..

..
Archive for May 2008

default

Isu gaji pemain -Presiden FAP tak buat apa untuk bantu

on Saturday, June 21, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No CommentsFAM akan bantu pasukan tenat

Oleh SAYED HESHAM IDRIS

KUALA LUMPUR - Masalah kewangan tenat yang dihadapi oleh beberapa pasukan dalam Liga Malaysia (Liga-M) dijangka reda apabila Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) bakal mengagihkan baki 50 peratus peruntukkan geran tahunan kepada semua pasukan.

Setiausaha Agung FAM, Datuk Azzuddin Ahmad (gambar) berkata, baki separuh daripada peruntukan penuh geran tahunan itu akan dibayar hujung bulan ini.

Menurutnya, jumlah geran tahunan itu berbeza mengikut status liga yang disertai oleh pasukan dalam Liga-M.

Katanya, geran tahunan bagi pasukan dalam Liga Super adalah RM250,000, Liga Perdana RM150,000 manakala Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Polis masing-masing RM100,000.

''FAM akan membayar baki geran tahunan itu pada hujung bulan ini.

''Kita bukan sengaja menahan bayaran penuh geran tahunan tersebut kerana kita menunggu peruntukkan daripada penaja,'' katanya selepas majlis penyerahan tajaan sempena Siri Jelajah Asia 2008 kelab Liga Perdana England (EPL), Chelsea ke Malaysia di sini, semalam.

Sebelum ini Sarawak dibelenggu masalah kewangan serius.

Terbaru skuad Perak dikatakan menghadapi masalah yang sama apabila para pemain tidak bergaji sejak tiga bulan lalu.

Mengenai masalah kewangan skuad 'Seladang' yang mungkin menjejaskan persediaan pasukan itu untuk perlawanan suku akhir Piala AFC, Azzuddin menjelaskan, FAM sedia memberi bantuan.

''FAM akan memberikan bantuan secara spontan mengikut keperluan pasukan Perak,'' katanya.

Skuad Seladang akan menjadi tuan rumah dalam perlawanan pertama suku akhir Piala AFC menentang Safa SC Lebanon di Stadium Perak, Ipoh pada 16 September diikuti perlawanan kedua, 23 September.

Azzuddin turut mendedahkan selain Sarawak dan Perak, terdapat sebuah lagi pasukan yang menghadapi masalah kewangan namun enggan mendedahkannya.

Pasukan itu ialah Pulau Pinang !!!

akhirnya...aku terpaksa bersuara jugak untuk menerangkan keadaan sebenar players dan juga isu FAP.

untuk pengetahuan semua...FAP dah pon dapat bantuan daripada FAM sebanyak "00"K ringgit malaysia. namum begitu, perkara yg paling menyedihkan adalah dimaklumkan bahawa FAP hanya mampu memberikan advance payment sebanyak 1K kepada players dan yg selebihnya untuk membayar hutang fasilitis dan ongkos lain yang sudah lama tertunggak. dengan kata lain, FAP masih lagi belom menyelesaikan masalah gaji players yg hampir masuk 4 bulan, dan secara tidak langsung, moral players yang datang pada masa latihan harian sudah menurun dengan dimaklumkan hanya 8-11 players sahaja yang turun pada masa latihan rutin. dan ada diantara mereka sudah pon bekerja secara sambilan sebagai despatch mahu pon juga sebagai kerani di sesetengah pejabat guaman di sekitar bandaraya georgetown.

Lebih memalukan dan malang lagi apabila sesi perlawanan persahabatan antara kita dgn negeri lain terpaksa dibiayai oleh pihak lawan dan mendapat wang ehsan sebanyak puluh ringgit malaysia kerana sudi hadir untuk perlawanan yang telah diaturkan.

beberapa ahli tertinggi FAP juga telah menyatakan keengganan mereka untuk berkhidmat dan menabur bakti pada FAP lagi gara-gara kemelut yg semakin parah ini.

dan diberitahu juga mengenai status pemain import kita yg. saya rasa agak simpati apabila hanya mampu makan roti dan juga air kosong untuk mengalas perot sblm mati katak di pulau penang. hasrat mereka untuk kembali ke tanah air juga turut terbontot karena masalah kewangan yang membontotkan mereka untuk mendapatkan tiket balik walaupon masih ada kontrak bersama FAP.

kesimpulannya, kerajaan negeri skarang mmg teruk kerana takmo tolong langsung FAP dengan pemberitahuan faks daripada CM untuk FAP berusaha sendiri untuk mencari ongkos pembiayaan dan kebajikan players.

last but not least, *** to fairus n guen eng
!

sumber : forum haria penang.com

default

Keimanan dan kesabaran Pak Lah mengatasi segalanya

on Thursday, June 19, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments


Berbagai cara dan cubaan yang dilakukan untuk menjatuhkan Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia namun semua dapat diatasi . Tidak dinafikan , walaupun semua ini dapat ditangani ianya sedikit sebanyak memberikan kesan kepada parti dan moral Perdana Menteri. Masalah yang timbul sekarang bukannya datang dari pembangkang tetapi masalah yang kita hadapi sekarang adalah dikalangan ahli UMNO yang mengejar kedudukan dan kepentingan. Oleh kerana kita sibuk melayan kerenah-kerenah mereka ini, kita telah membuka ruang yang luas untuk pembangkang mara ke hadapan tanpa sebarang tekanan dan akhirnya mereka begitu tenang dan hanya memainkan permainan yang sedang kita mainkan dengan keadaan yang begitu terkawal sekali.

Masalah dalaman yang kita hadapi ini berpunca dari satu punca yang benar-benar tidak puas dan hari -hari cuba menghakiskan kepercayaan rakyat agar rakyat membenci Perdana Menteri. Jika kita fikirkan apa yang berlaku hari ini adalah satu proses perjalanan pemerintahan yang biasa yang sering akan dihadapi oleh mana-mana pemerintah dengan keadaan krisis yang global ini. Keadaan menjadi buruk apabila ianya saban hari digodak untuk membayangkan keadaan yang buruk sedang berlaku dalam kepimpinan sedangkan proses ini adalah proses normal yang pernah berlaku kepada pemimpin yang lalu.

Bayangkan betapa setiap hari ada saja kesalahan dan kesilapan yang dicari oleh orang yang tidak bersetuju dengan Perdana Menteri , pasti mereka akan ketemui kesilapan berkenaan , jangan tidak ada kesalahan pun akan dijadikan juga sebagai satu kesalahan . Perdana Menteri terpaksa mengahadapi situasi yang getir ini disamping terpaksa menghadapi tohmahan dan tuduhan yang dilemparkan kepada beliau.

Selagi Pak Lah tidak meletakkan jawatan selagi itulah tohmahan akan dilemparkan dengan satu niat yang jahat untuk melihat akan kepimpinan Pak Lah jatuh berkecai dan mereka akan bertepuk tangan dan mengambil alih pucuk kepimpinan daripada Perdana Menteri, barulah mereka akan merasa puas. Namun seperti yang kita ketahui , kepuasan ini tidak akan lama, kerana mereka juga akan memberikan masalah kepada kepimpinan yang baru sekiranya kepimpinan ini tidak memberikan mereka ganjaran kerana telah menaikkan mereka di tempat yang tertinggi dan sekali lagi proses menjatuhkan yang baru ini akan bermula kembali. Mujurlah Pak Lah ada kekuatan dan kesabaran sendiri untuk menangani maslah ini dan tekanan yang diberikan kepada Pak Lah hampir - hampir menekan mereka sendiri dan ada seketika mereka pula yang hampir putus asa dan bercelaru seketika.

Hari ini mereka terus melemparkan berbagai andaian dan tohmahan kepada Perdana Menteri dan lebih teruk lagi dari yang dilemparkan oleh pembangkang. Hari ini mereka seolah-olah menuduh Pak Lah mempunyai pakatan dengan pembangkang. Mereka menuduh Pak Lah punyai agenda dan perjanjian tersendiri dengan Datuk seri Anwar Ibrahim. Mereka seolah-olah takut dengan bayang-bayang mereka sendiri. Semakin lama, semakin dekat pemilihan UMNO, mereka semakin gusar dan khuatir kerana Pak Lah akan terus memimpin UMNO dengan mandat yang baru yang mana mandat ini diterjemahkan oleh ahli-ahli UMNO sendiri yang mana kekuatan Pak Lah tidak lagi boleh mereka gugat. Hari itu juga akan menyaksikan mereka yang berpihak kepada mereka akan tersingkir dari menjadi duri dalam daging UMNO dan pengaruh mereka untuk menjahanamkan kepimpinan Pak lah mungkin akan terbayang akan satu petanda kegagalan.

Hari ini sahaja , mereka hampir hilang keyakinan ,walaupun mereka mencuba sedaya upaya untuk menjatuhkan Pak Lah. Masa akan menentukan segalanya. Jika Pak lah berjaya menghadapi dugaan ini bermakna Pak Lah berjaya menghadapi apa juga dugaan yang akan datang. Kita seharusnya menyokong dan berdiri teguh dibelakang kepimpinan kita bagi memastikan segala kemelut ini dapat diatasi dengan baik . Biarkan mereka terjun dengan labu-labunya dan menyalak bagaikan anjing menyalak bukit.semoga Pak Lah tabah dan sabar dalam menghadapi ujian ini ..insyallah segala akan baik . mujur Najib dan pemimpin2 UMNO dan komponen BN majoritinya menyokong Pak Lah .

default

YONG BONEKA ANWAR

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
Pertemuan di Hong Kong antara Yong Teck Lee dan Anwar Ibrahim telah membuktikan bahawa pemimpin ini sebenarnya dalang yang digunakan oleh Anwar untuk menubuhkan kerajaan pintu belakang. Yong juga menjadi tali barut Anwar selama ini dan kini rahsia ini mula terbongkar apabila Yong terdesak kerana gagal untuk mengumpulkan 30 Ahli Parlimen melompat parti untuk menubuhkan kerajaan pintu belakang.Yong dan Anwar telah berganding bahu dan bekerja keras untuk merealisasikan muslihat ini.

Setelah Yong gagal untuk melaksanakan janji kepada Anwar bahawa beliau boleh menarik 30 orang Ahli Parlimen menyertai pembangkang dan menubuh kerajaan pintu belakang. Anwar mendesak Yong untuk melakukan sesuatu yang boleh mengugat kesetabilan BN dan Perdana Menteri. Mungkin kerana terdesak dan janji -janji yang menarik oleh Anwar kepada Yong yang membuat Yong sanggup menjadi boneka kepada Anwar di dalam BN.

Tindakan Yong ini sebenarnya adalah satu tindakan yang tidak melibatkan parti SUPP tetapi ianya adalah satu tindakan yang lebih kepada keperibadian. Timbalan parti juga tidak bersetuju dengan tindakan Presiden parti SUPP dan menyatakan bahawa mereka tidak turut serta dengan tindakan Yong. Ramai pemimpin BN dari Sabah yang tidak bersetuju dengan tindakan Yong,

Yong sememangnya licik dan merupakan seorang oportunist yang mementingkan diri sendiri sebelum ini bertindak keluar dari PBS dan menyertai BN. Beliau juga bukanlah ahli Politik yang menyerlah dengan kepintaran beliau melaksanakan tugas dan tanggunjawab sebagai wakil rakyat tetapi pintar dalam putar belit politik untuk menikam teman dan rakan politik. Anwar yang kemaruk untuk menjadi Perdana Menteri menyedari dan mengenalpasti bahawa Yong adalah ahli politik yang boleh menjalankan misi beliau dan boleh dibeli telah menjalankan kerja jahat ini bersama. Pakatan Anwar dan Yong tidak menjadi kerana Yong bukanlah ahli politik Sabah yang berpengaruh. Pakatan kotor Anwar ini seolah-olah mahu manafikan kepercayaan dan mandat yang telah diberikan oleh rakyat Sabah kepada BN.

default

PEMUDA PAS DITEMPELAK DAP.MANA HERO-HERO PAS TERUTAMA SINGA MINYAK PAS SALAHUDIN AYUB !!!

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments


Pemuda DAP dan PKR menggesa rakan sepergerakannya dalam PAS agar menfokuskan agenda membentuk kerajaan Pakatan Rakyat yang bersih dan adil, bukannya melaksanakan pentadbiran Islam.Pergerakan Pemuda dua parti itu juga menggesa Pemuda PAS agar memikir kembali saranannya untuk menegakkan peraturan Islam seperti pengharaman tempat perjudian, menghadkan premis penjualan arak dan etika pakaian di pejabat.

Setiausaha Pemuda DAP, Anthony Loke Siew Fook dan naib ketua Angkatan Muda (AMK) PKR, Amiruddin Shari diminta mengulas kenyataan naib ketua Pemuda PAS, Sabtu lalu. Azman Shapawi Abdul Rani dilaporkan berkata Pemuda PAS kini dalam proses merangka agenda untuk melaksanakan undang-undang Islam di lima negeri Pakatan. Loke (foto, baju putih seperti gambar di atas ) berharap PAS menghormati gabungan Pakatan Rakyat yang terdiri daripada tiga parti, termasuk DAP dan PKR.

"(DAP) tidak bersetuju dengan mana-mana undang-undang yang dilaksanakan dari sudut agama, terutama pelaksanaan undang-undang Islam dalam masyarakat majmuk di Malaysia," katanya kepada Malaysiakini."Jangan gagalkan agenda Pakatan Rakyat

default

Yong pengkhianat dalam BN

on Wednesday, June 18, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments

Yong pengkhianat dalam BN
June 18, 2008 by dewiarjuna
Ahli Parlimen Parti Progresif Sabah (SAPP) - salah sebuah parti komponen BN di negeri itu akan mengemukakan usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Badawi apabila Dewan Rakyat bersidang Isnin ini.Ini merupakan kali pertama dalam sejarah negara, usul tidak percaya akan dikemukakan terhadap Perdana Menteri. Sewaktu sidang Dewan Rakyat mulai Isnin ini, 23 Jun, ahli-ahli Parlimen kita akan menyokong undi tidak percaya kepada PM. SAPP mempunyai dua ahli Parlimen - Datuk Dr Chua Soon Bui (Tawai) dan Datuk Eric Enchin Majimbun (Sepanggar) dan empat ahli dewan undangan negeri.Yong Teck Lee adalah merupakan seorang politikus yang sering kontraversi di negeri berkenaan dan apa yang dilakukan oleh Yong Teck Lee ini seolah-olah mengugut Barisan Nasional dan tidak bermoral. Mereka telah mengunakan kelebihan mereka sebagai pendukung dan tunjang kepada jumlah kemenangan BN untuk memenuhi kepentingan mereka.Yong seolah lupa akan jasa BN kepada beliau ketika beliau kalah dalam perbicaraan pada tahun 1999 atas skandal rasuah pilihanraya di mana beliau terpaksa mengosongkan kerusi Dewan Undangan Negeri Likas pada tahun berkenaan.Beliau juga lupa apabila beliau pernah diberikan peluang oleh BN untuk menjawat jawatan tertinggi sebagai ketua menteri Sabah pada tahun 1996. Hari ini Yong Teck Lee bagaikan besar kepala mungkin lupa akan jasa BN yang telah membangunkan kembali kekuatan BN di Sabah apabila BN hanya menjadi pembangkang dahulu.Yong yang mengambil kesempatan atas kekuatan BN Sabah dan mengugut parti BN kebelakangan ini kerana Yong tahu BN amat memerlukan kerusi BN dari Sabah.Ura-ura ingin menyertai Keadilan dan mengugut mahu keluar parti adalah satu perbuatan khianat dan ingin mengusulkan undi tidak percaya kepada Perdana Menteri di Parlimen adalah satu tindakan yang biadab oleh Yong kerana jelas Yong sebenarnya tidak berkeyakinan dengan Perdana Menteri dan Presiden BN. Tindakan serupa ini sengaja dilakukan kerana mengetahui bahawa mereka sekarang adalah ‘hot cakes’ yang diperlukan oleh kedua-dua belah parti.Namun tindakan Yong ini seolah-olah tidak menghormati keputusan yang telah dibuat oleh rakyat dan mahu melacurkan keputusan yang dibuat oleh rakyat di negeri Sabah. Namun bukan semua parti yang komponen yang setuju dengan Yong dan juga keputusan yang dibuat oleh beliau, Walaupun Yong akan membawa SAPP keluar dari BN, BN tetap masih menjadi pemerintah . Seandainya Yong membawa usul tidak percaya kepada Perdana Menteri , insyaAllah beliau tidak akan berjaya dalam usaha ini.Apa yang Yong lakukan ini seharusnya diberikan tentangan oleh Ahli Parlimen dari Sabah dan masalah Yong ini perlu diselesaikan oleh BN Sabah dengan berpaa segera kerana Yong adalah merupakan duri dalam daging BN di Sabah.Kerajaan tidak perlu memberikan Yong satu keistimewaan dan mengikut semua tuntutan yang dilakukan oleh Yong kerana bukan hanya SAOO sahaja yang menyumbang kepada kemenangan BN. Jika kerajaan memberikan keutamaan kepada SAPP bererti Kerajaan terpaksa melayan semua karenah dan tuntutan wakil rakyat yang menyumbang kepada kemenangan BN.Menyokong Yong bermakna menyokong Anwar Ibrahim. Apakah rakyat Sabah sudah bersedia untuk menerima Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri dan apakah rakyat di Semenanjung sudah boleh menerima Anwar sebagai Perdana Menteri. Jelas Yong adalah pengkhianat dalam BN khusunya BN Sabah.

inilah bangsa cina yang sememangnya belot apabila peluang di depan mata ..bagi aku buang pun tak pa parti sapp ni .cukup tak guna kalau simpan

default

Bukan pengecut tapi berprinsip-Darah Pengasas UMNO

on Saturday, June 14, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments


Saya tertarik dengan tiga ayat yang dilafazkan oleh Timbalan Perdana Menteri.
1) “Saya datang daripada keluarga di mana ayahanda (Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein) saya membantu menubuhkan parti dan saya bukannya anak lelaki yang memusnahkan parti. Saya mahu terus menyambung membangunkan parti ini”. 2) Dengan itu beliau percaya peralihan kuasa mestilah berlaku secara tradisi konvensional dan bukannya dengan mewujudkan puak-puak.

Najib berkata demikian semasa menjawab soalan seorang peserta pada syarahan mengenai “Malaysia dalam menghadapi cabaran baru global” di Royal Institute of International Affairs, London hari Rabu.

3) UMNO kini berada pada tahap tidak begitu baik dan sekiranya ahli-ahli terus bergaduh untuk merebut kepimpinan, UMNO akan terus lemah dan tidak akan berupaya menghadapi pilihan raya umum yang akan datang.

“Apakah yang ada dengan mewarisi kedudukan apabila anda kalah dalam pilihan raya. Saya tidak mahu memimpin parti untuk kalah,” tanya beliau.

1.Kalau ada anak Mantan Perdana Menteri yang ada akal fikiran untuk memahami ayat ini , fahamlah jika tidak teruskanlah……

2. Kalau ada orang itu yang tengah mewujudkan puak dalam UMNO faham, fahamlah jika tidak faham entahlah……

Tajam dan padat kata-kata Najib ini. Inilah sedutan dari kata luahan Datuk Seri Najib di London -

Bukan pengecut tapi berprinsip


Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak tegaskan beliau bukan pengecut apabila tidak mengambil alih kepiminan UMNO daripada Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi ekoran prestasi buruk Barisan Naisonal (BN) pada pilihan raya umum ke-12 lalu.

Sebaliknya beliau berkata : “Saya datang daripada keluarga di mana ayahanda (Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein) saya membantu menubuhkan parti dan saya bukannya anak lelaki yang memusnahkan parti. Saya mahu terus menyambung membangunkan parti ini”.

Dengan itu beliau percaya peralihan kuasa mestilah berlaku secara tradisi kovensional dan bukannya dengan mewujudkan puak-puak.
Najib berkata demikian semasa menjawab soalan seorang peserta pada syarahan mengenai “Malaysia dalam menghadapi cabaran baru global” di Royal Institute of International Affairs, London hari Rabu.

Peserta berkenaan bertanya mengapa beliau tidak mengambil alih tampuk pemerintahan ekoran prestasi buruk Barisan Nasional dan UMNO pada pilihan raya umum Mac lepas.

Pada pilihan raya umum lalu, BN bukan sahaja kehilangan majoriti dua pertiga di Dewan Rakyat tetapi turut kehilangan empat negeri iaitu Selangor, Perak, Pulau Pinang dan Kedah di samping Kelantan terus kekal di tangan PAS.

Menurut Najib, orang ramai boleh memberikan pandangan mereka mengenai pendiriannya tetapi itu tidak bermakna beliau tidak berani mengambil tindakan kerana tegasnya, beliau adalah individu yang mempunyai prinsip nilai teras.
“Dan saya percaya apa yang penting, apa jua langkah yang anda ambil, ia mestilah mempunyai prinsip nilai teras peribadi kepada anda,” tambahnya.

Jelas Najib lagi, UMNO kini berada pada tahap tidak begitu baik dan sekiranya ahli-ahli terus bergaduh untuk merebut kepimpinan, UMNO akan terus lemah dan tidak akan berupaya menghadapi p[ilihan raya umum yang akan datang.

“Apakah yang ada dengan mewarisi kedudukan apabila anda kalah dalam pilihan raya. Saya tidak mahu memimpin parti untuk kalah,” tanya beliau.

default

Pusat hiburan kian banyak akibat lantikan EXCO Tercemar?

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
SHAH ALAM 23 Mei - Kerajaan negeri diingatkan supaya melaksanakan penguatkuasaan terhadap pusat-pusat hiburan dengan lebih serius bagi menangani aktiviti maksiat yang boleh memberikan kesan negatif kepada orang ramai.


Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo berkata, ingatan itu kerana pusat hiburan dikatakan semakin banyak dibuka serta beroperasi melebihi pukul 4 pagi selain aktiviti penjualan video cakera padat (VCD) lucah secara terbuka dan berleluasa.Lebih memalukan lagi katanya, Exco Kerajaan Tempatan, Penyelidikan dan Pembangunan, Ronnie Liu dikatakan terlibat menghalang pihak polis menjalankan tugas menutup sebuah pusat pelacuran di Subang Jaya.


"Perbuatan ini perlu diambil perhatian kerana boleh menjejaskan imej kerajaan negeri kerana beliau bertanggungjawab dalam soal pihak berkuasa tempatan (PBT) sepatutnya tidak bertindak begini," katanya ketika membahaskan titah ucapan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini hari ini.


Mohamad Khir turut menyifatkan wakil rakyat Pakatan Rakyat seperti 'tinggal dalam hutan' kerana tidak dapat menerima hakikat Barisan Nasional (BN) telah banyak membawa pembangunan.


"Terimalah kenyataan yang BN telah bawa banyak kejayaan. Kalau selama ini BN gagal mentadbir, kita semua masih tinggal dalam hutan dan pakai selipar. Pakatan Rakyat seperti tidak tahu bersyukur dengan semua kejayaan ini," katanya.


Tambah Mohamad Khir, kejayaan Selangor pada hari ini merupakan bukti bahawa kerajaan BN telah memerintah dengan baik yang turut dinikmati wakil rakyat Pakatan Rakyat.


Beliau juga mencadangkan kerajaan negeri menjalinkan hubungan baik dengan Kerajaan Pusat kerana masih memerlukan peruntukan kewangan terutama peruntukan untuk PBT.


"Tidak guna kerajaan negeri berkonfrontasi dengan Kerajaan Pusat kerana Selangor memerlukan bantuan kewangan untuk mentadbir termasuk PBT yang kosnya lebih tinggi berbanding pendapatan," katanya.


Mohamad Khir turut mengingatkan kerajaan negeri supaya merujuk kepada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) terlebih dahulu sebelum melaksanakan cadangan cuti 90 hari bersalin kepada kakitangan awam sebagaimana yang dijanjikan dalam manifesto pakatan pembangkang pada pilihan raya umum lalu.


Menurutnya, rujukan dengan jabatan itu perlu dilakukan kerana cadangan sedemikian membabitkan syarat-syarat perkhidmatan, pencen, urusan lain yang mungkin menyukarkan pentadbiran di negeri itu.


"Sepatutnya, kerajaan negeri meneliti perkara ini termasuklah perbincangan dengan pihak JPA.


"Kita tidak mahu cadangan ini boleh menimbulkan masalah bukan hanya kepada kakitangan terbabit, tetapi kepada kakitangan itu sendiri termasuklah kerugian yang dialami kedua-dua pihak," ujarnya.kisah exco menahan pihak berkuasa dari menutup operasi pelacuran seperti kisah hindustan dan filem cina hong kong.hehe Inspektor polis nak pi serbu tiba2 menteri mai halang ..hehe inilah pemimpin PKR yang kita tidak tahu latar belakang dia .. entah dia pun terbabiat sama dengan geng tu ..

default

Isu Harga Minyak : Kedangkalan Pemimpin Pembangkang Terserlah

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments


Isu Harga Minyak : Kedangkalan Pemimpin Pembangkang Terserlah
Posted on Friday, June 13 @ 19:37:01 MYT

Oleh Adnil Mohd

Kuala Lumpur -- Nampaknya pemimpin-pemimpin parti pembangkang betul-betul mahu menjadi jaguh di mata rakyat dengan kenaikan harga minyak baru-baru ini.

Mereka bukan sahaja lantang mengecam tindakan serta langkah-langkah yang dilakukan kerajaan bagi menangani kenaikan global harga minyak ini malah cuba menunjukkan kejantanan mereka memimpin demonstrasi jalanan yang sememangnya sudah cukup sebati dengan jiwa mereka.

Pelbagai bentuk demostrasi telah diatur juga sudah banyak program ceramah telah dirancang di merata-rata tempat semata-mata mahu mencuri peluang menyerang kerajaan dalam isu minyak seterusnya meraih populariti.

Pemimpin-pemimpin pembangkang ini cukup hebat berhujah terutama di hadapan para penyokong mereka. Bermacam-macam teori dikeluarkan dan berbagai-bagai dalil diucapkan.

Malang kehebatan mereka ini gagal diterjemahkan di gelanggang yang sepatutnya. Mereka bagai hilang suara, menjadi kurang cerdik dan teragak-agak, malu-malu kucing bila bertemu dengan ruas.

Inilah yang boleh dilihat dan dinilai rakyat apabila melihat gelagat ayam sabung mereka iaitu YB Salahuddin Ayub ketika dberi peluang berhujah di hadapan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDN&HEP), Datuk Shahrir Samad dalam satu program yang disiarkan secara langsung menerusi RTM 1 baru-baru ini.

Salahuddin bukan sahaja gagal memberikan hujah-hujah yang konkrit dan idea yang bernas malah dilihat seringkali tersasar fakta. Ketua Pemuda Pas itu juga seperti bangkrap idea dan tergagap-gagap untuk menjawab soalan-soalan yang dikemukakan moderator rancangan terbabit.

Kegagalan Salahuddin ini bukan sahaja mengecewakan rakyat yang menonton rancangan ini malah di kalangan penyokong beliau sendiri turut berasa malu.

Hakikatnya Salahuddin jelas kurang membuat persediaan dan gagal melihat fakta sebenar terutama dalam mengatakan betapa harga minyak di Malaysia mahal berbanding negara-negara pengeluar minyak yang lain.

Mereka sering membuat perbandingan harga seliter minyak seperti berikut Indonesia=RM1.61, Iran-RM0.29, Venezuela RM0.16, Turkemenistan RM0.39, Arab Saudi RM0.19 dan Mesir RM0.81.

Untuk Salahuddin, pemimpin-pemimpin pembangkang lain serta para penyokong mereka jika mereka mahu membuat perbandingan tersebut adalah lebih baik mereka meneliti fakta di bawah ini dan buatlah penilaian yang sewajarnya.

UAE

Jumlah Penduduk = 4,380,000 Minyak dalam simpanan = 97 bilion tong Jumlah pengeluaran = 2.5 juta tong sehari Umur simpanan = 107 tahun

Kuwait

Jumlah Penduduk = 2,851,000 Minyak dalam simpanan = 99 bilion tong Jumlah pengeluaran = 2.5 juta tong sehari Umur simpanan = 108 tahun

Saudi Arabia

Jumlah Penduduk = 24,735,000 Minyak dalam simpanan = 260 bilion tong Jumlah pengeluaran = 8.8 juta tong sehari Umur simpanan = 81 tahun

Iran

Jumlah Penduduk = 71,208,000 Minyak dalam simpanan = 136 bilion tong Jumlah pengeluaran = 3.9 juta tong sehari Umur simpanan = 74 tahun

Nigeria

Jumlah Penduduk = 148,093,000 Minyak dalam simpanan = 36.2 bilion tong Jumlah pengeluaran = 2.3 juta tong sehari Umur simpanan = 43 tahun

Venezuela

Jumlah Penduduk = 27,877,000 Minyak dalam simpanan = 80 bilion tong Jumlah pengeluaran = 2.4 juta tong sehari Umur simpanan = 91 tahun

Malaysia

Jumlah Penduduk = 27,452,091 Minyak dalam simpanan = 4.8 bilion tong Jumlah pengeluaran = 550,000 tong sehari Umur simpanan = 33 tahun

default

Minyak naik! harga barang naik ! jadikan handphone anda sebagai pendapatan kedua !!!

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments


a href="http://Prepaid4U.Net/eindex.php?id=francislight">Prepaid4U.Net Your Mobile Lifestyle
BILA GAJI NAK NAIK ? BILA… BILA… BILA?!!!
MAKA JADIKAN HANDPHONE ANDA PENJANA PENDAPATAN KEDUA!!



Pergi Kerja Pagi , Balik Petang……… Dapat gaji bayar hutang.
 Adakah anda ingin hidup begitu dengan cara hidup lama anda.
 Rezeki takkan datang bergolek TANPA USAHA !!!
 Jika orang lain boleh dapat RM1000-RM3000 sebulan, secara part-time kenapa Tidak Anda? Anda pun boleh…
 Jadilah pengguna bijak. Barangan yang anda beli sebenarnya boleh menjana income yang lumayan!! (Kami mepunyai senarai rekod pendapatan Agent yang mencecah puluhan ribu ringgit sebulan)

Teknik & Formula paling sistematik & terkini
1) Modal Rendah (RM65), Hanya Sekali, Seumur hidup
2) Kerja sejam dua sehari dari rumah
3) Pendapatan setiap minggu, pendapatan yang konsisten & boleh diwarisi
4) Tiada penekanan penjualan produk
5) Tiada had masa, terpulang pada kepantasan bekerja
6) Terbuka pada semua golongan termasuk pelajar.
7) Mengawasi semua transaksi melalui akaun peribadi & internet

Program apa ni? Skim Cepat kaya ke?
Tidak. Mymode merupakan sebuah perniagaan sah yang berdaftar,
diasaskan oleh Syarikat Asia Mobile Commerce Privilledge Sdn. Bhd.
yang menyediakan perkhidmatan SMS Prepaid. Dengan pendaftaran
keahlian RM65, anda sah sebagai Agent Mymode dan secara tidak
langsung merupakan ‘Tokey Prepaid Topup’ dengan kedai bergerak
beroperasi 24jam, tidak kira masa, tidak kira tempat!!

Siapa boleh sertai perniagaan ini?
1) Mempunyai handphone.
2) Tahu SMS.
3) Ada akses internet samada dirumah atau pejabat.
(Tidak wajib, tetapi satu kelebihan)


 Sudah bersedia untuk mengubah hidup anda?
Jika “YA” sila buka website ini:

http://www.prepaid4u.net/index.php?id=francislight

KONGSIKAN PELUANG KEEMASAN INI DENGAN RAKAN-RAKAN ANDA!!


Assalamualaikum,Di kesempatan ini, I would like to give u briefing wat's prepaid4u all about. Seperti yg sedari baca di laman web saya http://prepaid4u.Net/index.php?id=francislight , ini bukanlah merupakan SATU SKIM CEPAT KAYA tetapi merupakan satu perniagaan yg sah di sisi undang2 dan merupakan satu langkah untuk memperolehi side income yg lumayan.

1. Gunakan apa yang anda guna sekarang dan tukarkan kepada wang!

Cuba kita fikirkan, alangkah ruginya anda reload prepaid anda setiap bulan tetapi apa yang anda dapat? Cukup kah dengan hanya boleh menggunakan talian sahaja? Tidakkah anda mahu lakukan perkara yang sama tetapi berpeluang mendapat pendapatan yang lumayan sehingga boleh ke angka juta? Bezanya hanya satu, tukarkan tempat anda membeli sekarang dikedai dan beli terus dari SMS sahaja. Ianya bertambah mudah dari cara sekarang dan tiada sebab anda harus menolaknya. Bagaimana dengan isteri anda? kekasih? rakan-rakan terdekat? ibu bapa yang menggunakan prepaid ini? Kenapa mereka tidak boleh membeli top-up card dengan anda?


2. Mudah sangat! Semua orang boleh buat

Amat mudah untuk dijalankan. Anda hanya perlu tahu guna SMS untuk jalankan perniagaan ini. Tiada barang yang perlu dibungkus dan diposkan untuk dijual kerana produk ialah nombor pin dan serial sahaja yang boleh dihantar dengan SMS.

Boleh dijalankan dimana sahaja asal ada talian. Tidak perlu pejabat, kiosk untuk jual prepaid dan sebarang premis.

Kemudahan order reload hanya dengan SMS. Jika prepaid anda habis ditengah malam dan kedai sudah tutup, dimana anda harus dapatkan reload anda? SMS sahaja dan anda akan segera dapat nombor reload anda! Kenapa harus buat yang susah sedangkan ada yang mudah? Segalanya auto dimana segala urusan yang anda lakukan dari SMS akan terus dapat dilihat diinternet iaitu di online akaun anda. Anda juga boleh melihat network anda, bonus anda dll.


3. Murah sangat! Tiada risiko

Jika nak dikatakan rugi, anda hanya ada risiko RM41 sahaja! Itupun setelah anda membeli reload beberapa kali walaupun tanpa sebarang penajaan, sudah balik modal RM41 tersebut kerana anda perolehi diskaun. Adakah anda rasa RM41 terlalu besar untuk mulakan satu perniagaan yang berpotensi besar? Walaupun jumlah bayaran permulaan adalah RM75, RM34 adalah untuk anda membeli reload yang sememangnya anda beli juga setiap bulan. Ini bukan dikira modal atau kerugian walaupun anda tidak berjaya dalam perniagaan ini. Jadi apa yang anda takutkan?


4. Kenapa harus kayakan orang lain? Baik kayakan diri sendiri!

Tahukah anda pekedai yang menjual reload boleh mendapat keuntungan yang banyak dari jualan prepaid mereka sehingga ada yang masih boleh berikan rebate kepada anda. Kenapa tidak diagihkan keuntungan tersebut kepada pengguna prepaid sendiri? Kita pengguna prepaid (13.6 juta) adalah satu jumlah yang besar. Kita semua perlu bersatu menjadi pengguna bijak dan kayakan diri sendiri bukan orang lain. Wariskan kepada keluarga anda harta yang bermula dari RM41 tersebut. Bayangkan setiap kali pengguna seramai ini yang sekian hari bertambah reload prepaid setiap bulan dan kita mendapat keuntungan juga setiap bulan! Anda fikirkanlah sendiri adakah dengan menyertai perniagaan ini satu kerugian atau keuntungan?Sebagai contoh, jika anda mampu menjual at least 10 keping reload card maxis bernilai RM10 sehari(termasuk yg mungkin anda guna sendiri dan kenalan rapat anda!), anda akan mendapat RM4 sehari (RM10x0.04 = 40sen, 40senx 10 keping sehari =RM4). Dlm sebulan anda memperolehi RM120!! (RM4x30hari=RM120). Inilah yg dimaksudkan KENAPA HARUS KAYAKAN ORG LAIN?BAIK KAYAKAN DIRI SENDIRI!!


5. Persaingan

Persaingan amat kecil. Walaupun perniagaan ini berbentuk networking tetapi jika anda lihat perniagaan Network Marketing lain kebanyakannya berasaskan produk berbentuk makanan kesihatan. Kini sudah terlalu banyak sehingga ada yang tidak kuat semangat dia mahu taja orang akhirnya dia pula yang ditaja orang. Syarikat Network Marketing yang tumbuh bagai cendawan merumitkan lagi usaha pemasaran dan jika ahli tidak bijak akan menghadapi masalah.

Tidakkah anda fikir semua ahli perniagaan lain juga menggunakan hand phone? Jika anda mahu menjual makanan kesihatan A, orang juga berkata "Akupun jual makanan A jugak". Jika anda jual prepaid orang akan berkata "Akupun guna prepaid tapi beli kat kedai, tak rugi masuk ni boleh buat duit lagi".

Produk prepaid tiada konflik dengan produk kesihatan. Bayangkan ahli perniagaan tentu menggunakan banyak prepaid kerana sering membuat panggilan dan SMS. Alangkah ruginya mereka jika tidak membeli prepaid cara SMS dan kaut keuntungan lain.


6. Setkan sasaran anda

Banyak bonus keuntungan dari perniagaan ini. Untuk memudahkan cerita untuk set target dan tidak mengelirukan cuba kita fokuskan kepada keuntungan penajaan sahaja. Lihat carta ini.

Business System 3
(Untuk bonus tajaan ahli baru sahaja)

Level Pendapatan
1 8 X 10.00 = RM 80.00
2 8 X 8 = 64 X 1.00= RM 64.00
3 64 X 8 = 512 X 1.00= RM 512.00
4 512 X 8 = 4096 X 1.00= RM 4,096.00
5 4096 X 8 = 32,768 X 1.00= RM 32,768.00
6 32,768 X 8 = 262,144 X 1.00= RM 262,144.00
7 261,144 X 8 = 2,097,152, X 1.00= RM 2,097,152.00
8 2,097,152 X 8 = 16,777,216 X 1.00= RM 16,777,216.00
JUMLAH RM 19,174,032.00


** Pengiraan diatas merupakan bonus tajaan yang akan diterima oleh Agent Mymode yang tidak Upgrade pangkat MP, jadi insentif tajaan level 2 sehingga level 10 hanya RM1 seorang. Tetapi sekiranya Agent berkenaan berpangkat MP, Insentif tajaan downline level 2 hingga seterusnya adalah sebanyak RM8 seorang sehingga mana-mana downlinenya naik ke pangkap MP juga.

Setkan sasaran anda mencari 2 ahli seminggu bermakna semua ahli mendapat 8 orang dalam tempoh sebulan. Ini bermakna setelah 8 bulan module pendapatan ini lengkap. Paling tidakpun jika anda mencari 1 orang seminggu setelah 16 bulan module diatas lengkap. Bukankah ianya amat pantas dan mudah? Buat lah jangan hanya baca dan terfikir sahaja. Yang penting sekali anda lakukan dan lihatlah hasilnya. Jika anda tidak berbuat apa apa sudah tentu tidak berlaku. Cuba anda lakukan SEKARANG!default

Pengundi Melayu Selangor terima padah !!!

on Tuesday, June 10, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 CommentPengundi Melayu tanggung padah

Oleh AMRAN MULUP

KUALA LUMPUR 9 Jun - Ahli Majlis Tertinggi UMNO (MT), Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi percaya orang Melayu di Selangor kini mula sedar bahawa mereka terpaksa menanggung padah kerana salah memilih kerajaan.

Menurut beliau, ini berikutan keputusan kerajaan campuran Parti Keadilan Rakyat (PKR), DAP dan Pas negeri Selangor menghapuskan peraturan mengehadkan rumah ibadat bukan Islam di negeri itu.

Beliau berkata, walaupun Menteri Besar Selangor beragama Islam tetapi tidak mempunyai kuasa sebaliknya keputusan yang diambil ditentukan oleh barisan Exco negeri itu.

''Apabila kerajaan campuran PKR, DAP dan Pas memerintah Selangor, bidang kuasa adalah di tangan Exco kerana kekuasaan dan keputusan ditentukan oleh mereka,'' katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas menyampaikan anugerah Perkhidmatan Cemerlang dan Sijil Penghargaan Perkhidmatan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) 2007 di Pusat Belia Antarabangsa, Bandar Tun Razak di sini hari ini.

Ahmad Zahid mengulas keputusan kerajaan negeri Selangor untuk menghapuskan peraturan mengehadkan rumah ibadat bukan Islam yang tidak boleh dibina dengan keluasan melebihi 10,000 kaki persegi.

Ia diumumkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Negeri, Dr. Xavier Jayakumar bersama Pengerusi Tetap Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Penyelidikan dan Pembangunan Negeri, Ronnie Liu.

Menurut beliau, sebelum ini kerajaan negeri Selangor telah memberikan jaminan untuk melaksanakan sistem akidah Islamiah.

''Tetapi apa yang boleh dilakukan melainkan terpaksa bersetuju kerana suara mereka hanyalah suara minoriti.

''Cuma saya ingin beritahu orang Islam di Selangor, itulah harga mahal yang terpaksa mereka bayar kerana salah memilih kerajaan,'' katanya.

Beliau yang juga adalah Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata, Kerajaan Pusat tidak mempunyai bidang kuasa untuk campur tangan dengan keputusan kerajaan campuran negeri Selangor itu.

Menurutnya, keluasan sesuatu rumah ibadat bukan Islam hanya ditentukan oleh kerajaan negeri dengan melalui pihak berkuasa tempatan.

Kata beliau, wujud satu garis panduan khas kerana Islam adalah agama rasmi negara dan mempunyai garis panduan tertentu tanpa mengetepikan agama lain.inilah akibatnya orang melayu bandar seperti di Lembah Kelang yang tahu marah tapi jelas inilah akibat dan kesannya. tak mustahil tokong dan kuil hindu nanti kat belakang umah orang melayu dan sebelah masjid seperti di Kg Rawa . boleh timbul isu agama nanti tak ambil tindakan dari awal .

default

Melayu Masyarakat Induk Malaysia

on Monday, June 9, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments

Sumber http://pesanan-pesanan.blogspot.com


Sejarah adalah senjata orang Melayu dalam menghadapi tuntutan, kritikan, penafian, dan tekanan dan kerenah dari pelbagai puak-puak dan kelompok masyarakat terhadap legitimasi Melayu di atas buminya sendiri, baik dari dalam atau luar negara.

Salah satu penerangan dan pendekatan yang sering efektif untuk menerangkan persoalan-persoalan ini adalah pendekatan yang di buat dalam buku Tuntutan Melayu (1981) karangan oleh Dato Prof Dr Malik Munip. Beliau adalah bekas pensyarah sejarah di Universiti Malaya dan bekas ahli Parlimen Muar.

Baru-baru ini, beliau telah membentangkan satu kertas kerja bertajuk “Melayu adalah Masyarakat Induk Malaysia” di Seminar Agenda Melayu ke III pada November 4hb, 2007 baru-baru ini. Kertas kerja itu merupakan gis bukunya itu yang memberi satu teras pendekatan sejarah dan budaya dalam menjawab tekanan-tekanan yang dihujani ke atas orang Melayu. Kertas kerja itu diterbitkan semula dalam blog ini dalam tiga bahagian.
MELAYU ADALAH MASYARAKAT INDUK MALAYSIA


A. MUKADIMAH

1. Falsafah perjuangan bangsa Melayu adalah bersendikan kepada keyakinan bahawa Melayu/Bumiputera adalah masyarakat induk/teras/ibu di Malaysia. Oleh kerana itu hak dan matlamat perjuangan adalah berbeza daripada kaum-kaum lain.

2. Sebagai sebuah masyarakat Islam yang terbuka dan mewarisi tradisi menghargai nilai-nilai Islam yang keyakinan hanya dapat dibina di atas landasan yang kukuh yang dapat menatijahkan bahawa bahawa apa yang diperjuangkan adalah sohih dan halal. Maka adaah pri penting setiap generasi Melayu menghayati prinsip-prinsip asas yang membezakan kedudukan bangsa Melayu berbanding dengan kaum-kaum lain yang lazimnya ditakrifkan sebagai masyarakat serpihan) yang terpelanting daripada masyarakat induknya di negara-negara asal mereka.

3. Namun kerana keperluan teknikal perbezaan itu menjadi kabur apabila masyarakat bukan Melayu yang jumlahnya hampir separuh jumlah penduduk Malaysia diiktirafkan sebagai warga negara istilah seperti masyarakat pendatang atau imigren sebagai rujukan kepada rakyat bukn Bumiputera menjadi tidak sesuai.


B. KONSEP MASYARAKAT INDUK/IBU/TERAS ATAU “TOTAL SOCIETY“

1. Kita semua adalah “product of history” atau anak penghasilan sejarah maka suka atau tidak, sedar atau alpa, jahil atau mengetahui, tanggapan kita mengenai sejarah keluarga kita, masyarakat kita dan apatah lagi sejarah bangsa kita menjadi faktor penentu tentang apa yang dianggap hak kita atau hak orang lain. Di sinilah letaknya kepentingan mengetahui sejarah yang dapat mengelak daripada pemahaman yang dimanipulasi yang aka mengizinkan hak-hak kitatergadai.2. Para ilmuan rata-rata menerima hakikat bahawa dari segi sejarah, Malaysia adalah sebahagian daripada alam budaya Melayu yang luas. Konsep alam budaya Melayu (geo-cultural/region) berkaitan terus kepada konsep tamaddun atau pradaban ia itu sepertilah juga tamaddun Cina atau tamaddun India yang menjadi asas kepada kelahiran alam budaya Cina atau alam budaya India yang sangat luas itu. (Datok, nenek kita peka dengan hakikat itu kerana itu mereka merujuk negeri China sebagai benua China). Satu sifat umum tamaddun agung dan besar seperti ini ialah hakikatwujudnya kepelbagaian sukuan dan puak yang berbeza-beza dalam kesatuan alam budaya yang satu seperti puak Hailam atau Teochew atau Kek dalam alam budaya Cina. Namun perbezaan-perbezaan budaya, loghat atau bahaasa bahkan kepercayaan sekalipun semuanya terangkum dan memperkaya kedinamikan khaznah tamaddun atau pradaban yang besar itu.

3. Maka seperti tamaddun-tamaddun yang besar tadi, pradaban Melayu merangkumi satu kawasan yang luas, satu gugusan pulau-pulau yang terbesar di dunia, berlumlah lebih daripada 21 ribu pulau dan mengandungi di dalamnya berpuloh-puloh sukuan dan puak dengan segala ragam loghat bhasa dan adat budaya yang berbeza-beza namun semuanya itu terangkum dalam satu kesatuan alam budaya atau satu ‘geo-cultural region’ yang dinamakan gugusan pulau-pulau Melayu, Alam Melayu, Dunia Melayu, Nusantara hatta pernah jua dirujuk sebagai ‘Malaysia Raya’. Harus diingat bahawa nama atau istilah ‘Malaysia’ sebagai rujukan para sarjana kepada kawasan gugusan pulau-pulau Melayu telah digunakan berpuloh-puloh tahun sebelum negara Malaysia merdeka dan menjadi satu entiti politik yang tersendiri.

4. Pengakuan sebagai anak Melayu pernah dilafazkan oleh ramai pemimpin negara-negara di gugusan pulau-pulau Melayu sekalipun mereka daripada puak atau suku yang berbeza-beza iaitu seperti Jose Rizal di Filipina atau Sukarno di Indonesia.

5. Istilah bumiputera juga mengandugi erti yang lebih luas daripada erti ‘native’ atau ‘indigenuous’ yang sempit. Ianya juga berkait rapat dengan konsep alam budaya atau tamadun yang wujud di satu-satu tempat.

6. Perlu diingat bahawa konsep tamadun atau pradaban sesuatu bangsa itu mencakupi erti perkembangan yang tinggi dan luas yang melibatkan bidang-bidang bahasa dan sesusasteraan, falsafah, politik, kenegaraan dan empayer. Tradisi Melayu yang kita warisi di alam Melayu mempunyai semua sifat-sifat ini, mempunyai struktur sosial yang lengkap atau ‘total society’ daripada raja-rajanya membawa kepada rakyat jelata, asas kepada kedaulatan atau ‘sovereignty’ yang diiktiraf sebagai satu bangsa yang beradab. Melayu bukan sekadar satu puak atau satu kaum di bumi sendiri tetapi diiktiraf sebagai satu bangsa yang menjadi masyarakat penentu yang mencorak warnakan perkembangan sejarahnya menjadi masyarakat ‘definitive’ yang menjadi rujukan kepada masyarakat-masyarakat asing lain yang hadir di bumi Melayu.

Dalam kontek ilmu sejarah, bangsa Melayu dirujuk sebagai faktor kesenambungan yang difinitif dan masyarakat pendatang mesti membuat ubahsuai atau adaptasi dengan merujuk kepada masyarakat penentu/atau masyarakat teras dan bukan wujud dalam bentuk asingnya yang mutlak. Sesungguhnya ini adalah selaras dengan tradisi tamadun manusia yang mempunyai nilai murni dimana “bumi dipijak di situ langit dijunjung” seperti di barat dikatakan “When you are in Rome, behave like the Romans do”.

Sesungguhnya ini adalah prinsip pri penting yang wajib diambil iktibar (terutama dalam bidang membina budaya kebangsaan) supaya proses tolak ansur tidak terjebak menjadi proses penggadaian budaya.C. UMNO PESAKA BAHTERA PERJUANGAN BANGSA

1. UMNO adalah satu-satunya wadah pengucapan politik Bumiputera di Asia Tenggara yang berjaya (a success story). Ia tidak diasaskan di atas landasan ideologi ciptaan manusia seperti komunisma atau sosialisma yang menjadi anutan yang fashionable selepas perang.


2. UMNO ditubuhkan di atas ass perpaduan lebih 42 pertubuhan Melayu yang merangkumi persatuan Melayu negeri-negeri, persatuan sukuan seperti persatuan anak jawa atau persatun orang asli dan pertubuhan golongan professional seperti persatuan guru-guru Melayu.

UMNO disokong oleh semua lapisan masyarakat Melayu dari raja-raja Melayu membawa kepada rakyat jelata. Kita wajib mengambil iktibar dari amanah sultan Johor dalam perhimpunan awal UMNO di Istana Johor.

“Ingat UMNO bukan pertubuhan yang lahir di kaki lima tetapi pertubuhan Melayu di bumi Melayu. Dia (UMNO) ada daulat.”

3. Salah seorang elupor utama yang bertungkus lumus untuk menubuhkan UMNO ialah Pendita Zaaba (menyedihkan namanya jarang diingati).


a. Dengan cara yang halus Zaaba telah mengasaskan falsafah perjuangan bangsa yang sohih kepada parti Melayu ini. Sebagai pengerusi jawatankuasa yang bertanggungjawab mencipta nama untuk pertubuhan Melayu ini. Pendita Zaaba telah mengubah namanya supaya lebih tepat, leih teguh dan lebih berwibawa yang sekali gus membezakannya daripada pertubuhan-pertubuhan politik bukn Melayu.

b. Nama asal UMNO ialah UMO atau ‘United Malay Organisation’ yaani Pertubuhn Melayu Bersatu. Kata-Pendit Zaaba, Melayu di bumi Melayu adalah berbeza dari bukan Melayu di bumi Melayu. Melayu, di bumi Melayu adalah masyarakt induk, mayarakat teras atau masyarakat ibu. Bukan Melayu di bumi Melayu pula adalah masyarakat serpihan yang berasal daripada masyarakt induknya di negara-negara asal!

c. Kerana itu dengan penuh himah Pendita Zaaba telah menambah satu perkataan kata sifat sebagai merujuk kepada politik Melayu iaitu perkataan “Nasional” atau Kebangsaan. Maka hasilnya nama ‘Pertubuhan Melayu Kebangsaan Bersatu’ atau dalam bahasa Inggeris ‘United Malay National Organisation’ atau UMNO.

Natijahnya daripada perubahan itu ialah untuk membawa keinsafan bahawa
Melayu sebagai masyarakat induk yang lengkap yang menjadi teras kepada negara yang berdaulat dari dahulu hingga sekarang. Maka sifat Melayu, cita-cita perjuangan Melayu mempunyai status yang lebih tinggi, menjadi sifat dan cita-cita perjuangan yang bertaraf nasional dan bukan perkauman.

d. Natijah keramat daripada saranan abadi Pendita Zaaba ini ialah bahawa seluruh perjuangan bangsa Melayu ini berpaksi kepada prinsip menterjemahkan / melaksanakan kedudukan Melayu uang induk/nasional itu ke dalam semua bidang penghidupan bangsa yang merdeka:-

i) Politik Melayu mesti menjadi induk/teras politik negara.
ii) Bahasa Melayu mesti menjadi bahasa nasional.
iii) Kebudayaan Melayu mesti menjadi teras kebudayaan nasional.
Seterusnya sifat bangsa Melayu yang induk itu mesti akhirnya dapat diterjemahkan ke dalam bidang-bidang utama penghidupan nasional yang lain seperti dalam bidang pendidikan atau ekonomi. Ini ialah intipati kepada perjuangan yang hak dan legimate.
4. Penekanan kepada hakikat bahawa masyarakat Melayu adalah masyarakat induk di negara ini jua di abadikan dalam bendera UMNO. Professor Syed Najib Al Attas iaitu satu-satunya ulamak Melayu yang diiktiraf di peringkat antarabangsa (bukunya diterjemahkan ke dalam berbelas bahasa) adalah merupakan anak Melayu yang telah mencipta dan mengubah bentuk dan warna bendera UMNO itu. Maka selain bendera UMNO itu melambangkan ketinggian martabat Islam dan perjuangan memelihara tradisi kedaulatan negara, ianya jua dilabuhkan di atas prinsip bahawa Melayu dan negara tumpah darahnya adalah sebahagaian daripada bumi dan alam budaya Melayu turun temurun yang luas. Pemilihan warna-warna merah dan putih adalah warna-warna yang melambangkan bahawa akan terus wujud kesatuan dalam tradisi pradaban dunia Melayu atau Nusantara dan yang tidak mungkin diputuskan oleh kehadiran penjajahan.

default

Yayasan Hantu : Foundation For The Future

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments

Pengkaji barat melabelkan Foundation for the Future (FFF) sebagai Yayasan Hantu . Yayasan itu menjalankan operasi sulit untuk menumbangkan sesebuah negara (Istilah neocon : Regime Change) menggunakan modus operandi 'Projek Demokrasi'

Catatan dairi ditulis oleh Converger dalam Daily Kos dan laporan oleh Steve Clemons dalam The Washington Note mengupas tentang misteri 'kewujudan'Foundation for the Future (Yayasan Masa Depan).

Di sinilah tempat bekerjanya buah hati Paul Wolfowitz iaitu Shaha Riza dibayar gaji AS$200,000 setahun tanpa cukai, melalui tabung Bank Dunia.

Biar saya tambahkan sedikit fakta hasil penyelidikan awam berhubung dengan yayasan yang amat diselubungi misteri itu.

Sebelum Shaha Riza bekerja di Bank Dunia, beliau pernah bertugas di National Endowment for Democracy (NED),instrumen warisan peninggalan Ronald Reagan, yang menjadi badan perantara penaja usaha demokrasi dalam beberapa perubahan kerajaan (Regime Change )dunia termasuk parti-parti politik negara luar yang mempunyai hubungan rapat dengan Amerika Syarikat.

Menurut laman rightweb:

Pengerusi NED ialah Vin Weber, bersama ahli lembaga NED, Francis Fukuyama dan bekas ahli lembaga, Paula Dobriansky serta Paul Wolfowitz (kedua-duanya menyertai pentadbiran Bush II pada 2001), telah menandatangani kenyataan bersama tentang penubuhan Project for the New American Century.

Paul Wolfowitz, Yahudi neocon Amerika sampai bila-bila perjuangkan falsafah "We Stand With Israel". Itulah slogan pegangan kumpulan yang dakwa 'bangsa pilihan Tuhan'.Tidak akan berubah hingga kiamat seperti yang termaktub di dalam Al Quran. Jadi Yahudi neocon akan terus memperalatkan aktivis-aktivis Islam yang rela jadi tali barut mereka semata-mata untuk mendapat wang dan kuasa!

Bill Berkowitz, seorang pemerhati pergerakan konservatif, mendalami kajiannya ke atas NED:

Menurut penulis William Blum, NED telah membiayai "komponen penting komplot rahsia Kolonel Oliver North, iaitu rangkaian 'Project Democracy,' yang berkaitan dengan dasar luar Amerika Syarikat, mencetuskan perang, menyeludup senjata dan dadah, selain menjalankan pelbagai aktiviti hitam lain.Pada 1987, seorang jurucakap White House menyatakan bahawa mereka di NED ' menguruskan Project Democracy.' Kenyataan ini tidak benar, kerana apa yang nyata, NED adalah cabang awam untuk Projek Demokrasi, manakala, Oliver North mengendalikan operasi-operasi covert (tersembunyi) berkaitan dengannya. Walau bagaimanapun, kenyataan tersebut tidak memeranjatkan kerana perkara seperti itu sudah diketahui umum bahawa CIA pernah menjadi dalang di sebalik operasi tersembunyi (covert) itu."

Gambarajah di atas menerangkan susur galur operasi Shaha Riza melalui Projek Demokrasi. Agent terlatih itu dipergunakan oleh dua instrumen US iaitu NED (overt) dan USAID & CIA (covert). Operasi terbuka (overt) akan disusuli dengan operasi tersembunyi (covert). Operasi tersembunyi(covert) akan menyeludup masuk dalam operasi terbuka (overt)sehingga yang muncul pada diri agent itu adalah badan rasmi, NED, Bank Dunia dan Jabatan Kerajaan Amerika. Agent ini ditugaskan menjalankan Yayasan Hantu (FFF) yang tidak mempunyai pejabat dan no telefon.

Sebelum mengadakan hubungan sulit dengan Paul Wolfowitz, Shaha Riza pernah berkahwin dengan Bulent Aliriza. Bekas suaminya itu, berbangsa Turki, seorang pakar di Center for Strategic and International Studies.

Setelah dipindahkan dari Bank Dunia, Shaha Riza bekerja mengendalikan projek-projek demokrasi di Jabatan Negara Amerika di bawah Elizabeth Cheney (anak kepada Naib Presiden Amerika,Dick Cheney)

Foundation for the Future ditubuhkan dengan modal bernilai AS$35 sumbangan daripada Jabatan Negara Amerika, sementara Bahrain menyumbangkan kira-kira AS$11 juta dan selebihnya daripada beberapa sumber lain. Sepertimana yang ditulis oleh Steve Clemons bahawa Jabatan Negara Amerika sendiri dalam satu sidang media baru-baru ini, tidak dapat memberitahu secara tepat dimanakah letaknya pejabat yayasan tersebut. Jabatan itu juga tidak begitu pasti apakah peranan Shaha Riza ditugaskan di sana. Di dalam laman web yayasan itu tidak dinyatakan tempat pejabat dan nombor telefon yayasan itu.


Maklumat pendaftaran domain foundationforfuture.org adalah seperti berikut:

Admin Name: BMENA Foundation for future
Admin Organization: BMENA Foundation for future
Admin Street1: 1350 Connecticut Ave
Admin Street2: Suite 1000
Admin Street3:
Admin City: Washington
Admin State/Province: DC
Admin Postal Code: 20036
Admin Country: US
Admin Phone: +1.2022347370...
Admin Email:nstormer@hotmail.com

Alamat tersebut sama dengan alamat Eurasian Foundation. Yayasan tersebut mempunyai seorang Pengurus Projek bernama Neil Stormer. Nombor telefon yayasan itu ialah (202) 234-7370.

Presiden Foundation for the Future ialah Bakhtiar Amin. Beliau bekas pelarian Iraq, berketurunan Iraq-Kurdish yang sebelum serangan US ke atas Iraq pernah mempromosi tentang bahaya ancaman senjata pemusnahan besar-besaran kepunyaan Saddam Hussein. Setelah US berjaya menakluk Iraq, beliau dipilih menjadi Menteri Hak Asasi Manusia dalam pentadbiran Bremer/Allawi. Allawi pernah berkhidmat untuk CIA. Isteri Bakhtiar Amin, Safia Taleb al-Suhail pula pernah menjadi tetamu Laura Bush (isteri George Bush) semasa majlis ucapan State of the Union pada Februari 2005.

[Nota : Pengerusi Foundation for the Future adalah Anwar Ibrahim. Setelah Bakhtiar Amin meletak jawatan sebagai Presiden yayasan itu, Anwar memegang dua jawatan sekaligus iaitu Pengerusi dan Presiden Foundation For the Future]

default

Israel mahu serang Iran

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments

Timbalan Perdana Menteri Israel, Shaul Mofaz berkata, negara Yahudi akan menyerang Iran sekiranya republik Islam itu meneruskan program senjata nuklearnya dalam akhbar Yediot Aharonot dua hari lepas

baca artikel sepenuhnya..

Pendapat TPM Israel itu sama dengan alasan Amerika menyerang Iraq pada tahun 2002 dengan menuduh Iraq memiliki senjata WMD (Weapons of Mass Destruction) yang sangat bahaya kepada dunia.

Tetapi sehingga Iraq dan Sadam Hussein mati digantung senjata WMD yang didakwa Amerika itu tidak ditemui.

Sebaliknya Amerika menjumpai telaga minyak dan berjaya mengawal pasaran antarabangsa hingga ke hari ini.

Walau pun gesaan serangan ke atas Iran itu daripada Timbalan Presiden Israel, tetapi peranan Israel amat berpengaruh di Amerika Syarikat khususnya Jabatan Pertahanan Negara.

Dick Cheney, Naib Presiden Amerika juga berbangsa Yahudi yang amat bersimpati dengan Israel. Malah Presiden Bush sendiri secara terang-terangan menyokong Israel melalui AIPAC(American Israel Public Affairs Committee)

Ekoran ancaman Israel itu harga minyak mentah dunia kembali melonjak mencatat rekod baru AS$138.54 setong (RM450.25) sejak semalam

Iran merupakan negara pengeluar minyak mentah keempat terbesar di dunia.

Adakah ancaman Israel itu tanda-tanda awal sebuah lagi negara Islam (Iran) akan ditumbangkan ?

default

Minyak - Pak Lah tidak mengharapkan rakyat gembira tetapi….

on Thursday, June 5, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments


Seperti yang telah dijangka kenaikan minyak akan menjadi satu isu yang hangat diperkatakan dan kenaikan harga minyak ini akan menjadi bahan politik yang akan membakar rakyat untuk membenci kerajaan BN.

Kesempatan ini bukan sahaja menjadi bahan oleh pembangkang tetapi ianya juga akan menjadi bahan kepada juak-juak UMNO yang anti kepada Presiden UMNO untuk mendesak agar Perdana Menteri meletakkan jawatan.

Hakikatnya , Pak Lah bukan tidak tahu ini akan berlaku, beliau juga akan menjadi bertambah tidak popular dengan kenaikan harga minyak ini, al-maklumlah, siapa yang suka kerana terpaksa membayar lebih dan berbelanja lebih. Bukan Pak Lah tidak tahu ini akan berlaku dan bukan Pak Lah tidak menjangka isu ini akan membuat beliau bertambah tidak popular. Walaupun perkara ini telah dibincangkan bersama ahli-ahli kabinet yang lain dan telah dipersetujui oleh semua ahli kabinet dan Timbalan Perdana Menteri tetapi Pak Lah juga yang akan menjadi mangsa keadaan ini.

Tidak ada Perdana Menteri atau pemimpin di dunia ini sebenarnya mahu menjadi tidak popular dan di maki hamun serta dicerca, namun apakah Pak Lah punyai pilihan lain. Menjadi popular tetapi dimasa yang panjang rakyat akan merana apabila kerajaan menjadi muflis. Bahana ledakan inflasi dunia tidak dapat dibendung lagi, bukan hanya di Malaysia tetapi diseluruh dunia. Kenaikan harga minyak membuat banyak negara terpaksa menanggung keperitan dan kesusahan.

Melaksanakan dan memberikan kritikan adalah dua perkara yang berbeza kerana melaksanakan adalah satu tanggungjawab yang berat tetapi mengkritik hanyalah satu kerja yang mudah yang tidak bertanggungjawab.

Sememang kita tidak dapat menyalahkan rakyat untuk meluahkan kesalan mereka, sememangnya kita tidak dapat menahan mereka dari melontarkan perasaan tidak puas hati mereka, ini semua telah dijangkakan oleh Perdana Menteri dan pasti beliau langsung tidak mengharapkan rakyat gembira dengan kenaikan ini. Selagi lagi ingin saya nyatakan , apakah Perdana Menteri suka untuk menghadapi situasi ini. Namun suka atau tidak beliau terpaksa melakukan untuk menyelamatkan keadaan yang agak meruncing sebelum ianya tidak dapat diselamatkan lagi. Pak Lah dan Sharir telah bersedia untuk menghadapi rungutan dan ketidakpuasan hati rakyat. Keberanian mereka adalah kerana kebenaran yang perlu kita berikan sedikit penghormatan.

Mengapa kita tidak mahu memberikan sedikit pengorbanan dengan memberikan sedikit sokongan kepada Perdana Menteri untuk memastikan kita tidak akan terus kecundang dalam kemelut krisis ekonomi dunia ini. Mengapa kita tidak cuba memahami akan keadaan ini dari terus menyalahkan beliau.

Bagi rakyat negeri yang dijajah oleh pembangkang , seharusnya mereka tidak perlu risau akan kenaikan harga minyak ini kerana mereka telah dijanjikan oleh parti pembangkang bahawa mereka akan menurunkan harga minyak jika mereka dapat menjadi pemerentah. Anwar Ibrahim mungkin ada formula untuk menurunkan harga minyak kerana beliau lah yang begitu hebat berjanji, kita menang hari ini, esok pagi-pagi klita akan turunkan harga minyak. Inilah masanya sekiranya anda mahu menuntut janji dan menefesto parti pembangkang. Selangor, Perak, Kedah, Pulau Pinang, Kelantan sepatutnya boleh meberikan subsidi kepada rakyat mereka.

Penduduk Permatang Pauh tentu masih terbayang dan rasa nampak poster besar Anwar dengan menunding jari kepada anda dengan ayat tertulis besar, hari kini kita perentah , esok pagi-pagi kita turunkan harga minyak. Apa lagi, tuntutlah!

Tun juga akan membaca sejarah (yang baik-baik saja sewaktu pemerentahan beliau ) dan ini akan dijadikan bandingan agar rakyat terus membenci Perdana Menteri dengan kenaikan harga ini. Shahrir Samad juga akan menjadi mangsa kepada kemelut ini. Beban ini sepatutnya dipikul oleh semua ahli kebinet dan jika semua dapat memainkan peranan mereka memberikan penjelasan yang jelas, pasti Pak Lah tidak akan menanggung bebanan ini sendirian. Pastinya ini adalah peluru berpandu pembangkang yang tidak akan mereka lepaskan.

Terima lah hakikat ini dengan positif dan insyaAllah segalanya akan berakhir dengan kejayaan. (Kami di kpmu juga sudah bersedia untuk menerima segala kritikan dan tidak kepuasan hati pembaca kerana kami juga tahu sememangnya tidak siapa akan bersetuju dengan kenaikan harga ini yang melibatkan kos dan wang ringgit - anda bebas meluahkan perasaan anda diruang komen jika cara ini boleh melegakan hati anda selepas melakukannya).

oleh : OtaiSiber

default

Surat Lee Kuan Yew untuk kuasai Malaysia?

on Friday, May 30, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 Comment


Mei 30th, 2008 oleh HangTuah · 1 Ulasan
Hi saya LEE KUAN YEW

Saya ingin mendapatkan Malaysia bagi memajukan lagi negara Singapura sebab negara saya sudah habis sumber asli. Saya dapati inilah masa terbaik pada Zaman Abdullah ini kerana pada zaman Tun Dr. Mahathir dulu dia selalu sahaja dapat menghidu taktik saya. Pak Lah saya dapati dia mudah dipengaruhi. Anak didik saya LIM KIT SIANG daripada DAP yang akan melaksanakan perancangan saya

Cara dia saya guna strategi 3 Fasa:

FASA PERTAMA

1) Menguasai secara tidak langsung melayu-islam UMNO
Khairy Jamaluddin= Oleh kerana saya nampak dia begitu bercita-cita tinggi didalam UMNO saya tolong dari sudut kewangan dengan TEMASIK HOLDING dan ECM LIBRA. Saya berhabis berjuta-juta dollar pun saya tak kisah kerana habuan akan datang lebih besar dan saya pesan pada bangsa-bangsa saya di Malaysia supaya sokong dia dari sudut kewangan. Saya perhatikan dalam UMNO siapa yang ada hubungan dengan PM boleh naik dengan begitu pantas. Cth Najib dengan Tun Razak, Hishamuddin dengan Tun Hussien Onn

2) Menguasai secara tidak langsung melayu-islam di luar UMNO
Anwar Ibrahim : Saya dapati anwar ini disokong oleh 50% melayu kerana karisma dia. Saya dapati dia sangat marah ngan pada BN dan UMNO kerana pernah dipenjarakan dan hanya dia seorang tahu korupsi dalam UMNO. Ini adalah peluang saya dan saya tolong dia dengan media. Saya tahu di media Malaysia dia disekat. Saya pesan pada bangsa saya didalam PKR supaya sokong habis-habisan Anwar. Bila dia dah takde jawatan PRESIDEN KEADILAN tu kita punya. Slogan Anwar : JGN PANGKAH BARISAN NASIONAL amat menguntungkan kita . Secara tak langsung jika ada pertandingan dalam pilihanraya 1 vs 1 rakyat akan pangkah DAP
PAS : Saya dapati parti PAS payah dikuasai dan biarkan Khairy mengapi-apikan permusuhan antara PAS ngan UMNO dan yg paling penting PAS menguasai dinegeri melayu miskin dan itu bukan sasaran utama saya.

3) Ekonomi
Naik Harga Barang : Harga barang kita naikkan habis-habisan supaya rakyat marah dengan kerajaan. Kita gunakan alasan minyak Ini mudah saja sebab ekonomi di Malaysia bangsa saya yang pegang.

4) Sosial
Kita timbulkan suasana tidak selamat di Malaysia . Kita gunakan dadah, pelacur, kongsi gelap. Bukan susah hampir 80% mereka ni bangsa saya. Memang saya tidak suka mereka ni tapi pada saat2 ni kita mesti menggunakan mereka. Lepas kita berkuasa nanti kita hapuskanlah mereka-mereka ni


5) Menjatuhkan Cina & India & Kaum lain yang menyokong BN
Kita keluarkan semua DVD lucah dan isu-isu pemimpin-peminpin mereka supaya mereka tidak percaya pada MCA & GERAKAN. Kita api-apikan India miskin supaya mereka marah ngan MIC. India-india hindu begitu fanatik kalau kita sentuh bab kuil. Takpe2 saya gunakan sentimen tu.


FASA KEDUA

Saya akan lihat keputusan pilihanraya nanti

Jika Barisan Nasional Menang
1) Kita naikkan khairy dan kita mintak Jawatan TPM 2.

Jika Barisan Pembangkang Menang
2) Kita naikkan Anwar dan bila dia dah takde nanti.. Kita bertanding jawatan Presiden Keadilan. Kita biarkan dulu dia bentuk kerajaan


FASA KETIGA

Bila kita dapat Malaysia ini apa tindakan kita:
1) Kita jadikan Singapura role model kita dan kita tiru mereka.


Saya ada jumpa sahabat saya ARIEL SHARON di Israel ari tu. Dia sokong saya dan dia ramal bangsa cina akan menguasai dunia satu hari nanti. Dia kata satu hari nanti semua bangsa Cina akan bergabung diketuai oleh Negara China . Dia kata kebangkitan kita diramalkan didalam TAURAUT, INJIL & ALQURAN. Dalam Al-Quran kita digelar Yakjuj(Cina) Makjuj(Majusi). Ingat saudara sebangsa saya, Cina di Malaysia dan seluruh dunia USA dan EUROPE amat gerun dengan kita sekarang. Org Islam ingat musuh diorang USA dan diorang masih belum sedar kita akan tikam dari belakang. Dia menawarkan bantuan pada kita?..


INGAT SEMUA

PERJUANGAN MENDAULATKAN BANGSA CINA BELUM SELESAI.
KITA BUAT NI BUKAN UNTUK KITA TAPI ANAK CUCU KITA.


pembelamelayu.com

default

MUFTI PERAK SOKONG ISLAM HADHARI.MENGAPA PAS MENENTANG?

on Thursday, May 29, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
Kenyataan Mufti Perak tentang Islam Hadhari :


""Saya rasa kita kena faham betul-betul dahulu tentang konsep Islam Hadhari itu sebelum mengambil tindakan. "Apa yang saya faham setelah berbincang dengan Perdana Menteri dahulu, Islam Hadhari menepati tujuan Islam yang ingin mengangkat 65 perkara. "KESIMPULAN : BAGI PAS MANA-MANA ULAMAK YANG MENYOKONG KERAJAAN ADALAH ULAMAK YANG TIDAK BETUL DAN ULAMAK UPAHAN.LIHAT SAHAJA KES MUFTI PERLIS.DAHULU MEREKA TENTANG KERANA KENYATAANNYA YANG BANYAK SOKONG KERAJAAN. TAPI SEKARANG ORANG PAS DOK SOKONG MUFTI KERANA SEHALUAN DENGAN MEREKA.APAKAH MUFTI PERLIS PENYOKONG PAS?

default

Selepas Ezam ,kini setiausaha sulit pulak sertai UMNO

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments


Dalam keriuhan akan berlakunya ‘pesta’ lompat parti kalangan Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) menyertai pembangkang, suasana tersebut nampaknya terbalik apabila langkah permulaan yang dilakukan oleh Ezam Mohd Nor kembali semula menyertai UMNO disusuli dengan seorang lagi orang kuat penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) memohon untuk sertai semula UMNO.

Anuar Shaari, bekas Ketua PKR Bahagian Permatang Pauh yang juga bekas Setiausaha Sulit Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa menjawat Timbalan Perdana Menteri hari Khamis menyerahkan borang permohonan untuk menyertai UMNO kepada Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.

Selain Anuar, beberapa bekas pimpinan khususnya dari Angkatan Muda Keadilan (AMK) turut mengumumkan keputusan mereka untuk memohon menyertai UMNO. Mereka ialah bekas Ketua Angkatan Muda Pemuda PKR Selangor SD Johari Md Yassin. Bekas Ketua AMK Kedah, Khairul AnuarRamli, bekas Ketua AMK Perlis, Daud Che GHani dan bekas Setiausaha PKR Selangor, Nazmi Rosli. Selain itu turut sama mengumumkan permohonan menyertai UMNO ialah bekas Exco AMK Pusat, Azwan Din dan Abdul Ghani Harun.

Ezam yang mengadakan sidang media khasnya pagi Khamis menjelaskan, penyertaannya semula ke dalam UMNO kerana beliau tidak dapat menerima mainan politik asal berkuasa yang diamalkan oleh pemimpin PKR.

Selain itu, beliau turut menjelaskan, penyertaanya ke dalam UMNO kerana yakin dengan usaha terbaru Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi untuk mengembalikan integriti badan kehakiman negara dan memerangi gejala rasuah.

"Saya masuk politik berasaskan kepada cita-cita (membuat) perubahan... dan saya yakin lebih banyak perubahan akan dibuat (oleh Perdana Menteri) pada masa akan datang," katanya.

Menjawab soalan sama ada beliau boleh memainkan peranan aktif di dalam UMNO tanpa sebarang jawatan, Ezam berkata, sejarah membuktikan ramai yang memulakan perjuangan mereka tanpa sebarang jawatan dan beliau menyertai UMNO bukan kerana ingin merebut sebarang jawatan.

Sebaliknya kata beliau, matlamat perjuangannya mengatasi kepentingan politik.

Ditanya adakah beliau sedia jika ada pencalonan untuk beliau bertanding sebarang jawatan dalam UMNO, Ezam berkata, jika pencalonan itu untuk kepentingan Melayu dan negara, beliau sedia mempertimbangkannya.

Ezam turut menjelaskan kepada satu soalan, formula kerjasama Barisan Nasional (BN) adalah yang terbaik buat negara pada masa ini.

Kepada satu soalan, beliau berkata, beliau meninggalkan PKR kerana Anwar telah merubah asas penubuhan parti Keadilan iaitu parti pelbagai kaum yang berteraskan Melayu.

Sementara itu Anuar Shaari pula dalam sidang medianya berkata, beliau membuat keputusan menyertai semula UMNO kerana ingin kembali kepada perjuangan untuk agama, bangsa dan negara.

Ditanya sebab beliau meninggalkan PKR dan Anwar Ibrahim, beliau berkata, beliau telah hilang keyakinan terhadap kepimpinan Anwar. 29/5/2008

default

Ezam kembali ke UMNO - UMNO yang terbaik

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
Bekas Ketua Pemuda PKR, Ezam Mohd Noor sah memohon untuk menyertai semula UMNO apabila menyerahkan borang permohonan kepada Presiden UMNO, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi petang Rabu dengan yuran sebanyak RM100 untuk menjadi ahli seumur hidup parti itu.

Abdullah dalam sidang media selepas pertemuan kita-kira setengah jam dengan Ezam berkata, kemasukan Ezam boleh memperkukuhkan perjuangan UMNO.

“Ya dia mohon untuk masuk UMNO… pada saya kalau masuk UMNO tentu akan membantu untuk kebaikan dan kekuatan UMNO kalau tidak buat apa masuk UMNO tentu ada niat untuk sama-sama berjuang dalam UMNO… UMNO parti politik bukan syarikat kalau syarikat tentu nak cari untung,” katanya.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab soalan-soalan wartawan berhubung hasil pertemuan beliau dengan Ezam yang berlangsung di pejabatnya di bangunan Parlimen.

Menjelaskan kepada beberapa soalan, Abdullah berkata, Ezam ingin kembali kepada UMNO dan akan terus berjuang dalam parti sesuai dengan matlamat serta perjuangan parti itu.

Ditanya adakah Ezam akan menjadi ‘musuh dalam selimut’ kepada UMNO kerana beliau terlalu rapat dengan penasihat PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Abdullah menjelaskan “ Tak de lah, saya ingat dia ikhlas…bila dia nak masuk saya terimalah dan borang yang diserahkan akan dihantar kepada cawangan berkenaan”.

Ditanya adakah Ezam akan diberikan tanggungjawab khusus untuk menawan semula Selangor, Abdullah menjelaskan, tiada tugas khusus diberikan kepada Ezam buat masa ini.

Kepada satu soalan apakah keistimewan Ezam hingga membawa kepada penerimaanya kembali semula ke UMNO, Presiden UMNO itu berkata “Keistimewaannya dia dah berada di kedua-dua parti dan akhirnya melihat UMNO lebih baik”.

Ditanya adakah akan ada bantahan khususnya dari Pemuda UMNO terhadap penerimaan kemasukan semula Ezam ke dalam UMNO, beliau berpendapat perkara itu tidak timbul.

default

Kenapa Mukriz tidak mengikutlangkah bapa nya ?

on Tuesday, May 27, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 3 CommentsSATU perkara yang perlu diketahui; 'suasana kalah' seperti yang berlaku sekarang pernah berlaku sekali dalam tahun 1969, di mana Perak dan Selangor 'tumbang' ke tangan pembangkang, walaupun akhirnya terselamat akibat 'lompat' dan antara yang tewas, termasuklah Dr.Mahathir Mohamad yang digelar duri dalam daging oleh Tun Musa Hitam.

Sebaik sahaja tewas di tangan Ustaz Yusof Rawa, Dr. Mahathir menulis surat kepada Perdana Menteri ketika itu, (Almarhom) Tunku Abdul Rahman Putra, mengkritik dan mendesak Tunku berundur.

Langkah Dr. Mahathir itu, dengan beberapa surat pembaca yang ditulisnya tanpa menggunakan nama sebenar, kini dikuti oleh anaknya, Mukhriz yang terus menerus membuat onar mendesak supaya Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berundur.

Tahun 1969 juga, Menteri Penerangan adalah orang Kedah, Senu Abdul Rahman tewas. Tahun 2008, Menteri Penerangan juga dari Kedah, Zainuddin Maidin namanya. Pun tewas. Persamaan ini, hanya dibezakandengan kehadiran 'internet, blog dan laman web' sedangkan tahun 1969, semua 'media baru' ini belum wujud lagi.

Ketika Dr. Mahathir mengumumkan dia keluar dari Umno, tentunya orang-orang lama akan berkata 'betul tindakan Tunku Abdul Rahmandahulu yang memecat Dr. Mahathir dari Umno'.

Marilah kita sedekah al-Fatihah buat Almarhom Tunku Abdul Rahman, Perdana Menteri Malaysia yang pertama yang berpandangan begitu jauh, ketika menilai siapa Dr. Mahathir ini. Al-Fatihah!

Jangan lupa, ketika Dr. Mahathir menjadi Perdana Menteri dan Presiden Umno, Umno diharamkan. Apakah 'luka' ini boleh dilupakan begitu sahaja? Apa yang Dr. Mahathir tidak buat ke atas Tengku Razaleigh Hamzah, selain memindahkannya dari Kementerian Kewangan ke Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan seterusnya menggugurkannya… boleh dianggap sebagai 'haknya' yang tidak perlu dipersoalkan.

Apa yang tidak dilakukan Dr. Mahathir terhadap Musa Hitam hingga menyebabkan Musa mengambil keputusan mengundurkan diri dari kerusi Timbalan Perdana Menteri dan melepaskan semua jawatannya termasukMenteri Dalam Negeri.

Begitu juga dengan Allahyarham Tun Ghafar Baba 'disingkirkan' dengan penuh penghinaan walaupun gambaran di luar seolah-olah Ghafar dikalahkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam filem P. Ramlee bertajuk Laksamana Do Re Mi… ada satu adegan di mana seorang Raja dan seorang Permaisuri 'bertakhta' di bawah sebatang pokok, masih lagi mahu memerintah dengan memanggil Memanda Menteri, sedangkan ketika itu sudah tidak mempunyai negeri, jauh sekali mempunyai kuasa gara-gara Menteri Pasola.

Hari ini, Dr. Mahathir yang sudah 'melepaskan semua jawatannya' masih lagi mahu menyeru ahli-ahli Umno mengikut langkahnya, meninggalkan Umno buat sementara waktu untuk mendesak Perdana Menteri, berundur.

Seperti ada persamaan Raja dalam filem Laksamana Do Re Mi dengan Dr.Mahathir dalam hal ini. Sudah hilang kuasa, terasa masih berkuasa lagi. Menyeru lagi!

Alahai, Dr. Mahathir. Dr. Mahathir terlalu banyak berbuat tidak adil kepada 'orang lain'ketika dia berkuasa dahulu. Hari ini, semua tindakannya itu, tertimpa ke atas dirinya sendiri – memecat dirinya sendiri selepas 'kusut fikirannya' mengenangkan pendedahan klip video Linggam!

Dr. Mahathir masih tidak malu bertempik di merata tempat bercakap soal Jambatan Bengkok dan isu Proton. Suatu ketika dahulu, di bawanya bekas CEO Proton berjalan bersama-samanya untuk mengecam kepimpinan Pak Lah.

Kini, panglima yang dibawanya berjalan, kelihatan Sanusi Junid, bekasMenteri Besar Kedah yang pernah melepaskan jawatan akibat 'cakapbesar' dengan menghancurkan politik Umno di Kedah.

Sanusi pernah sekali, bersama-sama Anwar dan Pak Lah menjadi Naib Presiden Umno dalam tahun 1990. Di mana-mana dia pernah dipetik sebagai berkata; "Pak Lah ni hanya tukang baca doa" yang tidak patut dapat jadi Perdana Menteri.

Sanusi bercakap dengan ramai orang, merendah-rendahkan Pak Lah kononnya mahu dibandingkan dengan dirinya sendiri, lebih layak menjadi PM Malaysia, jika dibandingkan dengan Pak Lah.

Bila ada wartawan bertanya selepas Dr. Mahathir mengumumkan keluar dari Umno, Sanusi menjawab; "saya sudah keluar Umno lebih dulu dari Dr. Mahathir."Jawapannya itu, bolehlah ditafsirkan sebagai "dia lebih berani dari Dr. Mahathir dan dia lebih dulu dari Dr. Mahathir."

Lupakan hal Sanusi ni. Menteri 'Mat Jenin' ini hanya catatan sejarah kecil sahaja di Malaysia. Tidak perlu untuk dipanjang-panjangkan ceritanya kerana tidak ada apa yang hebatnya dia. Dr. Mahathir, sebenarnya tidak dapat memisahkan hidupnya dari 'lampukamera'.

Jika dia tidak keluar, tidak berucap, tidak dapat buat sidang akhbar, dia merasakan masyarakat sudah melupakan dia. Ini dia tidak boleh terima. Selama 22 tahun dia jadi Perdana Menteri, bukan sekali desakan berundur dihalakan kepadanya. Dia pekakkan telinganya. Dia butakan matanya.

Dia buat-buat tidak tahu ada desakan di bawah, yang menuntut dia berundur. Ketika dia menjadi Presiden Umno, ada dua bekas Presiden Umno meninggalkan Umno. Tunku Abdul Rahman dan Tun Hussein Onn.

Di zamanPak Lah, hanya seorang sahaja bekas Presiden Umno bertindak meninggalkan Umno, iaitu Dr. Mahathir. Di zaman Dr. Mahathir, bukan dia sahaja berkrisis dengan timbalannya tetapi boleh dikatakan semua parti komponen BN, menyaksikanpertelingkahan Presiden dengan Timbalan Presiden.

Bolehkah kita lupa macam Lee Kim Sai berbalah dengan Dr. Ling Liong Sik? Bolehkah kita lupa bagaimana Datuk Seri S. Samy Vellu bertelingkah dengan Datuk S.Subramaniam?Tan Sri Taib Mahmud bertelingkah dengan Datuk Abang Abu Bakar Abang Mustapa, Dr. Lim Kheng Yeik berbalah dengan Kerk Choo Ting dan semuaini 'mungkin kerana semua parti-parti komponen menyaksikan' kepimpinan melalui teladan.

Mereka tengok Dr. Mahathir boleh ada empat timbalan, mengapa mereka tidak boleh?Orang Melayu, khususnya orang Umno, usah melatah. Orang Melayu, khasnya orang Umno, usah terpedaya dengan permainan 'Maha Zalim'.

Orang Melayu tidak ada parti lain, selain dari Umno yang telah membuktikan perjuangan dan pembelaannya terhadap bangsa, agama dan negara.Hari ini, Dr. Mahathir 'menghasut' orang-orang Kedah kononnya tidak ada seorang pun menteri dari Kedah dan menyindir, ada negeri yang dapat banyak kerusi menteri.

Dr. Mahathir tidak boleh nyenyak tidur malam kerana dia merasakan Anwar Ibrahim mungkin berjaya menjadi Perdana Menteri yang bererti membuka pintu penjara buat dirinya. Datuk Shahrir Abdul Samad tentunya boleh menceritakan bagaimana'bencinya' orang-orang di Johor Bahru terhadap Dr. Mahathir yang menyebabkan Shahrir meletakkan jawatan sebagai Ahli Parlimen Johor Bahru dan kemudian bertanding semula – bagi membuktikan benar Dr.Mahathir dianggap sebagai diktator oleh pengundi-pengundi di Parlimen Johor Bahru.

Hilangnya Dr. Mahathir dari Umno bukanlah sesuatu yang perlu ditangisi. Biarlah dia pergi dengan jiwanya yang berkecamuk dan dia mungkin terhibur berdamping dengan Sanusi Junid yang merupakan penglipur lara kepada Dr. Mahathir.Persoalan sekarang… kenapa Mukhriz tidak ikut jejak Dr. Mahathir?Adakah dia benar-benar sayangkan Umno atau dia tidak menghormati pendirian ayahnya sendiri.

default

DBKL - antara undang-undang dan kuasa

on Monday, May 26, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments


DBKL - antara undang-undang dan kuasa
Saturday, 24 May 2008
HANYA kerana mahu mempertahankan lebih kurang lapan buah premis yang melanggar undang-undang dan dirobohkan oleh pihak penguatkuasa DBKL, sekumpulan pembangkang yang diketuai oleh Ahli Parlimen Wangsa Maju, Wee Choo Keong bertindak mengumpul sebahagian penyokong dengan menyediakan dua buah bas untuk menyerang ibu pejabat Dewan Bandaraya Kuala Lumpur serta memaki hamun Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk V. Saravanan dan Ketua Pengarah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Datuk Salleh Yusup.

Serangan tersebut disifatkan sebagai melambangkan betapa tidak bertamadun, jumud, biadap, kurang ajar dan buta undang-undang PBT di kalangan ahli-ahli parlimen pembangkang malah sikap mereka juga seperti mahu menjadikan DBKL sebagai sebuah organisasi yang tidak bermaruah serta mahu ditadbir mengkuit kemahuan peribadi mereka dan pengikut-pengikut yang mereka peralatkan.


Namun yang paling mengecewakan adalah atas alasan apa Gobalakrisnan ( MP Padang Serai), Zuraidah ( MP Ampang), Tan Kok Wai ( MP Cheras), Tan Seng Giaw ( MP Kepong). MP Segambut, MP Kelana Jaya dan MP Bukit Bintang turut serta dalam isu yang membabitkan pelanggaran undang-undang yang dilakukan oleh segelintir peniaga Wangsa Maju sedangkan kesemua Ahli-ahli Parlimen ini datang daripada luar kawasan Parlimen Wangsa Maju serta tiada kaitan langsung dengan masalah berbangkit.

Dan kalaulah mereka ini telah ketandusan publisiti, DBKL bukan tempat mereka untuk mencari publisiti murahan dan sikap mereka tidak ubah seperti mahu menangguk di ar keruh ataupun mereka diajak bersama untuk menghuru harakan keadaan. Jelasnya mahu mengambil kesempatan bagi kepentingan politik peribadi. Seolah-olah mahu menjadikan Kuala Lumpur ini milik kumpulan pembangkang sahaja tanpa mempdulikan kesejahteran penduduk terbanyak.


Adakah sekadar mahu menunjukkan mereka sudah kuat, hebat kerana menguasai kerusi parlimen di Wilayah Persekutuan sehinggakan mereka boleh menyerbu dan memaki hamun pegawai-pegawai kerajaan yang diberikan tanggungjawab untuk menguatkuasakan undang-undang. Dan wajah sebenar kumpulan pembangkang terserlah dengan jelas ekoran kejadian di ibu pejabt DBKL itu.


Ataupun mereka ini mahu menyalakan api permusuhan antara pegawai-pegawai kerajaan dengan pemimpin pembangkang dan adakah mereka ini menganggap Wilayah Persekutuan ini adalah harta mereka yang mereka boleh perlakukan sewenang-wenangnya sehingga sanggup melanggar undang-undang.


Lebih malang lagi, wakil rakyat yang sepatutnya membantu menguatkuasa undang-undang turut bersubahat dengan seklompok manusia yang tanpa segan silu melanggar undang-undang dan dalam masa yang sama mencipta undang-undang sendiri dan apakah jenis wakil rakyat seandainya mereka menggunakan tanggungjawab dan amanah yang ada untuk melanggar undang-undang yang telah dipersetujui serta termaktub sekian lama.

Melihat kepada apa yang berlaku di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, jelas ahli-ahli parlimen pembangkang seolah-olah berniat jahat dan mengendong agenda tersendiri. Mereka mahu menjuarai masalah rakyat yang sedikit dengan mengenepikan kehendak ramai. Malang sungguh negera kerana mempunyai kelompok pemimpin yang bersifat seperti haiwan ini.

Dalam perkembangan yang sama, Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Bandar, Ketua Pengarah serta semua pegawai yang terbabit diminta tidak tunduk kepada sebarang tekanan, desakan dan kepentingan politik sempit pembangkang sekiranya DBKL ataupun Kementerian Wilayah Persekutuan benar-benar mahu menjadikan Kuala Lumpur, bandaraya bertaraf dunia.

Penguatkuasaan undang-undang harus dilakukan sepanjang masa tanpa mengenal batas sempadan seandainya pegawai-pegawai DBKL mahu dilihat berani dan tidak bacul dalam berhadapan dengan tindakan provokasi daripada pembangkang yang semakain liarserta tidak bertamadun hari ini.

Pembangkang yang selama ini membesar dari sistem politik jalanan yang kusut masai dan bukan sesuatu yang baru apabila mereka menggunakan pendekatan hukum rimba bagi menangani masalah yang timbul ataupun mereka sekadar mahu mengambil hati rakyat yang buta mengundi mereka selama ini. Walaupun mereka tahu ada kesalahan yang dilakukan oleh pemilik lapan premis perniagaan itu tetapi mereka sangup menjadi alat kepada pihak yang enggan tunduk kepada peraturan dan undang-unang.


Bayangkan seandainya mereka ini dberi peluang menjadi kerajaan? Bayangkan sekiranya mereka ini diangkat menjadi Menteri atau sebagainya? Adakah mereka ini mampu menguruskan sebuah kerajaan yang baik sedangkan untuk mengurus satu kawasan parlimen pun, mereka sudah jadi haru biru dan menghalalkan segala tindakan yang songsang.

Oleh itu, kita peringatkan sekali lagi kepada semua yang terlibat dalam menguruskan Kuala Lumpur, jangan jadi bacul serta barua kepada pemimpin pembangkang yang sedang mabuk kuasa ketika ini. Peringatkan kepada mereka, kemenangan mereka dalam pilihanraya lalu bukan tiket untuk mereka melanggar undang-undang. Kemenangan mereka dalam plihanraya lalu bukan jambatan untuk memusnahkan sitem yang telah sekian lama terbina. Lagak dan keras perwatakan bukan budya yang kita perlu suburkan kalau kita sendiri tdak mahu negara ini menjadi sebuah negara republik yang menghalalkan segala tindakan.


Peringatkan kepada mereka, DBKL bukan pasar malam yang mereka boleh serbu bila-bila masa dan beritahu kepada mereka, pegaweai DBKL ada maruah dan tanggungjawab lain kepada seluruh penduduk Kuala Lumpur dan bukannya kepada sebilangan kecil peniaga di Wangsa Maju sahaja ataupun melayani karnah pembangkang semata-mata. Ingat Kuala Lumpur milik semua rakyat dan untuk menjadi rakyat yang baik, kita kena menghormati dan mengharagi apa yang telah kita persetujui sekian lama.aku nak tanya pada geng 6 jahanam PKR yang membuat tindakan tidak bertamadun tu ..kalau bapak hang kerja sebagai kakitangan DBKL dan orang maki dan caci bapak hang ..hang marah tak ?? kurang ajar betul MP PKR ,macam ni pemimpin rakyat .. hina dan tindas rakyat adalah . kakitangan DBKL pun adalah rakyat juga .

default

Semuanya nak tipu rakyat

on Sunday, May 25, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments


oleh: Wan Nasir


Semuanya oportunist yang mencari kesempatan untuk menlonjakan kepopulariti sebagai orang yang baik dan mengambil kesempatan atas kekalutan yang berlaku dalam UMNO hari ini, Wan Azizah cuba menangguk ikan yang lepas dari tasik UMNO dan mencuba nasib untuk menangkap bapak ikan supaya anak-anak ikan akan mengikuti langkah bapak ikan masuk dalam jaring yang dibentang oleh Wan azizah dan PKR.
Walaupun hampir mustahil untuk Tun menyertai PKR dan Wan azizah sendiri mengetahui akanperkara ini tetapi beliau tetap bercakap sekadar ingin menyedapkan hati ahli PKR dan UMNO.Inilah Wan Azizah.
Presiden PKR, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail sedia membuka pintu parti itu kepada Dr. Mahathir sekiranya bekas pemimpin utama negara itu berminat.

"Kami amat mengalu-alukan mereka (anggota UMNO)," kata Dr. Wan Azizah yang juga Ketua Pembangkang.Setiausaha agung PKR, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, beliau menghormati keputusan Dr. Mahathir dan berharap masyarakat Melayu sentiasa bersatu."Saya pernah bekerja di bawah beliau (Dr. Mahathir), beliau orang yang saya anggap berkebolehan... saya hormati keupayaan dan kebolehan Dr. Mahathir," katanya kepada pemberita di Shah Alam.
Benarlah apa yang dikatakan oleh Datuk Seri Azalina bahawa ini membuka ruang kepada pembangkang dan akan menguntungkan pihak pembangkang.
Sementara itu, Pas bersedia memimpin negara dengan berpegang kukuh kepada prinsip kontrak sosial sekiranya kerajaan Barisan Nasional (BN) yang ditunjangi oleh UMNO tumbang.Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan, pendirian itu berasaskan kepada kontrak sosial yang telah dipersetujui semasa negara ini merdeka bahawa kepimpinan kerajaan perlu diketuai oleh orang Melayu Islam.Tambahnya, kepimpinan kerajaan juga perlu meneruskan prinsip-prinsip yang digunapakai sekarang iaitu bahasa Melayu dan Islam sebagai agama Rasmi

''Kesediaan Pas untuk menerajui negara ini kerana parti ini mempunyai banyak pengalaman sejak merdeka di mana pernah menjadi pembangkang secara bersendirian, bergabung dengan parti pembangkang lain dan memerintah beberapa kerajaan negeri," katanya

Jika Pas yang membentuk kerajaan , Hj Hadi akan menjadi Perdana Menteri , bagaimana pula dengan Anwar Ibrahim yang selama ini dikatakan akan menjadi Perdana Menteri jika PR dapat menubuhkan kerajaan dan apakah Pas hanya boleh menubuhkan kerajaan dibawah pakatan PR.


Ini juga cakap sekadar mahu bercakap sahaja dan cuba menipu rakyat lagi,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.