GPB setuju dengan pandangan Tun M ini tentang penyebab utama semangat perkauman semakin terus adalah berpunca dari Pakatan Rakyat .
Sebelum ini beliau membidas tentang kebebasan media yang tidak terkawal hingga menyebabkan ramai orang terutama puak berotakan chauvinis dan ultra kiasu bersuara hingga tidak menghormati hak bangsa Melayu dan sensitiviti agama Islam .
Tun M telah sedari perkara ini dan campur tangan asing dibelakang Pakatan semakin kuat . Kini himpunan haram BERSIH pulak sebagai ancaman terbesar mereka untuk mengugat keselamatan dan ketenteraman awam . Ini semua hanya lah agenda mereka mahu membawa gelombang tsunami politik seperti 2008 semula supaya rakyat benci dan marahkan kerajaan .




