..

..

RAKYAT P.PINANG PERLU TAHU KETUA MENTERI BERHAK BELI MERCEDEZ BENZ

on Tuesday, December 31, 2013 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 3 CommentsAlasan harga murah & KM berhak pakai MERCEDEZ ...  itu je penjelasan Pegawai Kewangan yang diarahkan Guan Eng untuk menjawab pembelian kereta mewah Mercedez .

Mengapa alasan harga murah digunakan ?  Memang pun pemimpin kerajaan termasuk Ahli Parlimen akan dikecualikan cukai bila membeli kereta . Mengapa tak jawab selepas 2 bulan beli Camry terus tukar kepada Mercedez ?? 

Selain itu ,  Mengapa Guan Eng yang mendapat sokongan pengampu di mesyuarat Exco  sebulat suara menyokong pembelian Mercedez untuk CM sendiri tak jelaskan ??

Kerajaan DAP bijak bila terjadi isu panas , mereka jadikan penjawat awam untuk tukang jawab walhal kereta itu sendiri yang mereka nak pakai hasil daripada mesyuarat Exco . 
PEGAWAI Kewangan Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Datuk Mokhtar Jait tengah hari tadi menjelaskan, pembelian kereta Mercedes-Benz S300L kerana kereta untuk kegunaan rasmi Ketua Menteri, Y.A.B. Tuan Lim Guan Eng itu ditawarkan pada harga serendah RM298,263.75 berbanding dengan harga asal RM657,218.

Menurut beliau, Kerajaan Negeri sebelum ini enggan membeli 15 kereta Mercedes-Benz untuk kegunaan Ketua Menteri dan Exco kerana pembayaran cukai semua kenderaan tersebut melebihi kos kereta serta terlalu mahal.

"(Tawaran harga) ia dianggap berbaloi...harga ini adalah dikecualikan dari cukai dan juga diberi diskaun khas RM100,000.

"Sebelum ini, Ketua Menteri dan ahli Exco telah memilih untuk membeli 15 buah kereta Toyota Camry 2.5 yang tidak dikenakan cukai," ujar Mokhtar dalam satu sidang media bersama-sama Guan Eng di Hotel E&O George Town.

Beliau turut mendedahkan dokumen sebut harga yang ditawarkan oleh syarikat pembekal Mercedes-Benz, iaitu Lowe Motors Sdn. Bhd. 

Berdasarkan dokumen tersebut, difahamkan, harga asal Mercedes-Benz S300L adalah RM657,218.

Pembekal menawarkan potongan harga RM100,000 serta pengecualian cukai dan duti yang berjumlah RM397,953.75. 

Ditolak bersama bayaran tempahan berjumlah RM310, harga yang ditawarkan oleh pembekal kepada Kerajaan Negeri adalah RM298,263.75.

Justeru, Mokhtar berkata, pembelian Mercedes-Benz S300L itu adalah berbaloi untuk kegunaan Guan Eng.

Ini kerana, katanya, kelayakan seorang Ketua Menteri memang berhak menggunakan dua buah kereta jenis Mercedes-Benz S400 dan Mercedes-Benz S300, namun, Guan Eng menggunakan satu kereta sahaja.

Tambah Mokhtar, Mesyuarat Exco pada 20 November lepas secara sebulat suara untuk membeli Mercedes-Benz S300L kerana Kerajaan Negeri diberi jaminan untuk tidak membeli serta boleh dikembalikan kepada pembekal sekirannya pengecualian cukai tidak diperolehi.

"Diskaun ini kerana ditawarkan oleh Mercedes-Benz sendiri...pembekal kereta Mercedes memberi jaminan," ujar Mokhtar lagi.

Katanya lagi, mesyuarat Exco turut memutuskan bahawa kereta Cambry 2.5 yang digunakan oleh Guan Eng sebelum ini akan diserahkan kepada Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang, Datuk Maktar Shapee.

Bercakap pada sidang media sama, Guan Eng berkata, beliau tidak membeli Mercedes-Benz S300L itu, sebaliknya, urusan membeli kereta tersebut dilakukan oleh Mokhtar selepas diputuskan dalam satu mesyuarat Exco secara sebulat suara.

"Saya fikir Datuk Mokhtar Jait telahpun memberikan penjelasan serta alasan kereta ini dibeli (iaitu) kerana harga yang ditawarkan lebih murah.

"Biarlah rakyat memberikan pendapat mereka, sama ada bersetuju atau sebaliknya," ujar Guan Eng.

Exco Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalulintas dan Tebatan Banjir, Chow Kon Yoew, Datuk Abdul Malik Abul Kassim (Exco Hal Ehwal Agama Islam, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna) dan Ng Wei Aik (Ahli Parlimen Tanjung merangkap Setiausaha Politik bagi Ketua Menteri) turut hadir pada sidang media tersebut.


3 Responses

  1. Anonymous says:

    Aku pun nak beli merc. diskaun rm100k tu.. agak2 org biasa cam aku bleh dapat..

  2. Anonymous says:

    Haaaa....yg untung cina sepet DAPigs naik MErc...yang tukang backup Melayu haprak, kuli batak..macai harammmm.... Mmg selamanya la dok suke jadi kuli bangsa asing...haikkkptuiihhhhhhhhh!!!!!!

  3. Anonymous says:

    pi..... rah... macam - macam alasan...yang dicari dan minta pencacai melayu yang mempertahankan pula...

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.