..

..

Anwar terkejut beruk bila Tun Daim buat analisis mengenai PRU 13

on Thursday, March 8, 2012 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 2 Comments



Menggelabah juga Anwar minta staff sediakan report mengenai interview Daim dengan akhbar baru-baru ini. Anwar tak hirau interview dalam Utusan. Anwar lebih mahu tahu apa yang Daim beritahu kepada akhbar Cina. Anwar kata, interview Utusan bukanlah ukuran sebenar pemikiran Daim. Anwar tahu, akhbar Cina menggunakan angle yang berbeza daripada akhbar Utusan. Sebab itu, Anwar minta staff dia translate semua artikel mengenai Daim tempohari. Anwar nak tahu setiap garis.

Risau juga Pak Sheikh dengan analisa Daim. Bukan apa, Anwar sendiri maklum bahawa hubungannya dengan Daim memang baik pada satu ketika. Baik. Tidak rapat. Anwar dan Daim tidak berkongsi kumpulan pemikir yang sama. Mereka tidak berkongsi think-tank.

Daim lebih gemar menggunakan kumpulan yang sama. Bukan orang politik. Mereka yang benar-benar ada di bawah. Sebab itu, bila Daim ramal BN akan hilang banyak Negeri, semuanya tepat dan betul. Termasuk KL, memang BN kalah di 5 negeri. Daim masih punya informer yang ramai, termasuk di dalam UMNO dan kerajaan. Tun Daim kerja dalam diam. Bukan stail Anwar, belum apa-apa sekampung dah tahu. Ini perbezaan pendekatan.

Staff Anwar pun beritahu perkara berikut yang ditulis dalam China Press:-

Tun Daim advised the government to be more cautious when launching the economic stimulus package as the country was caught in the fiscal deficit for years.


The govt must implement structural reforms that to encourage economic growth and to enhance competitiveness .


The country’s transformation programmes are in good progress, the Iskandar Malaysia is Daim most promising programme .


DAP is better than MCA in attracting the people support. MCA focus on urban areas where people are very busy . DAP is getting closer to the people especially the younger generation .


If Pakatan Rakyat three component parties do not make any changes, it is difficult for them to become strong.


Anwar cukup bengang apabila diberitahu bahawa Daim merasakan BN akan mencapai kemenangan yang lebih baik dalam PRU yang akan datang. Anwar tahu, analisa Daim memang dibeli dan ‘dipercayai’ oleh orang Cina (terutamanya dalam bandar). Kalau Daim dah mula bercakap, PR akan berdepan dengan masalah – kata Anwar.

Anwar tahu, Daim sangat ‘shrewd’ dalam permainan politik. Kalau dalam korporat pun sama. Daim ada game yang buat ramai orang pening kepala. Anwar cuma khuatir jika BN benar-benar gunakan Daim untuk bercakap dengan usahawan/profesional Cina di seluruh Negara. Kalau itu berlaku, memang PR akan berdepan dengan masalah.

Bagus juga bila Anwar tahu juga ‘takut’ dengan seseorang yang boleh buatkan cita-cita Anwar terbantut. Nampaknya, Daim adalah salah seorang ‘jinx’ kepada Anwar. Nampaknya, Anwar kena pergi Indonesia lagi hujung bulan ni – jumpa Pak Kiyai minta pendinding.

Sementara itu, seorang budak fresh grad diarah memantau statement Daim dalam mana-mana akhbar selepas daripada ini. Boleh tahan jambu. Harap tak adalah aksi karipap panas. Kita sama-sama doakan. Minta jauh. Kalau tak serik lagi – memang jenis hati batu.GELAGAT ANWAR



Komen GPB


Insyallah Malaysia dan Putrajaya masih diperintah kerajaan BN .


2 Responses

  1. Anonymous says:

    harap jambu tu bleh tahan kalau sibengkok beraksi...

    pejuang hamas...

  2. bruno samartino says:

    pada firasat ana yg merupakan sezaman, pernah sama2 berjuang dlm PKIM ketika di UM,pernah ikuti ceramah2 Anwar dlm negara satu ketika dulu pun setuju dgn Pak Daim!...PRU dulu tak boleh disamakan...dulu banyak isu2 yang diputarbelitkan dan pembohongan yg rakyat tlh terpengaruh dan percaya dgn manupulasi pembangkang...BN pula ketika tu terlalu pasif...kurang benar usaha membalas atau mempertahankan sesuatu isu tu hingga rakyat puas dgn penjelasan kita seperti sekarang!...isu2 pembohongan pembangkang untuk PRU ni merupakan taktik lama dah kelihatan basi!...rakyat mahukan tokoh yg benar2 jujur, ikhlas dan bersungguh2 bekerja untuk rakyat dan negara!...ciri2 ini ada pada Pak Najib dan Pak Muhyiddin!...rakyat dah sedar akan memilih pemimpin yg telah membuktikan cakap serupa bikin bukan sebaliknya!... Hidup 1 Malaysia!

Leave a Reply

Blogger Widgets
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.