..

..

ZULKIFLI MOHD NOOR DEDAH DAP TETAP TAK TERIMA HUDUD DIPEJUANGKAN PAS

on Friday, November 15, 2013 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No CommentsBekas Naib Pengerusi DAP, Zulkifli Mohd. Noor berkata, DAP mempunyai pendirian berbeza mengenai pelaksanaan hukum hudud yang diperjuangkan sekutunya Pas.

Zulkifli mendakwa, berdasarkan pengalamannya dalam parti itu termasuk ketika menganggotai Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC), pendirian pemimpin parti dengan ahli peringkat akar umbi terutamanya orang Melayu tidak sama.

"Pendirian Pengerusi DAP, Karpal Singh dan orangnya dalam CEC ialah mereka tidak mahu hudud dilaksanakan, namun ketika saya dalam CEC, pendirian saya berbeza.

"Sebagai seorang pemimpin Melayu dan Islam, ketika itu saya terima jika hudud dilaksanakan," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Sebelum ini, isu hudud seringkali menggoncang kerjasama DAP dan Pas apabila Karpal keras menolak pelaksanaannya.

Mengulas lanjut, Zulkifli yang berada dalam barisan tertinggi kepemimpinan DAP selama 12 tahun sejak 1995 berkata, ketika ini menjadi 'tanggungjawab' pemimpin Melayu dalam DAP seperti Ahli Parlimen Bukit Bendera, Zairil Khir Johari dan Naib Presiden DAP, Senator Dr. Ariffin Omar menyatakan pendirian mereka.

"Zairil dan Ariffin perlu ditanya pendirian mereka sama ada sokong atau sebaliknya.

"Namun, seperti kita sedia maklum sebelum ini, pasti akan wujud masalah apabila Pas bersama dengan dua lagi parti yang mempunyai agenda perjuangan berbeza, bagaimana mahu bersatu," katanya.

Mengulas perkembangan terbaharu di Kelantan itu, Zulkifli percaya DAP tidak akan menerima pelaksanaan hudud dan akan menolaknya.

Menurutnya, dalam hal ini sepatutnya Pas perlu berfikir sama ada mahu kekal dalam pakatan berkenaan atau membawa haluan sendiri.

"Pas memperjuang dan menegakkan Islam. Kalau perjuangan itu terhakis dan tidak diperkuatkan dan hanya mengikut rentak kapitalis dan reformasi, maka dengan sendirinya perjuangan mereka tidak akan berjaya," katanya.


Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.