..

..
Archive for 05/25/08

default

Semuanya nak tipu rakyat

on Sunday, May 25, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments


oleh: Wan Nasir


Semuanya oportunist yang mencari kesempatan untuk menlonjakan kepopulariti sebagai orang yang baik dan mengambil kesempatan atas kekalutan yang berlaku dalam UMNO hari ini, Wan Azizah cuba menangguk ikan yang lepas dari tasik UMNO dan mencuba nasib untuk menangkap bapak ikan supaya anak-anak ikan akan mengikuti langkah bapak ikan masuk dalam jaring yang dibentang oleh Wan azizah dan PKR.
Walaupun hampir mustahil untuk Tun menyertai PKR dan Wan azizah sendiri mengetahui akanperkara ini tetapi beliau tetap bercakap sekadar ingin menyedapkan hati ahli PKR dan UMNO.Inilah Wan Azizah.
Presiden PKR, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail sedia membuka pintu parti itu kepada Dr. Mahathir sekiranya bekas pemimpin utama negara itu berminat.

"Kami amat mengalu-alukan mereka (anggota UMNO)," kata Dr. Wan Azizah yang juga Ketua Pembangkang.Setiausaha agung PKR, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, beliau menghormati keputusan Dr. Mahathir dan berharap masyarakat Melayu sentiasa bersatu."Saya pernah bekerja di bawah beliau (Dr. Mahathir), beliau orang yang saya anggap berkebolehan... saya hormati keupayaan dan kebolehan Dr. Mahathir," katanya kepada pemberita di Shah Alam.
Benarlah apa yang dikatakan oleh Datuk Seri Azalina bahawa ini membuka ruang kepada pembangkang dan akan menguntungkan pihak pembangkang.
Sementara itu, Pas bersedia memimpin negara dengan berpegang kukuh kepada prinsip kontrak sosial sekiranya kerajaan Barisan Nasional (BN) yang ditunjangi oleh UMNO tumbang.Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan, pendirian itu berasaskan kepada kontrak sosial yang telah dipersetujui semasa negara ini merdeka bahawa kepimpinan kerajaan perlu diketuai oleh orang Melayu Islam.Tambahnya, kepimpinan kerajaan juga perlu meneruskan prinsip-prinsip yang digunapakai sekarang iaitu bahasa Melayu dan Islam sebagai agama Rasmi

''Kesediaan Pas untuk menerajui negara ini kerana parti ini mempunyai banyak pengalaman sejak merdeka di mana pernah menjadi pembangkang secara bersendirian, bergabung dengan parti pembangkang lain dan memerintah beberapa kerajaan negeri," katanya

Jika Pas yang membentuk kerajaan , Hj Hadi akan menjadi Perdana Menteri , bagaimana pula dengan Anwar Ibrahim yang selama ini dikatakan akan menjadi Perdana Menteri jika PR dapat menubuhkan kerajaan dan apakah Pas hanya boleh menubuhkan kerajaan dibawah pakatan PR.


Ini juga cakap sekadar mahu bercakap sahaja dan cuba menipu rakyat lagi,

default

Ezam kembali ke UMNO

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments


Hasrat Ezam untuk menyertai UMNO telah kita dengar sebelum pilihanraya lagi dan hari ini kita mendapat berita bahawa Ezam hampir dekat menyertai UMNO . Apakah Ezam akan kembali kepada UMNO kerana tidak yakin lagi kepada perjuangan UMNO atau Ezam tidak mempunyai pilihan lain selain dari UMNO dan merasakan diri tengelam jika hanya duduk bumbung NGO.
Mungkin berbagai reaksi akan timbul dikalangan ahli UMNO , ada yang berpendapat bahawa Ezam boleh menyertai UMNO tetapi hanya sekadar ahli biasa dan Ezam tidak patut diberikan keistimewaan kerana sejarah telah mencatatkan Ezam adalah salah seorang yang pernah mengecam UMNO. Mengapa UMNO perlu memberikan Ezam hak keistimewaan?
Kiat boleh menerima Ezam kembali kerana kita juga tahu akan alasan mereka seperti semua kawan-kawan rapat Anwar yang kini tidak sehaluan dengan perjuangan PKR dan Anwar Ibrahim. Mereka seperti Chandra Muzafar , Nalakarupan , semuanya kini telah meninggalkan Anwar Ibrahim.
Hanya yang dapat kita katakan kepada Ezam ialah , Selamat Kembali dan kepada Azmin Ali , bila mahu pulang ke pangkal jalan.

default

Nawaitu Tun Razak dan Tun Mahathir berbeza

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments

Sdr Pengarang saya amat tertarik dan terpanggil untuk mengulas: Keyataan Tun
1. Saya kurang faham dakwaan pemimpin-pemimpin tertentu UMNO bahawa mengkritik atau mendesak Presiden UMNO berhenti bermakna tidak setia kepada UMNO.

2. Tun Razak dan beberapa pemimpin UMNO yang lain telah tidak bersetuju dengan yang di Pertua UMNO Dato Onn Jaafar berkenaan dengan cadangannya untuk buka UMNO kepada semua kaum sehingga Dato Onn terpaksa undur.

Perbezaan Tun dan Allahyarham Tun Razak . Tun Abdul Razak mengkritik Dato' Onn tidak keterlaluan sehingga melibatkan perpecahan dalam UMNO tanpa melibatkan kesetabilan UMNO. Tun juga tidak membabitkan keseluruhan keluarga Dato' Onn dan tidak pula meminta Dato' onn melepaskan jawatan. Nawaitu Tun Razak dan Tun adalah berbeza kerana nawaitu Tun adalah demi parti dan nawaitu Tun jelas kerana bencikan Pak Lah.

Bermulanya kritikan Tun adalah ketika Pak Lah membatalkan dua projek besar , 1> Jambatan bengkok 2) Rail berkembar yang mana kedua-dua ini melibatkan kroni Tu Syed Mokhtar yang merupakan antara orang terkaya di Malaysia.

Dato' Jaafar keluar parti tanpa menyeru semua ahli keluar dari parti dan tidak menyeru agar semua Ahli Parlimen untuk lompat parti, Ini bukan kerana sayangkan UMNO. Ini mahu menghancurkan terus UMNO yang sudah punah sejak era Mahathirisma. UMNO berpecah dua ketika tertubuhnya semangat 46 , UMNO berpecah lagi ketika tertubuhnya semangat 46 dan UMNO berpecah lagi setelah Tun bersara. Apa yang tinggal mahu dikeluarkan semua. Inikah dikatakan sayangkan UMNO.

Nasib baik ahli UMNO tidak sebodoh dan tidak lagi mahu mengikut telunjuk Tun , jika tidak apa yang tinggal dalam UMNO. Habis diratah oleh Tun, Hancur UMNO dicincang oleh Tun. Juak - juak Tun kini sudah kemaluan dan menuduh ahli UMNO , ketua cawangan dan ahli parlimen sudah dibeli , sedangkan Mukhriz dan mereka ini sendiri tidak mahu keluar dari UMNO.Siapa pula yang beli mereka ini.

kpunews.blogspot.com

Blogger Widgets
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.