jef Ooi minta maaf. Pada penulis beliau tidak ikhlas dan sebenarnya tidak mahu berbuat demikian. Dia minta maaf kepada Karpal Singh sahaja kerana telah menyusahkan Karpal Singh. Jadi buat apa rakyat Pulau Pinang nak berdemonstrasi? Demonstrasikan kebencian terhadap DAP melalui peti undi. Penulis kira orang Melayu di sana sedang dizalimi. Walaupun Kerajaannya tidak sehebat mana pun, Kerajaan DAP tetap menang kerana sokongan 95 peratus kaum Cina.

 3. Anonymous says:

  Puak2 cinabeng..hang nak kata apa lagi...mkn parang jer jawabnya.... dah mmg perangai depa mcm harammmmmmmm!!!!!

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.