Sham Kamikaze larang umat islam terikut tarian Gangnam style !

on Wednesday, September 5, 2012 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 24 Comments



Sana sini, masyarakat memperkatakan mengenai muzik lagu Korea, Oppa Gangnam Style atau lebih dikenali Gangnam Style yang mencipta fenomena termasuk di negara kita. Meraih populariti berganda secara mendadak sejak video tarian ini diperkenalkan melalui Youtube, Jae Sang Park, atau PSY mencuri perhatian ramai.

 Sehingga kini, jumlah tontonan video lagu ini di Youtube melebihi 80 juta penonton sekali gus mengangkat nama PSY sebagai superstar. Tarian pelik seakan tarian kuda yang diperkenalkan mengundang gelak ketawa penonton. Selain itu, elemen lawak, rap dan kepelbagaian warna menjadikan video ini mendapat jolokan ramai.

 Merungkai maksud Oppa Gangnam Style, ada mendakwa ia bermaksud I love Gangnam Style dan ia merujuk kepada gaya hidup mewah di daerah Gangnam, Seoul. Ia juga diistilahkan sebagai Gang (River) dan Nam (Selatan).

Namun ada juga yang menyifatkan Gangnam bermaksud, 'Saya Ingin Menjadi Yahudi'. Sebetulnya, masih banyak perkara tersurat yang tidak kita ketahui menerusi lagu ini. Walaupun gaya muzik Korea Selatan ini mencetus fenomena hebat di negara kita, namun ia masih mendapat tentangan beberapa pihak.

 Penceramah bebas, Sham Kamikaze, menerusi Twitternya, berkata, umat Islam tidak sepatutnya terikut dengan budaya luar. 

"Saya sendiri tidak pasti apa itu Gangnam Style, tetapi apa saya tahu, di Youtube ada jutaan yang menonton termasuk umat Islam.

 "Walaupun ia menjadi fenomena, namun persoalannya, mengapa kita senang terikut dengan apa jua budaya yang dihidangkan?

 "Sepatutnya kita harus menilai dan mengambil kira hukum di sisi ALLAH SWT," katanya.


24 Responses

  1. Anonymous says:

    'ust' sham kamikaze hoi,sile la buat research dlu sblum nk tweet suh org jgn cpt ikut budaya luar..
    come on la,take it as a hiburan la..just for fun kot..
    nie la die,asal ade hiburan bru jer sumenye nk kaitkn ngan yahudi..narrow minded btol!ak tgok ko ngan abby same jer,g kawen la ko due org..

  2. Anonymous says:

    buat ape kte terikut sgt budaya luar, budaya sendiri yg lg sopan x nak ikut, nie dok suka menari macam monyet or beruk mat yeh

  3. Anonymous says:

    Org pertama tu....tak tahu ke yahudi tengah rancng nak sesatkan islam...!!

  4. Anonymous says:

    to the 1st komen : taik ko just for fun!!dlm lirik pn dh menghina nabi muhammad dan burung burroq(kenderaan nabi muhammad)..so xpayah nk gangnam style sgt...suke ke org mnghina agama kite...wtf la lu....lenkali nk fun pikir dulu...

  5. Anonymous says:

    ni lah die. pantang tengok orang berjaya. mulalah memfitnah sana sini dan menyebabkan ada umat islam sendiri bertelagah. bodoh. ape buktinye oppa gangnam style ada mengutuk nabi muhammad s.a.w?
    ada wt kajian?
    dah tau maksud lirik tersebut??
    just nk berhibur ada hadnya.
    oppa gangnam style tbaik.

  6. Anonymous says:

    setuju org ke-5

  7. Anonymous says:

    jangan bergaduh sesama islam

  8. Anonymous says:

    lagu ne sbeagai huberan je..penyanyi nya sendiri yg kata bhawa lagu xda maksud apa2 yg khusus..juz 4 fun..amalkan 'minat boleh,taksub jangan'..chehh..anyway,HWAITING...

  9. Anonymous says:

    yela...org ke-4...pndi pla ko t'jmahkn lirik bhasa korea 2 ye?mna ko bljr?

  10. Anonymous says:

    Relax..relax.. jgn bergaduh.. ni semua kerja syaitan nk bgi kita bergaduh.. simpan la pendapat kita sendiri.. baik buruk Allah maha mengetahui... mungkin syam luahkn pendapat dia.. tapi kita tak payah apikan dia.. jgn sebab tajuk lagu korg bertelagah sesama sendiri.. syaitan lagi suka.. setiap manusia ada hak memberi pendapat mereka.. tak kira la baik ke buruk.. sedangkn sesempurna nabi muhammad pun di hina dan di caci.. inikan kita yg terlalu jauh tarafnya.. percayakan Allah..percayakan rasul..

  11. sape cakap hiburan memang terbatas disisi islam

  12. Anonymous says:

    No 4 mmg bangang....ada ke dlm lirik sebut nama nabi tmuhammad n burroq....ada ke????ada??? Bangang...org kapir ingat kita ni takde benda nak buat selain cari kesalahan org lain....org jd takut dgn islam...nak berdakwah biarlah berhemah

  13. Anonymous says:

    Aku rasa korang yang gaitkan oppa gangnam dengan Islam BODOH yang Teramat sangat! Bangang sampai tak tau nak cakap apa. Korang boleh tak buat research dulu ke? Otak korang simpan atas kepala atau kat bontot korang ni? Korang ingat yang bukan islam ni takde kerja lain ke selain nak caci Islam je? Bahlol!! Sebab jenis macam korang la takde orang menghormati Islam. Ni syndrom Melayu sebenarnye. Melayu yang bodoh macam korang la yang burukkan nama penganut agama Islam. Pikir pakai otak sikit pls!

  14. Anonymous says:

    kepala hotak lu..

  15. Anonymous says:

    daripada kita bergaduh dan menyalahkan sesama sendiri, apa kata kita selidik maksud lirik lagu tu sama-sama? teknologi pun dah ada untuk kita gunakan. takkan nak suruh orang lain je yg cari maksud... bila kita dah yakin maksudnya tidak mengandungi unsur-unsur penghinaan Islam, senang kita nak berbahas ngan pengkritik tarian ni..

    korang sendiri dan tengok ke tarian ni? sopan ke tidak???

  16. Anonymous says:

    lagu oppa gangnam x de mnghina islam....tapi sape yg bengong sngt sampai nak bngkak ustaz yang menyuruh supaya jgn terikut budaya luar..just for fun hotak ko....agak2 la...mmg btol pon ape ustaz tu ckap...tapi klau nak tngok oppa tu x pe..haiiiz

  17. Anonymous says:

    Salam , pendapat peribadi..dr mata kaca islam..rasanya , semua hiburan yg melalaikan x boleh..ini jelas...kita patut jelas...asasnya sayangi islam bkn sekadar keturunan...hayati hingga mnjadi darah daging..maka ape saje yg dtg...kita dpt menilai dgn jelas

  18. Anonymous says:

    Isu ni same je ngn berpakaian seksi,tiada pengharaman atau mengutuk islam.

  19. Anonymous says:

    Anonymous says:
    September 5, 2012 2:16 AM

    "'ust' sham kamikaze hoi,sile la buat research dlu sblum nk tweet suh org jgn cpt ikut budaya luar..
    come on la,take it as a hiburan la..just for fun kot..
    nie la die,asal ade hiburan bru jer sumenye nk kaitkn ngan yahudi..narrow minded btol!ak tgok ko ngan abby same jer,g kawen la ko due org.. "

    - Utk org yg pertama tu, org yg mcm ni lg jahat dari yahudi. Yg kau tau hiburan je smpi mati. Sbijik prangai yahudi.

  20. A'sha =D says:

    English Translation:

    Oppa is Gangnam style
    Gangnam style

    A girl who is warm and humanle during the day
    A classy girl who know how to enjoy the freedom of a cup of coffee
    A girl whose heart gets hotter when night comes
    A girl with that kind of twist

    I’m a guy
    A guy who is as warm as you during the day
    A guy who one-shots his coffee before it even cools down
    A guy whose heart bursts when night comes
    That kind of guy

    Beautiful, loveable
    Yes you, hey, yes you, hey
    Beautiful, loveable
    Yes you, hey, yes you, hey
    Now let’s go until the end

    Oppa is Gangnam style, Gangnam style
    Oppa is Gangnam style, Gangnam style
    Oppa is Gangnam style

    Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
    Eh- Sexy Lady oh oh oh oh

    A girl who looks quiet but plays when she plays
    A girl who puts her hair down when the right time comes
    A girl who covers herself but is more sexy than a girl who bares it all
    A sensable girl like that

    I’m a guy
    A guy who seems calm but plays when he plays
    A guy who goes completely crazy when the right time comes
    A guy who has bulging ideas rather than muscles
    That kind of guy

    Beautiful, loveable
    Yes you, hey, yes you, hey
    Beautiful, loveable
    Yes you, hey, yes you, hey
    Now let’s go until the end

    Oppa is Gangnam style, Gangnam style
    Oppa is Gangnam style, Gangnam style
    Oppa is Gangnam style

    Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
    Eh- Sexy Lady oh oh oh oh

    On top of the running man is the flying man, baby baby
    I’m a man who knows a thing or two
    On top of the running man is the flying man, baby baby
    I’m a man who knows a thing or two

    You know what I’m saying
    Oppa is Gangnam style

    Eh- Sexy Lady, Oppa is Gangnam style
    Eh- Sexy Lady oh oh oh oh

  21. Anonymous says:

    Salam, tumpang lalu....

  22. Anonymous says:

    asal xbackup agama sendiri ? backup agama yahudi apahal ? dgn agama sendiri pon nk gadoh .. xkebangang tu ? org first lg lah tunjuk bangang dy .. and kurang ajar sangt !

Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.