..

..

Ostat Zizan malas nak layan budak mahasewel SMM ini

on Friday, January 20, 2012 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No CommentsSolidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) hari ini menyuarakan tidak puas hati mereka terhadap Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak dalam isu penggantungan lima mahasiswa Kolej Universiti Insaniah (Kuin) yang dikatakan sudah berlanjutan hampir dua tahun.

Pengerusi Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (Bebas) Mohd Safwan Anang berkata, janji Pas bersama rakan komponen parti Pakatan Rakyat (PR) selama ini yang kononnya mendesak Putrajaya memansuhkan Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) hanyalah janji kosong semata-mata.

“Kami dah tidak mahu menyerahkan memorandum lagi kerana sudah terlalu banyak memo yang diberikan, justeru sekarang kami mendesak pihak Pas untuk campur tangan isu Kuin kerana sampai sekarang tiada kenyataan rasmi yang mewakili kerajaan Kedah.
"Tindakan dibuat kerana kelima-lima mahasiswa ini melakukan kesalahan dan hukuman dibuat mengikut undang-undang sedia ada, jadi tidak timbul sama ada kerajaan negeri Kedah tidak seiiring dengan kepimpinan PAS dan Pakatan Rakyat yang mahu memansuhkan AUKU.

"KUIN adalah di bawah tanggungjawab penuh kerajaan negeri Kedah, keputusan penggantungan dibuat pentadbiran KUIN...dan saya tidak campur tangan sangat dalam hal ini," katanya kepada The Malaysian Insider."
“Di mana pendirian Pas Kedah yang juga mewakili PR yang selama ini dicanang-canang konon mahukan kebebasan akademik dan tidak guna pakai Auku, tapi apa yang berlaku sangat bertentangan,” katanya pada sidang media.

Lima penuntut Kuin yang didakwa di bawah kesalahan Auku itu dikatakan melakukan kesalahan menyertai demonstrasi dan memberikan ucapan di hadapan orang ramai menggunakan pembesar suara di sudut pidato berhubung bantahan pembukaan Sekolah Insan Bestari yang menggunakan bangunan tahfiz.

Dalam perbicaraan tatatertib pada 25 Mei lalu, kelima-lima mahasiswa itu dijatuhkan hukuman gantung pengajian.Empat mahasiswa digantung satu semester sementara seorang lagi dua semester bermula Jun tahun lalu.

Sementara itu Pengerusi SMM Ahmad Syukri Abd Razab menegaskan, penggantungan lima mahasiswa itu disifatkan beliau sebagai diskriminasi terhadap kebebasan akademik.

“Kebebasan mahasiswa bersuara semakin ditindas, semalam 'road show' kami di Kuin juga dihalang daripada masuk ke dalam kolej, kami hanya boleh berjumpa di luar kolej saja, ini sangat bertentangan dengan hak kebabasan akademik," katanya.

Kira-kira 20 aktivis mahasiswa berkumpul di hadapan ibu pejabat Pas sambil membawa sepanduk tertulis “Bebaskan 5 Mahasiswa KUIN”, “Benarkan Mahasiswa Bersuara”, “Mahasiswa Tolak AUKU” dan “Mansuhkan Akta 174”.-UTARA NEWS


AZIZAN RAZAK SOKONG AUKU DIKENAKAN TERHADAP PELAJAR KUIN

Komen GPB 

Syabas Tok Jan a.k.a Datuk Azizan Razak !! .... Jangan dilayan mahasewel  ini , dan serahkan kepada pentadbir universiti seperti KUIN  membuat keputusan berkaitan tindakan tatatertib pelajar mereka yang didapati bersalah  .

Kalau nak bebas sangat berlajar , pergi dok dalam hutan la ...tiap-tiap hari boleh menjerit dan berdemo .hahaha


Leave a Reply

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.