..

..

2 KALI PEGAWAI KERAJAAN JAWAB BELI MERCEDEZ BENZ , GUAN ENG MANA PI ??

on Saturday, January 4, 2014 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 4 Comments


Isu kereta Mercedez Benz untuk Guan Eng terus bikin panas.  Persoalannya , mengapa penjawat awam perlu jawab pembelian kereta ini dan ini sudah 2 kali Pegawai Kewangan.

Sehingga hari ini jawapan kerajaan DAP  tidak menyakinkan rakyat dan tidak menjelaskan alasan kukuh  mengapa selepas 3 bulan membeli Toyota Camry kepada Guan Eng kini ditukarkan pulak kepada Mercedez Benz .

Selalunya jika hendak membeli aset tertentu kerajaan seperti  kenderaan , akan dimuktamadkan kereta ini untuk kegunaan siapa . Jika kerajaan DAP benar-benar mahu beri Mercedez kepada Guan Eng , mengapa perlu beli Toyota Camry kepadanya sebelum ini sekali dengan  Exco2 ?

Tak boleh ke menunggu hingga Mercedez Benz yang dikatakan dapat diskaun tinggi itu tiba ??

 Setakat alasan menyerahkan Toyota Camry Guan Eng kepada Timb Speaker  tak boleh menutup tindakan  pembaziran ini .
Susulan pelbagai reaksi dan tuduhan tidak berasas berhubung pembelian kereta Mercedes-Benz S300L untuk Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, Pegawai Kewangan negeri, Datuk Mokhtar Mohd Jait sekali lagi mengeluarkan kenyataan bagi menjelaskan fakta mengenai perkara berkenaan. Menurutnya,

Ketua Menteri layak untuk menggunakan dua kereta Mercedes-Benz S400 dan Mercedes-Benz S300 namun Guan Eng kini hanya menggunakan sebuah kereta iaitu Mercedes-Benz S300L dengan harga RM298,263.75 berbanding dengan harga biasa RM657,218.00.

 “Sekali lagi ditegaskan, kereta Toyota Camry 2.5 Auto yang diguna Ketua Menteri sebelum ini telah diperuntukkan kepada Timbalan Speaker Dun Pulau Pinang, Maktar Shapee.

 “Selain itu, tuduhan bahawa diskaun RM100,000 yang diberikan untuk kereta itu adalah pemberian usahawan, Tan Sri Datuk Seri Tan Kok Ping sebenarnya fitnah sama sekali.

Diskaun RM100,000 ini diberikan oleh pembekal Mercedes-Benz di seluruh Malaysia, bukannya 'dealer’ Mercedes-Benz.

Selain itu, tawaran ini diberikan kepada semua pembeli yang ingin membeli Mercedes-Benz S300L keluaran tahun 2012, bukannya kepada Guan Eng sahaja,” katanya menerusi kenyataan media, semalam.


4 Responses

 1. Anonymous says:

  Satu Pembelian yang berpatutan Bodoh, soal songalapan berbiliion billion, Mahathir Mohamad tak ada yg berani menyoal, Pondan dan Pondek org UMNO nie.

 2. Anonymous says:

  babi yg berak, melayu kena cuci......

 3. Anonymous says:

  Di Perak sewaktu pemerintahan PR puak2 UMNO/BN meloncat loncat apabila kerajaan negeri membeli Toyota Camry utk mengganti kn Proton Perdana.Bila BN memerintah,kereta2 itu dilelong.Tp tau ke yg Zambry mengguna kn Mercedes sbg kereta rasmi.Di Serawak Taib Mahmud mengguna kn Rolls Royce sbg kereta rasmi dn Exco2ny mengguna kn kereta Bentley.Apa sudah berjaya ke rakyat Serawak di keluar kn dr kepompong kemiskinan?Rakyat tidak lh terlalu marah jika kereta yg di beli oleh kerajaan Pulau Pinang itu akn tetap menjadi milik kerajaan negeri.Yg rakyat marah bila ada pemimpin yg mengguna kn dana negara utk diri sendiri.Berbelanja mewah,bercuti,keraian keluarga, dn segala mcm perbelanjaan yg mengguna kn dana kerajaan.Wang hasil Petronas di joli oleh pemimpin2 negara tp utk membina psarana negara harga barang2 keperluan di naik kn dn di beban kn kpd rakyat.Jgn lh tutup mata je dgn apa yg di buat oleh pihak kerajaan.

 4. Anonymous says:

  Yang melayu tu jadi juru cakap kenapa, selalukan ada cina s/usaha dia yang beri statment. Jangan jadi melayu bacul... Nampak sangat nak bodek. Kalau aku dah lama aku letak jawatan, malu...

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.