..

..

JAIS DI BAWAH KERAJAAN SELANGOR , MENGAPA TUDUH IKUT TELUNJUK UMNO ?? - @drasyrafwajdi

on Monday, January 6, 2014 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 Comment


Hairan isu rampasan bible oleh JAIS pun macai2 PR nak salahkan UMNO . 

Apa kuasa UMNO woi nak arah penguatkuasa JAIS ??

Tolong tunjuk bukti undang2 yang mensabitkan UMNO  berkuasa arah JAIS ??  

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menyatakan pendiriannya berhubung penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam yang tercetus baru-baru ini.
 
Malah Anwar juga tidak menyokong cara Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menyerbu Persatuan Bible Malaysia (PBM) yang merampas 300 Bible berbahasa Melayu dan Iban.
 
"Jika JAIS rasa ada tindakan yang melanggar undang-undang, mereka sepatutnya memanggil pihak berkenaan untuk memberi penjelasan.
 
"Tetapi anda tidak boleh berbuat tindakan drastik sedemikian kerana akan dilihat sebagai tindakan anti Kristian.
 
“Tidak perlu sedemikian kerana ia akan melahirkan ketegangan," katanya selepas memberikan ceramah di Pusat Reformasi, Demokrasi dan Inisiatif Sosial, memecah kebisuannya selama ini.
 
Semasa menyerbu PBM, JAIS turut menahan dua pegawainya dan meminta mereka ke Balai Polis Damansara.
 
Tetapi para peguam mempertikaikan tindakan Jais menyerbu premis PBM dan merampas Bible kerana jabatan itu tidak ada kuasa ke atas yang bukan Islam.
 
Mereka juga mempertikaikan keabsahan enakmen yang digunapakai dalam tindakan itu kerana ia melanggar kebebasan beragama orang bukan Islam.
 
Anwar percaya tindakan ini adalah untuk mengalihkan pandangan rakyat dari isu sebenar yang melanda negara iaitu kenaikan harga barangan dan perkhidmatan ekoran pemotongan subsidi.
 
"Saya tidak menolak kemungkinan mereka cuba mengalih perhatian dari masalah ekonomi dan lain-lain masalah yang dihadapi negara termasuk kualiti pendidikan, ketidakadilan ekonomi dan kebejatan moral," katanya sambil meminta Najib menyatakan sikapnya dalam isu ini.
 
"Kerajaan perlu menghadapi semua ini bukan dengan cara menyerang perkara lain," katanya yang dipetik daripada The Malaysian Insider.
 
Namun Anwar tidak bersetuju dengan tindakan tiga Ahli Dewan Undangan Negeri DAP – Yeo Bee Yin (Damansara) Rajiv Rishyakaran (Bukit Gasing) dan Lau Weng San dari Kampung Tunku yang mencadangkan agar pindaan dibuat ke atas Agama Bukan Islam di Selangor (Kawalan penyebaran agama bukan Islam) Enakmen 1988.
 
Enakmen yang diluluskan oleh kerajaan Barisan Nasional lalu menyekat bukan Islam dari menggunakan 35 perkataan Arab dalam amalan beragama mereka termasuk Allah, Injil dan Insya’Allah.
 
Anwar berkata, beliau tidak setuju tindakan itu kerana ia dilihat tergesa-gesa kerana masih ada saluran yang sesuai untuk menyampaikan pandangan mereka.
 
JAIS menyerbu PBM ketika isu penggunaan kalimah Allah oleh Kristian sedang hangat dibahaskan di mana sesetengah kumpulan Islam bertegas ia hanya eksklusif untuk Islam sahaja.
 
Serbuan ini dipercayai ekoran kenyataan Pengarang Herald, Paderi Lawrence Andrew bahawa pihaknya akan meneruskan penggunaan kalimah Allah dalam program ibadat berbahasa Melayu mereka.
 
Bagi beliau, Perkara 11 (3) (A) Perlembagaan Persekutuan menetapkan bahawa setiap kumpulan agama yang berhak mengurus hal ehwal agama masing-masing.
 
Ekoran itu, kumpulan Islam membuat perhimpunan membantah Andrew dan menuntutnya memohon maaf. 


One Response

  1. UMNO je yang dapat pertahan Islam.Sebab tu PR cakap JAIS ikut telunjuk UMNO.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.