..

..

KIT SIANG CUBA PERBODOHKAN PUAK PAS , KARPAL HANYA KRITIK PEGUAM MUSLIM !!

on Thursday, November 7, 2013 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 2 Comments


KESIAN PAS ...baru nak bersuara sikit pasal kenyataan Karpal , Kit Siang nak putar belit cakap ia permainan putar belit media . 

Siapa la nak putar belit kenyataan Karpal ??  

ini kenyataan Karpal dipetik SH 

 Pengerusi DAP Karpal Singh mencadangkan parti politik atau persatuan yang berasaskan kaum dan agama dibatalkan pendaftaran atau diubah suai agar boleh disertai oleh semua rakyat tanpa mengira batasan kaum dan agama.
   
Beliau berkata cara tersebut merupakan jawapan kepada konsep perpaduan yang menjadi amalan selama ini.
   
"Masanya sudah tiba bagi semua parti berasaskan kaum dibatalkan pendaftarannya termasuk, malang sekali, Pas, kita perlu bersikap praktikal jika kita mahukan sebuah negara yang bersatu-padu.
   
"Sepatutnya parti politik dan mana-mana pertubuhan profesional berasaskan kaum  atau agama ini tidak boleh dibenarkan memandangkan perkara ini merupakan suatu yang serius dan bahaya," katanya dalam sidang media di sini hari ini.
   
Beliau berkata demikian ketika menyelar kenyataan Presiden Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM) Datuk Zainul Rijal Abu Bakar baru-baru ini yang mengingatkan Majlis Peguam supaya tidak menyokong isu penggunaan kalimah Allah dalam edisi bahasa Malaysia majalah katolik The Herald.



Sekarang Kit Siang cuba menipu  ??? 

Sebenarnya kenyataan Karpal Wilcha membuktikan  PAS tak layak pun  dok dalam PR sebab bukan parti berbilang kaum ... hanya PKR & DAP je yang dok kasta tertinggi ...



dipetik meloyakini 

penasihat DAP Lim Kit Siang berkata pengerusi parti itu Karpal Singh langsung tidak pernah menyeru supaya pendaftaran PAS dibatalkan seperti yang digembar-gembur dalam laporan media sejak dua hari lalu.

Dalam kenyataannya yang disiarkan dalam Harakahdaily hari ini, Lim berkata perkara itu dimaklumkan selepas perbualan beliau dengan ahli parlimen Bukit Gelugor itu.

"Saya telah bercakap dengan Karpal dan beliau telah menjelaskan bahawa beliau tidak langsung menyeru supaya pendaftaran PAS dibatalkan," kata Lim yang juga ahli parlimen Gelang Patah.

Sebaliknya, Karpal hanya mengkritik Persatuan Peguam Persatuan Peguam Peguam Muslim Malaysia (PPMM) kerana mengugut Majlis Peguam atas sokongan yang diberikan badan tersebut terhadap akhbar mingguan Katolik, The Herald, tetapi kenyataan itu telah diputar belit, kata Lim lagi.

Katanya, Karpal menjelaskan kepadanya bahawa kenyataan itu menekankan bahawa badan-badan politik atau profesional tidak wajar beroperasi dalam kerangka perkauman atau keagamaan, demi kepentingan perpaduan nasional.

Lim juga mengesyaki bahawa terdapat pihak tertentu yang cuba merosakkan kesepaduan dalam Pakatan melalui isu tersebut.

Oleh itu, parti komponen dalam Pakatan perlu berjaga-jaga bagi menghadapi usaha seperti itu, tambahnya dalam kenyataan yang tersebut, yang dihantar kepada Harakahdaily pada malam tadi.

Beliau mengulas kontroversi yang timbul susulan laporan yang mendakwa Karpal menyarankan supaya parti politik atau persatuan berasaskan kaum dan agama dibatalkan pendaftaran atau diubah suai agar boleh disertai rakyat tanpa batasan kaum dan agama.

Karpal didakwa menyebut bahawa cara itu merupakan jawapan kepada konsep perpaduan yang menjadi amalan selama ini dan sudah tiba masa semua parti berasaskan kaum dibatalkan pendaftaran, termasuk PAS jika mahu membentuk negara yang bersatu-padu.

Ekoran itu, bantahan keras timbul dari pelbagai pihak dalam PAS termasuk Ketua Penerangan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man yang menyifatkannya kenyataan itu sebagai "serius dan membahayakan"


2 Responses

  1. Anonymous says:

    si bangsat BULLDOG-RASIS-kapal-baik-MAMPOS-saja, panggil diri peguam “hak-asasi“ konon, asyik TERLALAK sama geng DAPBANGKAI dia, psl “demokrasi-hak asasi“ liberal Barat-Zionis, bawah undg-undg universal hak asasi PBB (UN), tapi nak hapuskan hak asasi warisan dan identiti Bumiputera yg. PELBAGAI, yg. dipelihara di bawah undg-undg PBB(akibat perjuangan Bumiputera sendiri – tapi selalu ditentang Barat-Israel), The Declaration on the Rights of Indigenous Peoples!

    Si kapal-anjing ni juga disyaki nak lancarkan “CULTURAL GENOCIDE“ terhadap umat Islam/Melayu, yg. juga diharamkan bawah undg-undg PBB (walau si Barat-Zionis tak peduli undg-undg ini; hanya yg. banyak jaga kepentingan mereka, akan diperjuangkan, cthnya UN Universal Declaration of Human Rights!)!

    Kat Barat pun, hak, identiti dan warisan Native American/Canadian-First Peoples/Aboriginal peoples (di Australia)/Maori (New Zealand di pelihara (walaupun makin terhakis kerana tak diperjuang dgn. kuat oleh Bumiputera sana dan akibat di Kristiankan dgn. paksa dr. sejarah penjajahan)! Dan banyak pertubuhan masih berasaskan kaum dan ugama serta gender, walaupun pengikut SYAITAN nak hapuskan hak ini - bayangkanlah orang Islam dipanggil kelak si Yahud/Kristiani atau mcm di Barat sekrg, makin aktif nak hapuskan perbezaan gender – sampai tandas pun, bercampur lelaki dan perempuan, dan di Jerman, nak hapuskan ID sebut jantina lelaki atau perempuan!

    Lepas tu, si Bangsat satu lagi ni, dr. Malaysian Consultative Council of Buddhism, Christianity, Hinduism, Sikhism and Taoism (MCCBCHST) secretary-general Prematilaka KD Serisen, bukan main galak sokong kapal-anjing ni dgn. nak MENIPU konsep YB PM kita “1Malaysia” – PM kita BUKAN nak SATU BANGSA-SATU AGAMA, tapi perpaduan kaum di bawah identiti, hak dan warisan masing-masing, yg. PELBAGAI! Maka, di masa mcm. ni kita perlukan KETUA PEMUDA UMNO (asyik diam apahal - jglah asyik nak perjuangkan hak LIBERAL SAMPAH!) dan NGO-NGO Islam/Melayu, BERGABUNG utk. TENTANG habis-habisan dan buat lapuran polis psl kapal-anjiing dan pertubuhan KAPIR rasis ni!

    Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

  2. Anonymous says:

    Bah. Kedua:

    Lihat KEBIADAPAN MUSUH Islam/Melayu MCCBCHST ini, yg. seolah MENGGERTAK umat Islam/Melayu - di http://www.thestar.com.my/News/Nation/2013/11/07/Karpal-Singh-Deregister-Race-Based-Parties.aspx, Law professor says Karpal confused when calling to deregister religion-based parties, by rahmah ghazali, November 7, 2013:

    PETALING JAYA: DAP chairman Karpal Singh’s call to deregister all professional or political bodies that operate along race or religion lines claiming they posed threat to society was “uncalled for” as it contradicts the rights enshrined in the Federal Constitution.

    A law professor Prof Datuk Abdul Halim Sidek said Karpal, who is also a practising lawyer, had made a statement contrary to fundamental rights in the supreme law, that is the rights to freedom of association and the freedom of expression.

    “Karpal is a confused person. On one hand he advocates human rights, on the other he is denouncing some other human rights,” he told The Star Online.

    Abdul Halim, who is a law professor from Universiti Malaysia Kelantan, said that race or religion-based bodies or associations in Malaysia are still relevant as each ethnic group would like to be represented and have their voices heard.

    He said ethnic groups such as Malay, Indian, Chinese, Kadazan, Bidayuh, Iban, Sikhs or those who come from Portuguese or even Siamese descent are all Malaysians and they need “a sense of belongings”.

    “They need a platform to (express themselves), that is why they have associations such as religious or racial bodies. They are all registered and well maintained and monitored by Registrar of Societies,” he said.

    On Tuesday Karpal, who is Bukit Gelugor MP, lashed out against the Muslim Lawyers Association (MLA) for threatening the Bar Council over its alleged support for Catholic weekly Herald, saying that such association should be de-registered.

    The veteran lawyer and politician also called for the de-registration of all political or professional bodies which operate along racial and religious lines, including its ally PAS, saying that the move would work in the interest of unity.

    Abdul Halim said Karpal appeared to be ‘threading on a thin ice’ as his proposal was “dangerous” to the multi-racial society.

    “In the end, it all boils down to him telling us not to be proud of our heritage,” he said.

    ......Meanwhile, Malaysian Consultative Council of Buddhism, Christianity, Hinduism, Sikhism and Taoism (MCCBCHST) secretary-general Prematilaka KD Serisena said Karpal’s proposal was “in the right direction” as racial and ethnicity perpetuated in this time of age.

    “If we want to appreciate and realise the concept of 1Malaysia and understanding each others, the political parties must start the ball rolling to become multi-racial,” he said when contacted.
    He said this was the reason all the religious bodies in the council came together as a collusion.

    “I think we have matured enough to go in that direction. Personally, I would like to see a day where we do not have to go on racial lines to represent us or to defend us,” he said.
    He said it was unfortunate that while the unity concept of 1Malaysia initiated by the Prime Minister Najib Tun Razak is celebrated, the are some who speak with “forked tongue”.

    “Lip service has been going on and not doing anyone any good,” he said.

    Makcik Sambal Belacan.

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.