..

..

DAP NAK PM NAIK MAS BUKAN JET VVIP SEPERTI ANWAR @APterkini

on Friday, October 4, 2013 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 3 CommentsGesaan parti chauvinis DAP menerusi Nga Kor Ming   yang mahu PM menaiki MAS bukan jet eksekutif kerajaan sebenarnya mempunyai maksud tersirat . DAP tahu bukan sahaja PM menggunakan Jet Eksekutif ini tetapi juga YDP Agong & Timbalan YDP Agong untuk urusan rasmi .
Apakah DAP juga mahu YDP Agong mengunakan MAS seperti yang mereka gesa kepada PM ??
GPB berpendapat mempertikaikan penggunaan jet eksekutif  & menyarankan naik MAS  adalah satu kenyataan dangkal .  Selain daripada faktor  masa yang lebih cepat , faktor keselamatan PM  juga perlu diambil kira.

Anwar Ibrahim yang berjawatan  Ketua Pembangkang sendiri pun menggunakan pesawat peribadi semasa berkempen di PRU13 yang lalu .

Mengapa Nga   tak persoal & gesa Anwar guna pesawat MAS atau Air Asia sahaja  ??


Isu kerajaan berbelanja lebih untuk  menyenggara pesawat perdana menteri tidak timbul kerana pesawat itu bukan sahaja dikhususkan untuk kegunaan perdana menteri.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim berkata, negara memiliki tujuh jet eksekutif untuk digunakan oleh Yang di-Pertuan Agong, Timbalan Yang di-Pertuan Agong, perdana menteri dan timbalan perdana menteri bagi memastikan urusan rasmi negara berjalan lancar.


"Penyenggaraan dibuat oleh syarikat-syarikat yang ditentukan. Kalau kita tidak senggara, akan bahaya kerana ini adalah soal keselamatan pemimpin negara.


"Kosnya juga berdasarkan kepada harga yang ditentukan pihak penyenggara," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini hari ini.


Terdahulu Anggota Parlimen Taiping Nga Kor Ming mengadakan sidang akhbar untuk mengulas jawapan bertulis yang diterima daripada Shahidan mengenai perkara
itu.


Dalam jawapan bertulis itu, Shahidan berkata kerajaan membelanjakan USD25.2 juta (RM80.53 juta) untuk kos sewaan, RM16.515 juta untuk kos penyenggaraan dan RM3.32 juta untuk kos penambahbaikan pesawat VVIP dari tahun 2010 hingga 2012.

Perbelanjaan itu melibatkan rutin berjadual mengikut peraturan dan spesifikasi yang ditetapkan Jabatan Penerbangan Awam Malaysia, katanya.


Shahidan berkata, jika perdana menteri menggunakan penerbangan biasa, beliau akan mengambil lebih masa untuk tiba ke sesuatu destinasi, berbanding jet eksekutif.


3 Responses

 1. Anak Kota says:

  Nga Kor Ming dah panik, banyak syarikat milik cinabeng hampir mula bankrup jadi dia akan serang 'kepala' pemimpin orang Melayu skrg, DS Najib..kalau dia dah lupa peristiwa pertama. 13 Mei 1969 dan akan barangkali berlaku gelombang kedua 13 Mei, seriously, cinabeng bakal tiada dalam Malaysia kali ini!!!

 2. Anonymous says:

  Ngh kor ming naik lah bas awam semasa nak kemana2 untuk tugas, sekurang2nya dapat menjadi teladan pada pengundinya. dan tauladan pada Najib. sekurang2nya dapat lah menjimatkan elaun wakil rakyat dan dapat disalorkan kepada rakyat.

 3. Anonymous says:

  LU CINA DAP KOMINIS SIAL BOLEH NAIK ITU TONGKANG BALIK LU PUNYIA NEGALA ASAL !!!

  KAN NINNA BU CHOW CHEE B_I !!!

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.