..

..
Archive for April 2008

default

YDP Maipp sedia bekerjasama dengan kerajaan Pakatan Rakyat

on Monday, May 12, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 CommentMohd Sabri Said
Wed | May 07, 08 | 3:19:01 pm MYT
GEORGETOWN, 7 Mei (Hrkh) - Yang DiPertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang (Maipp), Shabudin Yahya bersedia bekerjasama dengan Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) dan sanggup dikenakan tindakan sekiranya terbukti beliau terlibat dengan penyelewengan semasa bertugas sebagai YDP Maipp penggal lalu.

Beliau ketika ditanya di bilik pembangkang Dewan Undangan Negeri (Dun) sempena majlis angkat sumpah Adun menegaskan, Yang di-Pertuan Agong telah bersetuju membenarkan beliau menyambung tugas sebagai YDP Maipp sehingga 2009.

"Apa yang penting sekarang ini kita harus menghormati titah Baginda agar semua masalah yang melanda setelah perubahan kerajaan selesai dengan baik. Mungkin bila ada perubahan kerajaan masalah timbul dan yakin bila lama kelamaan ia akan selesai dan saya sedia untuk bekerjasama dengan Kerajaan Baru Pulau Pinang walaupun saya dari parti yang berlainan, " katanya.

Baginda juga jelas Shabudin, telah berpesan padanya supaya sentiasa merujuk seandainya berlaku sesuatu hal selain bertukar-tukar pandangan dengan kerajaan yang sedia memerintah.

Menyentuh isu penyelewengan wang zakat tambah beliau, jika terdapat bukti silakan buat laporan polis kerana beliau tidak mahu ada pihak melaungkan dirinya telah bertindak luar batasan sehingga sanggup melakukan penipuan wang orang Islam.

Tegasnya, Timbalan Ketua Menteri, Fairuz Khairudin juga tidak sepatutnya bertindak mengeluarkan kenyataan di tempat-tempat ceramah kononnya dirinya pencuri wang zakat sedangkan tanpa bukti.

"Saya tidak melakukan penyelewengan dan apa yang dituduh merupakan fitnah semata-mata. Jika ada sila buat laporan polis kerana sebagai kerajaan ada mekanisma dan jangan mengemburkan isu secara tidak bertanggungjawab kerana ia tidak bertamadun, " kata Shabudin yang juga Adun Permatang Berangan, Tasek Gelugor.
Sementara itu, Timbalan Ketua Menteri, Fairuz Khairudin pagi semalam berkata, akan melakukan kunjungan hormat ke Istana Negara untuk bertemu Yang di-Pertuan Agong sebagai payung masyarakat Islam Pulau Pinang bagi tujuan bersuara bagi pihak kerajaan.

Beliau yakin, Yang DiPertuan Agung akan mendengar kedua-dua belah pihak bagi menyelesaikan masalah yang telah berlarutan hampir dua bulan.

Namun begitu, beliau meminta orang ramai menanti dengan sabar kerana pertemuan dengan Yang di-Pertuan Agong akan diatur secepat mungkin.

Menurut Fairuz lagi, sebelum ini sudah ada calon yang telah dibariskan untuk mengantikan Shabudin Yahya sebagai YDP Maipp dan calon itu juga berkelayakan dan berketrampilan untuk menerajui Maipp.

"Sebenarnya kita dah ada calon yang berpotensi sebagai penganti Shabudin. Orangnya lebih berkelayakan dan ketrampilan dan sebolehnya individu itu adalah terdiri daripada golongan furqaha yang arif tentang hal ehwal Islam, " tambahnya.- mks.
YB Sdr Fairuz sepatutnya tidak boleh menuduh dan fitnah orang tanpa bukti ..dia hanya dengar ckp orang ramai dan terus buat tuduhan kata Ustaz shahbudin makan duit zakat di caramah2 ..burukan imej seorg tokoh agama terkenal . dalam islam pun jgn lah mengaibkan orang tanpa bukti . jelas inilah pemimpin yang kalut dan tidak berfikir dahulu baik buruk ,pengalaman menjadi seorang pemimpin tiada ,terus bertanding menang jadi TKM .

default

Boneka DAP pertama sokong Karpal

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments

GEORGETOWN, 9 Mei (Hrkh) - Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Mohamad Fairuz Khairudin tidak mahu mana-mana pihak mempolitikkan isu 'Melayu marah' ekoran kenyataan Ahli Parlimen Bukit Glugor, Karpal Singh terhadap pihak Istana Perak.

Apapun katanya, sebagai rakyat yang menghormati institusi raja tentu Karpal bukan bertindak melulu sebaliknya ia adalah mainan media dan disambut oleh kepimpinan Umno kononya terlalu menjagai kedaulatan Melayu.

"Lihat perkembangan antara Kerajaan Negeri Perak dan Istana dengan lebih teliti, jangan melulu mengeluarkan kenyataan kononnya Melayu begitu marah ekoran kenyataan Karpal Singh yang dikatakan cuba mengatasi suara Sultan dalam sesuatu perkara membabitkan istana," jelasnya dalam sidang media selepas mesyuarat exco petang tadi.
Menurutnya, hanya sebilangan Melayu sahaja yang marah sedangkan sebahagian besar bangsa Melayu tidak bertindak apa-apa kerana tahu lazimnya isu membabitkan pembangkang sengaja disalah tafsirkan untuk kepentingan kerajaan.


Menyentuh mengenai saranan supaya menasihati kepimpinan DAP agar jangan terlalu menimbulkan isu berkaitan institusi raja Mohamad Fairuz berkata, semuanya akan dibincangkan oleh Parti Keadilan Rakyat (KeAdiLan) dengan sebaik mungkin untuk menghindarkan prasangka bahawa ada antara parti dalam Pakatan Rakyat tidak menghormati institusi raja.

Apapun katanya, perbincangan mendalam harus disepakati kerana institusi itu wajar dijagai dengan baik memandangkan Sultan ataupun raja adalah payung kedaulatan di Malaysia.

"Tentang rakan DAP mereka juga wajar meneliti terlebih dahulu sebarang kenyataan agar tidak menimbulkan prasangka sehingga mewujudkan konflik dengan pihak istana.

"Institusi raja harus disanjung kerana mereka merupakan payung kedaulatan di Malaysia," tambahnya yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Dun) Penanti, Permatang Pauh. - mnsini dia pejuang keadilan dari guar perahu yang pertama yang menyokong Karpal sigh .boneka DAP mesti ikut cakap bos dia ..YES BOSS !!!

default

Kuasa melayu belum terhakis

on Sunday, May 11, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No CommentsHari ini UMNO menyambut ulang tahunnya yang ke-62. Berbanding tahun-tahun sebelumnya, sambutan kali ini dianggap menjadi pentas terbaik untuk parti berkenaan bermuhasabah berikutan prestasi dalam Pilihan raya Umum ke-12, baru-baru ini.

Pelbagai tafsiran dibuat mengenai kekuatan UMNO berikutan keputusan berkenaan, apatah lagi apabila Barisan Nasional (BN) kehilangan majoriti dua pertiga di Parlimen manakala empat negeri terlepas kepada pembangkang iaitu Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor. Di Wilayah Persekutuan pula, BN hanya menang tiga daripada 13 kerusi dan BN juga gagal menawan kembali Kelantan. Sokongan yang diterima oleh Pas dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) juga dijadikan sandaran untuk menimbulkan persepsi bahawa UMNO kini semakin ditolak oleh orang Melayu.

Walaupun pelbagai tafsiran dibuat berhubung kedudukan UMNO, namun Presiden UMNO, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mempunyai pandangan beliau sendiri.

Dalam wawancara khas dengan Mingguan Malaysia yang dijawab secara bertulis oleh Perdana Menteri, beliau mengulas pandangan-pandangan yang dilemparkan kepada UMNO.

Bagi Abdullah, UMNO tidak mengalami kemerosotan sokongan daripada orang Melayu biarpun prestasi parti itu agak menurun dalam pilihan raya umum.

‘‘UMNO masih kekal tunjang kekuatan Melayu,’’ itulah hujah Abdullah.

Bagi Perdana Menteri, UMNO tetap dengan perjuangan asal dan tetap mempertahankan maruah Melayu. Menurut beliau, orang Melayu tidak meninggalkan UMNO dan kuasa Melayu belum terhakis.

Dalam wawancara itu juga, beliau turut mengulas mengenai dakwaan kononnya UMNO tunduk kepada tekanan parti komponen BN. Bagi Perdana Menteri tidak timbul soal tunduk kerana apa juga keputusan yang dibuat dalam BN ia dilakukan secara konsensus.

Sempena sambutan ulang tahun UMNO hari ini, Abdullah memberikan pesanan kepada ahli-ahli parti dengan berkata, “Kita tidak ada masa untuk bertelagah atau memikirkan mengenai apa jawatan yang perlu kita pegang semata-mata kerana ada Mesyuarat Agung.’’

MINGGUAN: Bagaimana Datuk Seri melihat UMNO selepas enam dekad?
ABDULLAH: Selepas enam dekad, UMNO telah mengalami pelbagai peristiwa, rintangan dan cabaran politik dalam sejarahnya. Ujian dan cabaran ini datang dalam pelbagai bentuk.

Yang terbesar adalah masalah parti-parti serpihan yang tumbuh dan tertubuh apabila beberapa pemimpin telah membawa pengikut-pengikut mereka keluar parti UMNO atas sebab-sebab yang berbeza dari semasa ke semasa.

Bermula dengan Pas pada tahun 1951; Parti Negara yang dipimpin sendiri oleh Datuk Onn, Pengasas UMNO; Parti Melayu Semangat 46 yang dipimpin oleh Tengku Razaleigh Hamzah dan yang mutakhir adalah PKR di bawah pimpinan "de facto leader"nya Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Apapun yang berlaku, sejarah melihat UMNO terus dengan perjuangannya untuk membela orang-orang Melayu, orang-orang Islam dan di samping itu menjadi pelopor kepada perjuangan untuk semua orang Melayu, Cina, India dan lain-lain bangsa bagi mendapat tempat dan perhatian dalam negara ini.

Jangan pula kita lupa, di sebalik peristiwa-peristiwa tersebut, UMNO terus memenangi setiap pilihan raya umum bermula dari pilihan raya pertama pada tahun 1955 dan seterusnya, selama 12 kali berturut-turut termasuk pilihan raya pada tahun ini. Kemenangan UMNO adalah bersama parti-parti komponen dalam Perikatan dan seterusnya dalam Barisan Nasional (BN).

Keputusan pilihan raya umum (PRU) lalu menunjukkan sokongan orang Melayu di beberapa negeri semakin terhakis, apakah ini menunjukkan bahawa UMNO tidak lagi dilihat sebagai tunjang kekuatan Melayu?

ABDULLAH: Kalau diperhatikan secara teliti akan keputusan Pilihan Raya Umum ke-12 yang lalu, UMNO tidak mengalami kemerosotan seperti yang didakwa. UMNO memenangi 85 peratus daripada kerusi yang ditandinginya tetapi majoriti yang telah diperoleh oleh calon-calon UMNO kurang daripada yang diperoleh dalam pilihan raya umum 2004.

Walaupun begitu, orang Melayu tidak meninggalkan UMNO secara total. Kuasa orang Melayu belum terhakis. Saya setuju jika prestasi kita diperkatakan menurun, tetapi UMNO masih kekal sebagai tunjang kekuatan Melayu.

Sebagai Presiden UMNO, apakah yang dilakukan oleh Datuk Seri dalam usaha mengembalikan semula keyakinan orang Melayu terhadap UMNO di semua peringkat?

ABDULLAH: Sebaik sahaja tamat Pilihan Raya Umum Ke-12 yang lalu, saya telah menemui semua ahli Perhubungan UMNO Negeri di seluruh negara yang terdiri daripada Ketua-Ketua Bahagian UMNO di setiap bahagian. Mereka telah menyuarakan pandangan, saranan, pendapat dan cara-cara memperkukuhkan semula parti.

Pertemuan ini telah diadakan di kediaman saya dalam beberapa siri secara tertutup. Pertemuan tersebut diikuti dengan lawatan Jawatankuasa Pengurusan ke negeri-negeri seperti Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor. Pertemuan-pertemuan selanjutnya akan diadakan dari semasa ke semasa.

Pada pendapat saya, di samping usaha mengukuhkan parti, UMNO bersama-sama dengan parti-parti komponen lain dalam BN perlu meyakinkan rakyat tentang kemampuan Kerajaan Barisan Nasional untuk memberikan khidmat yang terbaik, melaksanakan tanggungjawabnya dan memenuhi janji-janji yang dibuat dalam PRU ke-11 dan 12 yang lalu.

Ada pandangan yang menyatakan kemerosotan sokongan terhadap UMNO juga disebabkan oleh kepimpinan parti yang dilihat terlalu liberal dan sering tunduk kepada tekanan parti komponen BN. Apa komen Datuk Seri?

ABDULLAH: UMNO bukanlah parti yang tunduk kepada tekanan daripada mana-mana pihak. Jika ada apa-apa permohonan yang wajar, UMNO tidak keberatan untuk memberi sokongan kepada permohonan tersebut. Ini adalah amalan yang berlaku dalam muafakat BN. Parti-parti komponen dalam BN semuanya membuat keputusan mengenai satusatu perkara berasaskan konsensus. Soal liberal dan sikap terbuka tidak timbul.

Dalam Kongres Permuafakatan Melayu di Johor Bahru, mereka mendesak supaya UMNO dan Melayu tidak terlalu tunduk kepada tekanan kaum lain termasuk komponen BN. Apakah jaminan bahawa UMNO akan benar-benar tegas dalam soal ini?

ABDULLAH: UMNO tetap dengan perjuangan asal. UMNO tetap mempertahankan maruah Melayu. Itu sudah termaktub dalam perlembagaannya. Yang penting dan perlu diingat adalah UMNO berada dalam Barisan Nasional. Muafakat dan kebijaksanaan, kesederhanaan serta keadilan dan kesaksamaan perlu menjadi amalan dalam mengambil tindakan.

Sama ada hendak akui atau tidak, salah satu sebab kenapa UMNO dikatakan ditolak oleh orang Melayu di peringkat akar umbi ialah kerana parti itu kini dilihat seperti 'dikuasai' golongan elit. Apa kata Datuk Seri?

ABDULLAH: Sekali lagi ingin saya tegaskan, UMNO tidak ditolak di akar umbi. Di luar bandar UMNO tetap kukuh. Kekuatan UMNO dibina dari peringkat cawangan, bahagian dan seterusnya peringkat Majlis Tertinggi. Yang menganggotai barisan kepimpinan parti terdiri daripada mereka yang mendapat sokongan ahli-ahli parti di semua peringkat. Di samping itu, kebanyakan mereka terdiri daripada individu-individu yang telah memenangi pilihan raya dengan sokongan majoriti rakyat.

Bagaimana hendak membina balik semangat perjuangan yang sudah terhakis itu?

ABDULLAH: Semangat juang tentulah mesti relevan dengan masa. Dulu perjuangan menuntut kemerdekaan. Selepas merdeka, perjuangan bagaimana mengisi kemerdekaan sehingga berjaya. Bila berjaya, perjuangannya adalah bagaimana mengurus kejayaan. Tiada yang terhakis. Cuma kaedah dan isi perjuangan berbeza kerana peredaran masa. Tetapi soal pokok, iaitu pembelaan nasib bangsa, agama dan negara terus menjadi 'core' kepada perjuangan. Mungkin ini yang perlu dihidupkan semula, diperkukuhkan. Sejarah perjuangan bangsa perlu diterap semula. 'Legitimacy' kewujudan orang Melayu di bumi ini mesti difahami oleh semua kaum tanpa menjejaskan hak-hak kaum lain.

Bagaimana hendak mengembalikan rasa bangga menjadi ahli UMNO?

ABDULLAH: UMNO mesti terus memperkasa dan membangunkan bangsanya melalui penguasaan ilmu pengetahuan, kedaulatan bahasa, kemuliaan akhlak dan agama, integriti dan maruah bangsa, kedaulatan Raja-Raja dan kesucian Islam. Semua ini adalah perkara-perkara yang tidak boleh dikompromi. Kita tidak boleh membiarkan perkara ini terhakis dan dipinggirkan. Itulah intipati perjuangan yang menjadi kebanggaan kita.

Pilihan raya umum yang lalu juga menunjukkan generasi muda Melayu seolah-olah tidak peduli terhadap apa yang akan terjadi kepada UMNO, oleh itu apakah usaha yang akan dilakukan oleh UMNO untuk memberi pemahaman dan menarik sokongan golongan berkenaan?

ABDULLAH: Inilah cabaran besar kepada golongan muda dalam UMNO khususnya Pergerakan Pemuda dan Puteri bagi memastikan orang muda Melayu mengetahui, memahami dan menghayati sejarah perjuangan UMNO.

UMNO mesti pergi kepada mereka, tidak boleh membiarkan atau menunggu mereka datang. Pemuda UMNO mesti mencari ahli-ahli baru, menyebar risalah, memilih 'kader' dan melatih mereka. Golongan muda mesti didekati dan diajak bersama. Secara tegas, Pemuda dan Puteri UMNO mesti menjadi contoh sebagai pejuang yang bersemangat patriotik, berintegriti dan berjaya dalam hidup mereka serta tidak angkuh.

Bagaimana Datuk Seri melihat sokongan orang Melayu terhadap parti-parti lain seperti Pas dan PKR, apakah kehadiran mereka boleh menghakis populariti UMNO dan bolehkah mereka mengambil alih peranan UMNO membela Melayu?

ABDULLAH: UMNO parti sederhana. Kita bela Islam, kita bela Melayu, tetapi dalam waktu yang sama kita bela juga kaum-kaum lain yang berbeza agama.

Saya percaya, rakyat akan terus memilih UMNO sekiranya mereka memahami perjuangan dan dasar UMNO. UMNO tidak boleh membiarkan persepsi buruk yang dilemparkan oleh pembangkang terhadapnya.

UMNO mesti berkerja kuat untuk melenyapkan persepsi negatif tersebut. Jika ini dapat dilakukan dengan bersungguh-sungguh dan ikhlas dalam memberikan khidmat kepada rakyat, UMNO akan tetap menjadi parti pilihan pertama rakyat Malaysia.

Tahun ini UMNO akan berhadapan dengan pemilihan parti. Pada pandangan Datuk Seri barisan kepimpinan seperti manakah yang sepatutnya dibentuk dalam UMNO bagi memastikan ia terus relevan dan diterima kembali oleh rakyat?

ABDULLAH: Perjuangan asal UMNO mesti terus dikekalkan. Kita mahu pemimpin yang ikhlas, jujur, beramanah serta memahami perjuangan UMNO. Perjalanan kita masih jauh. Bangsa-bangsa yang besar memerlukan antara 100-150 tahun untuk membina tamadun mereka.

Kita baru 50 tahun tetapi kita sudah mula menunjukkan kejayaan. Kita mesti mengurus kejayaan kita ini dengan baik serta memperbaiki kelemahan kita. Kita mesti bersatu dan bersetia. Itu sahaja rahsia dan petuanya.

Sempena ulang tahun UMNO yang ke-62, apakah seruan Datuk Seri kepada ahli UMNO dan orang Melayu?

ABDULLAH: Slogan UMNO cukup jelas dan sentiasa relevan. Bersatu, Bersetia, Berkhidmat. Kita tidak ada masa untuk bertelagah atau memikirkan mengenai apa jawatan yang perlu kita pegang semata-mata kerana ada Mesyuarat Agung.

Parti kita telah mendapat mandat rakyat untuk terus mentadbir negara ini. Kita mesti menguruskan kejayaan ini dengan baik dan menangani masalah dengan penuh hemah, jujur dan bertanggungjawab.

Banyak kerja yang kita mesti lakukan. Kita mesti memastikan negara terus aman, stabil dan makmur. Kualiti hidup rakyat mesti terus diperbaiki. Bekalan makanan mencukupi dan kita mesti menyediakan tempat tinggal yang selesa dan elok, serta menjamin kebebasan rakyat untuk terus hidup di negara ini dengan harmoni dan selesa. UMNO dan orang Melayu mesti menguruskan kejayaan yang telah dibina selama ini untuk terus menjadi bangsa yang bermaruah dan dihormati.


SELAMAT MENYAMBUT ULANGTAHUN UMNO KE 62 - GENERASI PEMBELA BANGSA AKAN TERUS MENERUSKAN PERJUANGAN UMNO ...
UMNO ,DULU KINI DAN SELAMANYA ...

default

Menteri masuk kampung

on Thursday, May 8, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No CommentsTanggal April 26 dan 27 memberi kepuasan serta pengalaman penuh bermakna kepada saya dan isteri apabila kami membuat lawatan serta bermalam di rumah penduduk kampung di Pulau Pinang dan Kedah.

Bukan itu sahaja, malah saya dan isteri Asbi Rohani sempat beramah mesra dengan penduduk setempat sambil menyelami kesusahan serta kesulitan yang mereka hadapi.

Ini semua saya lakukan semasa membuat lawatan kerja bagi melihat sendiri kemiskinan di luar bandar serta bertemu dengan ketua-ketua kampung serta pengawai-pegawai Jabatan Kemajuan Masyarakat atau Kemas.

Destinasi hari pertama di Kampung Telok, Sungai Dua, Seberang Perai, saya dan isteri ke rumah Puan Zainab Osman, berusia 71 tahun dan mempunyai 4 orang anak yang kesemuanya lumpuh. Mereka berumur dari 41 tahun hingga 54 tahun.

Saya dan isteri tersentuh hati apabila melihat Puan Zainab membelai anak-anaknya dengan penuh kasih sayang walaupun dalam keadaan daif dan serba kekurangan.

Melihat keadaan itu, saya mengarahkan KEMAS memberi bantuan sepenuhnya, bukan sekadar bantuan makanan kerana Puan Zainab memerlukan perhatian lebih dari itu.

Begitu juga di Kampung Cheenam, Nibong Tebal, dimana Puan Sabariah yang tinggal dalam rumah bertiang yang usang membela seorang anak cacat berumur 18 tahun. Saya mengarah KEMAS membina sebuah rumah yang lebih selesa dan berlantai simen bagi menyenangkan beliau membela anak yang cacat.

Pada sebelah malamnya, saya dan isteri bermalam di sebuah rumah penduduk di Kampung Sungai Pulut di Baling, Kedah. Kesempatan ini saya sempat berjemaah di masjid Kampung Betong sambil beramah mesra dengan anak kariah di situ.

Dalam majlis dialog bersama lebih 100 penduduk Kampung Sungai Krik pula, saya telah meminta ibu bapa supaya berhati-hati dengan anak-anak perempuan mereka agar tidak terpedaya dengan lelaki warga asing serta terjebak dalam kancah maksiat atau jenayah pengedaran dadah.

Seawall pagi 27 April, saya berpeluang berjemaah Suboh di Masjid Kampung Betong, bersembang sambil menghirup kopi dan menjamah kuih kampung di beranda masjid. Kami bercerita bagaimana hendak meningkatkan kemajuan di kampung dan bagaimana untuk menambat hati anak-anak mjuda agar balik ke kampung untuk sama-sama membangunkan kampong halaman sendiri.

Saya juga sempat menyertai gotong-royong membersih sekitar masjid itu. Saya juga sempat mengadakan majlis dialog dengan qariah Kampung Jubai Bawah di Kulim, Kedah, untuk mendengar dan melihat sendiri keluhan penduduk.

Sesungguhnya, pulang dari sana, saya dan isteri berasa puas kerana kami dapat mendengar sendiri keluhan penduduk kampong serta menyelesaikan serba sedikit masalah-masalah rakyat yang kami lawati.

Saya akan terus membuat lawatan sambil bermalam di kampung-kampung setiap tiga minggu sekali untuk melihat serta menyelesaikan masalah-masalah rakyat sekadar yang terdaya.

default

Kerajaan perlu pandang serius ancaman Anwar" Dr M

on Wednesday, May 7, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
Oleh Bernama
Rabu, 07 Mei 2008
BEKAS Perdana Menteri Tun Dr Tun Dr. Mahathir Mohamad meminta kerajaan persekutuan pimpinan Barisan Nasional (BN) memandang serius ancaman Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa Pakatan Rakyat akan membentuk kerajaan persekutuan dalam masa terdekat kerana ia telah menyakinkan lebih 30 anggota Parlimen BN untuk menyertai barisan pembangkang atau Pakatan Rakyat.

BN mempunyai 140 anggota Parlimen di Dewan Rakyat dan Pakatan Rakyat 82 daripada sejumlah 222 anggota Parlimen.

"Saya fikir ia serba berkemungkinan dan anda tidak boleh pandang ringan. Sekarang ini, ahli politik terbabit lebih berminat berapa banyak yang mereka dapat, mereka sebenarnya tidak berminat untuk berkhidmat kepada negara.

"Orang yang merasakan yang diri mereka tidak dapat apa yang mereka mahukan pada ketika ini dan mereka ditawarkan kedudukan, timbul keinginan untuk lompat parti lebih-lebih lagi bila tidak wujud kesetiaan kepada parti.

"Naluri saya kuat mengatakan (mengenainya), ia boleh benar-benar berlaku. Pada mulanya saya mahu menolak kemungkinan itu tetapi setelah mengkaji keadaan itu, saya rasa wujud ancaman besar. Sudah tentu, jika kerajaan sekarang hilang kuasa, ia tidak mempunyai kedudukan untuk mengagihkan pelbagai faedah kerana pada masa itu pengaruhnya sudah hilang," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama mengenai "Kedaulatan Negara" pada Siri Syarahan Perdana Ke-7 di Yayasan Kepimpinan Perdana, di sini.

Ditanya sama ada itu merupakan perkara yang paling dibimbanginya, beliau menjawab jika lompat parti itu berlaku, dengan itu Malaysia akan mengalami `banyak konflik".

"Kita lihat sahaja respons orang Melayu, misalnya. Mereka telah menyenaraikan pelbagai desakan untuk itu dan ini sebagai respons kepada desakan yang dibuat pihak lain. Mereka fikir penyelesaiannya ialah dengan mengenepikan konsep demokrasi, bahawa mereka patut kembali kepada corak kerajaan feudal.

"Sudah wujud cakap-cakap di kalangan mereka...saya tidak tahu ia seserius mana tetapi hakikat yang ia disuarakan, amat merisaukan," kata Dr Tun Dr. Mahathir.

Ditanya sama ada terdapat kemungkinan wujud pemerintahan anarki di negara ini, katanya: "Mungkin, tetapi bukan anarki unggul tetapi pastinya wujud ketidakstabilan kerana kerajaan yang memerintah tidak akan aktif menumpukan kepada memajukan negara."

Kepada soalan lain mengenai sama ada Pembangkang akan berjaya mendapatkan 30 anggota Parlimen berkenaan, bekas Perdana Menteri merujuk kepada Sabah dan Sarawak.

"Jika kita ambil UMNO, MCA dan MIC, akar umbi mereka di sini (di semenanjung) dan bukan di Sabah dan Sarawak. Walaupun ada UMNO di Sabah, ia dipindahkan dari sini ke sana. Mereka sebelum ini merupakan parti-parti kecil. Jadi dapatkah kita pastikan yang mereka akan kekal setia kepada UMNO? Saya fikir tidak," katanya.

Beliau berkata malahan di Semenanjung, mungkin akan ada anggota Parlimen yang akan lompat parti kerana mereka tahu yang mereka akan berada dalam kerajaan baru pimpinan pembangkang.

Dr Tun Dr. Mahathir berkata tindakan lompat parti itu tidak akan menimbulkan masalah jika BN telah menang dengan majoriti dua pertiga di Parlimen dan malahan jikapun ada anggota Parlimen yang lompat parti, mereka tidak akan dapat banyak faedah kerana anggota Parlimen itu masih dengan kelompok pembangkang.

"Tetapi sekarang jika mereka lompat parti, mereka akan menyertai kerajaan lain, mereka tidak akan rugi, malahan mereka boleh buat duit," kata bekas pemimpin berusia 83 tahun itu.

Beliau merasakan yang Pakatan Rakyat merupakan satu kuasa yang perlu diberikan perhatian, bukan kerana ia kuat atau rakyat sukakan Pembangkang tetapi kerana "perasaan kecewa"

default

Mana Janji Manismu? Pemuda Selangor Pertikai Tindakan Tangguh Turun Cukai Pintu

by Generasi Pejuang Bangsa
 - 5 CommentsOleh Adnil Mohd

Selayang -- Pemuda UMNO Selangor hari ini mempertikaikan tindakan kerajaan negeri yang menangguhkan penurunan cukai pintu sebanyak 20 peratus seperti yang terkandung dalam manifesto mereka pada pilihanraya umum lalu.

Ketuanya, YB Abdul Shkor Idrus berkata selain projek ratusan juta penternakan babi, setakat ini belum ada satu pun janji yang benar-benar dilaksanakan kerajaan negeri.

Beliau seterusnya melahirkan kekhuatiran terdapat banyak lagi alasan dan dolak dalih yang akan diberikan kerajaan negeri selepas ini dalam melaksanakan janji-janji mereka.

"Amat malang bagi penduduk Selangor yang sehingga hari ini masih belum menerima sebarang manfaat daripada kerajaan baru setelah tertarik dengan pelbagai janji yang ditawarkan pada pilihan raya umum lalu.

"Apa yang mereka benar-benar dapat hari ini hanyalah projek penternakan babi yang menelan belanja ratusan juta ringgit di Sepang", katanya kepada laman webPemuda di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas penangguhan penurunan cukai pintu sebanyak 20 peratus oleh kerajaan negeri seperti dijanjikan sebelum ini, sebaliknya akan memberikan insentif kepada pembayar cukai pintu.

Menurut Menteri Besarnya, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, kajian terperinci sedang dilakukan sebelum melaksanakan penurunan cukai pintu itu berikutan tahap pembangunan ekonomi negeri masih belum sampai tahap diinginkan dan harga tanah yang semakin tinggi di samping pelaksanaan projek-projek perumahan yang masih berterusan.

Mengulas lebih lanjut, Abdul Shukor yang juga Ahli Dewan Undangan negeri (ADUN) Kuang seterusnya berkata rakyat sudah semestinya tertanya-tanya kenapa projek ratusan juta penternakan babi menjadi keutamaan berbanding janji-janji lain yang boleh memberi manfaat kepada seluruh rakyat di negeri ini.

"Kita bukannya mahu mempertikaikan hak kaum lain tetapi kenapakah projek tersebut begitu pantas mendapat lampu hijau daripada kerajaan negeri sedangkan janji mereka yang lain seperti penurunan cukai tanah ini ditangguhkan termasuk pemberian bekalan air percuma.

"Kita cukup sangsi apakah kerajaan negeri di bawah Tan Sri Khalid duduk di bawah telunjuk DAP atau sebenar-benarnya menjadi kerajaan untuk rakyat", soalnyanya. Beliau turut menegaskan Pemuda negeri akan terus memainkan peranan untuk mendesak kerajaan negeri melaksanakan segala janjinya pada pilihanraya umum lalu.

"Kita akan desak mereka berpandukan manifesto yang dikemukakan kepada pengundi pada pilihan raya lalu. Kita bukannya mahu mencari populariti dan memanipualsi keadaan, sebaliknya memastikan hak yang sepatutnya diterima oleh rakyat Selangor dilaksanakan.

"Apa yang kita harapkan penduduk sepakat dan berpadu tenaga bersama-sama dengan kita untuk menuntut perkara ini", ujarnya.

default

Pemuda Beri Amaran Henti Persoal Kuasa Raja-raja Melayu

by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 Comment


Oleh Kazman Kamal

Kuala Lumpur -- Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia hari ini menyelar tindakan YB Karpal Singh yang secara berterusan mempersoalkan kuasa yang berhubung Raja-raja Melayu.

Ketuanya, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata tindakan Karpal yang menyentuh hak dan kuasa Raja-raja Melayu ini jelas melanggar ketertiban pembentukan negara ini yang diamal dan dipertahankan sejak wujudnya negara ini.

Tegas beliau Malaysia adalah sebuah Negara Raja Berperlembagaan, di mana ianya berkait rapat di antara satu sama lain.

"Raja-raja Melayu merupakan lambang Ketua Agama Persekutuan dan juga kepada Negeri-negeri Melayu yang lain.

"Ke bawah Duli Tuanku Agong dan Raja-raja Melayu juga adalah juga Payung yang menaungi seluruh rakyat jelata di negara ini tanpa mengira kaum dan agama.

"Kita tidak boleh pisahkan urusan kenegaraan di antara Institusi Raja dan Perlembagaan Negara. Ia sangat berkait rapat di antara satu sama lain. Kemakmuran dan kerukunan bermasyarakat terbentuk selagi kita menghormati latarbelakang ini", katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan kepada laman webPemuda di sini, hari ini

Justeru, beliau mahu agar tingkah laku menguji kesabaran dan membangkitkan isu sensitif seumpama ini tidak keterlaluan sehingga membawa reaksi tidak senang di kalangan orang Melayu sehingga boleh menimbulkan ketegangan antara kaum dihentikan segara.

"Hentikan segera perbuatan ini. Raja-raja Melayu bukan sahaja perlu dihormati tetapi institusinya hendaklah dipertahankan oleh semua kaum yang mengaku sebagai rakyat Malaysia.

"Ini soal kenegaraan dan bukan soal undang-undang semata-mata", ujarnya.

Tambah beliau lagi sebagai seorang Peguam dan ahli politik veteran, YB Karpal Singh seharusnya lebih mahir mengenai undang-undang serta sejarah penubuhan negara ini.

Malahan tegasnya YB Karpal Singh mestilah lebih bertanggungjawab daripada orang biasa sebelum membuat sebarang kenyataan umum dan mengambil sebarang tindakan.

"Saya dan Pemuda UMNO tidak akan sekali-kali berkompromi dalam soal ini", katanya.

Pengerusi DAP, Karpal Singh dalam laporan media hari ini terus mempertikaikan tindakan Sultan Perak menitahkan Menteri Besar menarik balik arahan pertukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP), Datuk Jamry Sury, yang disifatkannya sebagai campur tangan istana dalam pentadbiran negeri.

Sambil mengingatkan Istana Perak supaya memahami kuasa terhad raja-raja, Karpal menekankan bahawa "rakyat kini tidak lagi hidup dalam zaman feudal."

"Sultan dan Yang di-Pertuan Agong perlu bertindak atas nasihat pihak eksekutif (kerajaan). Sultan Perak tidak ada hak di bawah undang-undang untuk campur tangan dalam keputusan kerajaan negeri menukar Jamry sebagai Pengarah JAIP," katanya pada sidang akhbar di Parlimen yang turut dihadiri anaknya, Gobind Singh Deo (DAP-Puchong).

default

RAJA PETRA ,RAJA BLOG SUDAH KENA DAKWA

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments

Pada 25 April, Raja Petra menyiarkan satu artkel bertajuk 'Let's send the Altantuya murderers to hell' dalam blognya, Malaysia Today. Artikel itu mengaitkan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor dalam kes berprofail tinggi itu. Najib kemudiannya menafikan perkara itu melalui setiausaha akhbarnya, Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad. Rosmah juga telah menafikan dakwaan terhadapnya itu.Kesan daripada itu beliau didakwa mengikut Seksyen 4(1)(c) Akta Hasutan kerana menyiarkan artikel berunsur hasutan pada 25 April dalam Malaysia Today.Salah seorang peguambela William Leong, Raja Petra meminta rakyat negara ini yang menyokong prinsip demokrasi agar menyumbang RM1 setiap seorang bagi menjelaskan ikat jamin tersebut. Apa yang menggelikan hati sekarang ialah Raja Petra meminta rakyat menyumbang untuknya.Sudahlah menulis secara berbohong. Berbohong dengan rakyat kemudian minta rakyat menderma untuknya. Tapi Mutiara Melayu tidak terkejut kerana ada juga orang Islam yang akan menyumbang untuk kerja-kerja pembohongan ini. Nanti dapat pahala sedekah untuk orang yang memfitnah. Ahli PAS tak perlu risau kerana masuk PAS pun dah bererti masuk syurga. Jadi menderma untuk pembohongan pun akan masuk syurga dan dikira sebagai amal ukhrawi.
Kita boleh mengambil ikhtibar dalam kes artikelnya mengenai Naib Canselor Universiti Utara Malaysia (UUM), Dr. Nordin Kardi bertajuk ‘Dato Dr. Nordin Kardi Ciplak Karya Saya? .Dalam kes itu Mahkamah Tinggi Alor Setar mengarahkan Raja petra membaya RM2 juta. Dari keputusan mahkamah itu nyata dia bersalah.Namun Raja Petra dengan penuh bangga menulis cerita dia buang semua surat saman peguam dalam tong sampah dan sanggup diistihar bangkrap dari membayar RM2 juta itu.Bagi pembangkang sekiranya kawan mereka kalah di mahkamah mereka kata mahkamah tidak adil.Sekiranya kawan mereka menang, mereka kata "lihatlah bahawa kami benar". Inilah realiti Malaysia hari ini

mysrimuara.blogspot.com

default

Pengakuan Ezam Terhadap Perjuangan Anwar - Mohd Sayuti Omar

on Saturday, May 3, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments


Pengakuan Ezam Terhadap Perjuangan Anwar - Mohd Sayuti Omar
Menjenguk website dan blog yang saya selalu kunjungi, telah berpeluang membaca tulisan seorang blogger, Mohd Sayuti Omar.


Beliau menulis temuramahnya dengan Ezam yang disiarkan di klpos.com dan msomelayu.blogspot.com meceritakan pengakuan Ezam yang kini menyepi dari persada politik. Penulis itu sendiri terasa kehilangan Ezam tatkala Pakatan Rakyat sudah memenuhi banyak kerusi Parlimen yang akan bersanding sehari dua lagi dan juga telah merampas lima [5] buah negeri di Semenanjung Malaysia. Turut diungkai, pandangan peribadi penulis yang menganggap Ezam dan Azmin seperti kembar siam menjadi perisai kepada Anwar Ibrahim. Itu semua menjadi bahan sejarah perjuangan Anwar Ibrahim.

Mohamad Ezam Mohd Nor, sekarang ini lebih menumpukan kepada perjuangan melawan Rasuah habis habisan. Beliau lebih fokus memimbing NGO, Gerakan Anti Korupsi Malaysia [GERAK].

Memetik beberapa potongan perenggan cerita yang dilaporkan ada menyebut


"Ezam berterus terang bahawa dia tidak senang dengan sikap dan perwatakan politik Azmin Ali. Azminlah yang tidak menyenangkan jiwanya. Kini ia sudah berjangkit kepada Anwar. Sikap Anwar yang tidak membelanya dan terus menunjukkan sikap panas barannya bila Ezam melakukan sikit kesalahan, menjadikan Ezam merasakan dia tidak berguna. Menurut Ezam pernah sekali mereka bertemu di hospital semasa melawati seseorang namun Anwar buat tidak endah dan menghormatinya langsung. Lantaran itu dia merasakan wajar beliau terus kekal dalam perlariannya itu."

"Bila bercakap mengenai Anwar, Ezam tidak segan silu lagi. Beliau beterus terang mendakwa bahawa Anwar kini sudah berubah. Ezam lantas membalun Anwar yang tidak lagi memperjuangkan Melayu. Anwar menurut pemerhatiannya sudah tidak meletakkan Melayu sebagai tonggak perjuangan PKR. Itu alasan dan justifikasi kenapa beliau dingin kepada Anwar dan PKR."

"Dalam masa sama katanya Anwar turut menolak DEB, yang menjadi kebanggaan dan harapan orang Melayu selama ini. Bagi Ezam penolakan DEB oleh Anwar ini sangat buruk dan huduh. Buruk dan huduh sehingga beliau melarikan diri dari kemelut perjuangan PKR."

msomelayu.blogspot.com

default

Saya diminta terus terajui MAIPP – Shabudin

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments

Saya diminta terus terajui MAIPP – Shabudin

Oleh ABDUL MUIN SAPIDIN

TASEK GELUGOR 1 Mei - Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin menolak peletakan jawatan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permatang Berangan, Shabudin Yahaya sebagai Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang (MAIPP).

Sehubungan itu, Shabudin yang telah mengumumkan peletakan jawatannya pada 8 April lalu selaras dengan kehendak kerajaan negeri yang baru telah diminta meneruskan tugasnya sehingga tempoh watikah pelantikan berakhir pada 31 Disember tahun depan.

Menurut Shabudin, beliau bersama ahli majlis MAIPP telah diminta menghadap Yang di-Pertuan Agong di Istana Terengganu, Kuala Lumpur pada 28 April lalu untuk memberi penjelasan berhubung peletakan jawatan tersebut.

‘‘Tuanku Mizan berpendapat semua ahli majlis (MAIPP) yang lain perlu meneruskan tugas dan tanggungjawab sehingga berakhir tempoh watikah pelantikan.

‘‘Baginda juga meminta segala perancangan dan usaha yang dirancang untuk kepentingan umat Islam sebelum ini diteruskan bagi mencapai kejayaan yang diharapkan,” katanya.

Shabudin ditemui pada majlis lawatan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mustapa Mohamed di Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) Ara Kuda di sini hari ini.

Pada 8 April lalu, Shabudin mengumumkan peletakan jawatannya sebagai Yang Dipertua MAIPP selepas menerima desakan daripada kerajaan negeri pimpinan DAP-Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang mahu jawatan itu diberi kepada calon baru.

Perkembangan itu sekali gus memberi tamparan hebat kepada kerajaan negeri pimpinan DAP dan PKR yang sebelum ini mendesak Shabudin meletakkan jawatan selepas pakatan pembangkang menguasai Pulau Pinang pada pilihan raya umum lalu.

Shabudin dilantik sebagai Yang Dipertua MAIPP berkuat kuasa 1 Januari 2008 hingga Disember 2009.

Menurut Shabudin, pihaknya yakin perkara tersebut sudah sampai kepada pengetahuan pimpinan kerajaan negeri.”

nota: syukur ke hadrat Illahi, negara kita masih mempunyai Agong yang menjaga perihal agama Islam di negeri-negeri yang tidak mempunyai Sultan. Apakah nasib YDP MAIPP ini sekiranya tanggungjawab perihal agama Islam di Pulau Pinang terletak di atas kuasa ketua menteri atau exco negeri sahaja??

Daulat Tuanku!

default

Sultan titah tarik balik pertukaran Jamry

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments

Sultan titah tarik balik pertukaran Jamry
May 2, 08 6:20pm
Sultan Perak Sultan Azlan Shah menitahkan menteri besar Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin supaya menarik balik serta-merta arahan pertukaran pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP) Datuk Jamry Sury yang dibuat Selasa lalu.

Arahan tersebut terkandung dalam kenyataan akhbar yang dikeluarkan atas titah Raja Muda Perak Raja Dr Nazrin Shah selepas Mohammad Nizar dipanggil menghadap baginda di Istana Raja Muda Perak jam 11 pagi ini.

Kenyataan akhbar itu ditandatangani oleh setiausaha sulit Sultan Perak, Kol Datuk Abdul Rahim Mohamad Nor, yang menjelaskan titah Raja Nazrin selaku yang dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIAMP).

Kerajaan negeri diminta mempersembahkan secara rasmi kepada Sultan sekiranya terdapat sebarang pelanggaran peraturan dan kesalahan oleh Jamry terhadap pentadbiran kerajaan negeri untuk baginda menitahkan proses undang-undang selanjutnya.

Pada 29 April lalu, Jamry telah diarah bertukar dalam tempoh 24 jam oleh kerajaan Pakatan Rakyat kerana didakwa tidak boleh memberi kerjasama.

Jamry memegang jawatan itu selama tiga tahun sejak 2004.

Sebelum ini Mohammad Nizar menjelaskan bahawa tindakan menukar serta-merta Jamry itu satu proses perpindahan biasa bagi kakitangan kerajaan negeri.


Berikut kenyataan penuh baginda:.

Menjunjung titah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan, Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perak Darul Ridzwan, Raja Nazrin Shah, atas nama yang dipertua MAIAMP, telah menitahkan YAB menteri besar Perak Darul Ridzuan, Dato' Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin untuk menghadap baginda pada jam 11.00 pagi ini, di Istana Raja Muda Perak Darul Ridzuan untuk menyembah maklumkan kepada baginda berhubung arahan menteri besar Perak supaya yang berbahagia Dato' Haji Jamry Sury ditukarkan serta-merta dari jawatan pengarah JAIP.

YAB Dato' Seri Ir. Mohammad Nizar telah dimaklumkan bahawa yang berbahagia Dato' Haji Jamry Sury selaku pengarah Jabatan Agama Islam adalah juga berperanan sebagai setiausaha kepada MAIAMP.

Bahawa lantikan yang berbahagia Dato' Haji Jamry Sury dilakukan hanya selepas mendapat perkenan dari Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzwan. Bahawa urusan agama Islam serta badan dan agensi yang bertanggungjawab dengan agama Islam adalah di bawah kuasa langsung Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak.

Oleh itu pada tafsiran Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak, YAB menteri besar mempunyai tanggungjawab untuk menghadap dan berdatang sembah, memaklumkan kepada baginda Sultan dan juga kepada baginda Raja Muda, memohon mendapat perkenan sebelum mengambil sebarang tindakan berkaitan hal-ehwal agama Islam, badan dan agensi yang bertanggungjawab dengan agama Islam, merangkumi urusan lantikan, penempatan dan pemindahan pegawai dan kakitangan yang menguruskan hal-ehwal agama Islam, apatah lagi bagi penjawat jawatan penting dan jawatan utama.

Hubungan kerja yang menghormati Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan merupakan satu konvensyen dan budaya kerja yang senantiasa diamalkan dan dihormati oleh setiap Mamanda Menteri Besar dengan pihak istana selama hari ini.

Baginda Raja Muda memperingatkan bahawa hubungan yang dapat menjalinkan persefahaman ini wajiblah dihormati pada setiap masa. Sebarang perbuatan dan tindakan yang dilakukan tanpa terlebih dahulu mendapat perkenan baginda Sultan dan baginda Raja Muda adalah dianggap telah membelakangkan kedudukan Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan sebagai ketua agama Islam dan Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perak selaku yang dipertua MAIAMP.

Pada masa yang sama Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perak, telah menyampaikan nasihat dan pandangan Paduka Seri Sultan Perak bahawa seseorang ketua kerajaan dalam melaksanakan sesuatu tindakan hendaklah memperlihatkan berlakunya keadilan dengan mematuhi prosedur dan tatacara pentadbiran berlandaskan peraturan dan undang-undang yang ada.

Baginda berpendirian bahawa kestabilan sesuatu pentadbiran dan kerajaan adalah berlandaskan kepada prinsip yang berpegang kepada peraturan dan prosedur yang telah ditetapkan. Baginda Sultan amat mementingkan hubungan kerja harmoni dan baik berlaku di kalangan para pentadbir dengan pemimpin politik di negeri Perak demi kepentingan dan kesejahteraan rakyat.

Adalah menjadi pegangan Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak supaya kerajaan baginda mengamalkan dan memperlihatkan amalan yang adil dan proses keadilan itu hendaklah dipatuhi, supaya tidak ada di kalangan rakyat baginda yang merasakan diri mereka menjadi mangsa kepada mana-mana perbuatan fitnah atau penindasan dari mana-mana pihak yang lebih berkuasa.

Sebelum sesuatu keputusan atau hukuman dijatuhkan, proses dan prosedur yang memperlihatkan berlakunya keadilan hendaklah dipatuhi sepenuhnya terlebih dahulu. Prinsip keadilan sejagat (natural justice) perlu dihormati, oleh itu mana-mana pihak yang dikenakan sebarang tuduhan hendaklah diberikan hak untuk membela diri dan memberikan penerangan, supaya satu pertimbangan yang saksama lagi adil dapat dilakukan.

Dalam semangat yang demikian, Duli Yang Teramat Mulia Raja Muda Perak telah menyampaikan pandangan dan pendirian Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak supaya arahan pertukaran serta-merta yang dikenakan kepada yang berbahagia Dato' Jamry Sury ditarik balik.

Sekiranya terdapat sebarang perlanggaran peraturan dan kesalahan terhadap pentadbiran kerajaan negeri yang ada dilakukan oleh yang berbahagia Dato' Jamry Sury, maka Kerajaan diminta mempersembahkan perkara tersebut secara rasmi kepada Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan untuk baginda menitahkan proses undang-undang selanjutnya disusuli sebelum dijatuhkan apa-apa keputusan secara muktamad.DAULAT TUANKU !! ..AKHIRNYA KUASA SULTAN DIGUNAKAN UNTUK MEMATAHKAN KERAKUSAN NIZAR YANG BARU MEMERINTAH YANG MENGIKUT SEMUA TELUNJUK DAP ..SATU TAMPARAN HEBAT BUAT KERAJAAN DAP -PKR PERAK ..PASTI RAKYAT PERAK MULA SEDAR KETAMAKAN DAN KEZALIMAN PAKATAN RAKYAT .. INSYALLAH PERAK AKAN KEMBALI KEPADA UMNO HIDUP UMNO !!!!

default

Nizar mula tunjuk taring

on Thursday, May 1, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - 1 Comment


Saya baru selepas membaca akhbar yang menyatakan MB Nizar baru sahaja mengarahkan Pengarah Jabatan Agama Islam, Perak, Datuk Jamry Sury untuk ditukarkan 24 jam. Pejabatnya juga harus dikosongkan di dalam tempoh itu. Arahan itu dikatakan ada kaitannya dengan keengganan Pengarah Jaip itu berkerjasama dengan kerajaan campuran DAP-PKR-PAS.


Perbuatan Nizar itu jelas menunjukkan keangkuhannya walaupun baru sebulan lebih menjadi Menteri Besar itu pun selepas dibantu DAP. Jika benar Datuk Jamry tidak mahu bekerjasama, Nizar perlu faham bahawa tidak semua orang melayu adalah sepertinya yang sanggup bekerjasama dengan DAP cina harbi demi kuasa. Datuk Jamry kenal siapa DAP dan tidak semudah itu beliau mahu tunduk kepada DAP yang jelas benci kepada Islam dan melayu.

Nizar juga perlu faham, beliau dan partinya tidak mendapat sokongan majoriti Melayu di Perak. PAS hanya menang kerusi yang paling sedikit di Perak. Beliau menjadi MB pun atas "jasa" Undang-Undang Tubuh Negeri Perak yang mensyaratkan MB mestilah orang melayu yang beragama Islam. Jadi, antara beliau dan seorang bekas posmen dari PKR, baginda Sultan telah berkenan memilih beliau.

Nizar perlu sedar diri mengenai hal itu. Jangan terlampau ghairah menunjukkan kuasa sehingga habis tanah di negeri Perak pun nak diberi kepada orang-orang cina selama 999 tahun! Cukai di sekolah swasta di Perak yang kebanyakannya sekolah cina ditetapkan hanya RM1! Ini semua atas "jasa-jasa" Nizar. (sila rujuk ucapan Nga Kor Ming di Perhimpunan Black 14 di Perak)

Perlu diingat, UMNO tidak lemah di Perak. Orang melayu di Perak majoritinya masih lagi menyokong UMNO. Oleh sebab itu, jika Nizar hendak menunjukkan kuasanya kepada orang melayu Perak, nyata beliau tidak sedar diri.

AJK masjid-masjid juga dikhabarkan hendak ditukar. Habislah kalau orang - orang PAS yang jaga masjid. Sudah tentunya masjid akan dijadikan tempat memaki hamun, fitnah memfitnah dan memburukkan orang setiap kali ceramah agama berlangsung. Penyokong PAS jangan menafikan perkara ini, ini adalah pengalaman saya sendiri. Selama ini pun di tempat tinggal saya, orang PAS telah mendirikan surau yang berlainan. Kononnya tidak mahu berjemaah di masjid yang dikuasai oleh orang UMNO. Setahu saya, jika terdapat tazkirah dan ceramah, tidak pernah pula saya dengar penceramah yang mengutuk orang PAS. Berbeza sungguh dengan penceramah agama PAS.

Nizar perlu peka dengan sensitiviti orang melayu di Perak. Melayu Perak tidak sanggup bersekongkol dengan DAP yang amat dahagakan kesamarataan hak kaum. Melayu Perak majoritinya masih lagi sayangkan bangsa. Melayu Perak masih lagi mengingati jasa pejuang melayu terdahulu yang bersabung nyawa memperjuangkan bangsa dan agama. Kesimpulannya mudah, Nizar jangan samakan semua orang melayu Perak seperti dirinya dan oleh itu, tidak perlulah angkuh sangat!

default

Ketuanan Melayu Perak sudah tergugat .

on Monday, April 28, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No CommentsDAP sekali lagi berjaya menguasai Perak apabila Adun Tronoh (DAP) V Sivakumar a/l Varatharaju dipilih menjadi Yang Dipertua Dewan, sementara Adun Jelapang (DAP) Hee Yit Foong (DAP) dipilih menjadi timbalannya.

Kenapa kedua-dua jawatan penting ini diberikan kepada kafir harbi? Sekurang-kurangnya salah satu jawatan ini patut disandang oleh seorang Melayu Islam sebagai “check and balance”.

Setelah semua portfolio penting exco kerajaan negeri Perak dibolot oleh DAP, mereka sekali lagi berjaya membolot jawatan penting ini. Nampaknya, mereka telah berjaya menguasai Perak sepenuhnya tanpa perlu memegang jawatan Menteri Besar kerana mereka sudah mempunyai boneka yang cukup senang untuk dicucuk hidungnya.
Apabila DAP kafir harbi menjadi Yang Dipertua Dewan maka senanglah mereka memastikan hanya agenda-agenda politik mereka sahaja mendapat tempat. Isu-isu yang menyentuh hak kepentingan Melayu Perak sudah pasti disisihkan dan mereka akan lebih seronok membahaskan perkara yang akan menguntungkan puak pro kafir harbi.

Kekecewaan saya melihat MB Nizar menjadi anjing suruhan DAP amat menyedihkan dan memalukan saya sebagai umat Islam dan bangsa Melayu. Ternyata MB Nizar lebih sayangkan jawatan politik daripada memperjuangkan agama dan bangsa.
Saya doakan umat Islam Melayu di Perak akan mendapat pembelaan sewajarnya kerana DAP pasti akan cuba menyisihkan mereka dengan menggunakan MB Nizar sebagai boneka.

MB ini hanya melakukan tugasan seperti yang diarahkan oleh kafir harbi dan tidak mempunyai pegangan sendiri. Saya lihat setiap keputusan yang dibuat oleh MB boneka ini hanya menguntungkan puak kafir harbi DAP sahaja. Contoh terdekat ialah pemberian tanah bernilai RM500 juta kepada penyokong pro-DAP dang kelulusan tanah bernilai jutaan RM kepada sebuah kilang yang membiayai DAP kafir harbi semasa PRU 12.

default

ANWAR CUBA BELI KERAJAAN CARA JALAN BELAKANG

by Generasi Pejuang Bangsa
 - 3 Comments


Written by Otai Siber
Monday, 28 April 2008
Anwar cuba mencemari kebersihan demokrasi di Malaysia apabila cuba membelakangi pilihan rakyat yang disuarakan melalui pilihanraya. Sikap Anwar yang cuba membeli ahli politik dengan berbagai cara membelakangkan suara rakyat yang telah memilih calon politik mereka untuk mewakili mereka di kawasan masing-masing.

Anwar membongkar sendiri keperibadian buruk beliau hanya kerana mahu mencapai cita-cita beliau yang telah terlalu kemaruk untuk menjadi Perdana Menteri. Anwar disifatkan oleh rakyat Sabah sebagi tidak 'Gentelman' kerana memilih jalan singkat dan tidak menghormati hak rakyat Sabah kerana memainkan sentimen yang memalukan rakyat Sabah. Kata mereka lagi, hak kami mahu dinafikan dengan pembelian wakil rakyat kami dan jika ini berlaku bermakna kami dirompak dan diliwat oleh Anwar melalui jalan belakang yang tidak kami restui.

Mereka juga berkata, jika Anwar boleh membeli ahli politik hari ini, tidak mustahil satu hari nanti Anwar boleh juga menjual Malaysia kerana Anwar menyifatkan demokrasi adalah bahan dagangan. Anwar dikatakan terdesak untuk mencapai kerusi PM sekarang kerana menyadari api menyokong pembangkang tidak akan lama bertahan dan akan mulai reda dalam waktu yang singkat, menyedari calon-calon yang dipilih mewakili parti PKR bukanlah calon yang berkualiti dan hanyalah calon tangkap muat .

Sesiapa sahaja yang mahu bertanding menjadi calon PR pada pilihanraya 2008 boleh menjadi calon asalkan sudi bertanding untuk PR. Pastinya calon-calon ini tidak dapat memberikan khidmat yang baik kepada rakyat kerana tidak mempunyai kualiti kepimpinan.

Buktinya di Perak, PR tidak ada calon yang berkualiti untuk dicalonkan sebagai Menteri Besar Perak. Selain dari itu faktor menunaikan janji manifesto pembangkang akan menjadi isu yang akan dipertikaikan oleh rakyat kerana manifesto yang dijanjikan oleh pembangkang adalah manifesto yang dirangka bukan untuk dilaksanakan tetapi hanya manifesto yang mustahil hanya untuk menjatuhkan kerajaan BN.

Segala ini akan terbongkar tidak lama lagi dan sokongan rakyat kepada PR akan menurun dan jika ini berlaku dan diwaktu itu Anwar belum lagi mencapai cita-citanya pasti ianya akan tinggal menjadi mimpi sahaja. Selain dari sibuk membeli Anwar sepatut melihat kebelakang dan merenung kembali apakah kemenangan yang PR kecapi ini adalah kerana kerja kuat mereka dan apakah rakyat benar-benar menyokong parti berkenaan kerana benar-benar menyokong Anwar.

Kemenangan mereka sebenarnya adalah satu kemenangan yang mana rakyat hanya mahu menghukum kerajaan BN dan bukan kerana menyokong PR. Oleh kerana rakyat tiada pilihan, mereka terpaksa memilih PR kerana bosan dengan sikap pemimpin BN yang mempunyai banyak masalah. Sikap dan usaha PM untuk memperbaiki BN amat dinantikan oleh Rakyat dan tidak mustahil mereka akan kembali menyokong BN sekiranya BN telah mula perbaiki dan diperkemaskan kembali.

PKR juga bukanlah sebuah parti dominen dalam PR seperti UMNO yang merupakan sebuah parti dominen di dalam BN. Mereka terpaksa bergantung antara satu sama lain dan terpaksa menghormati antara satu sama lain untuk memerintah, bukan semua wakil rakyat dari DAP dan PAS yang bersetuju dengan penonjolan Anwar sebagai Perdana Menteri. DAP tidak pernah menyuarakan sokongan mereka untuk melantik Anwar sebagai Perdana Menteri melainkan parti yang dicucuk hidung PAS sahaja yang beria-ia memainkan perang saraf bersama Anwar. Malahan dalam PKR juga ada yang bersungut dan tidak bersetuju Anwar menjadi Perdana Menteri.

Kesian ...... apabila terdengar rungutan ahli parlimen PAS yang tidak sebulu dengan Anwar, apakah Anwar lebih baik dari Pak Lah mahu pun Najib kata mereka. Apakah ketika Anwar berada dalam kerajaan dahulu, Anwar adalah pemimpin yang baik dan berjiwa rakyat? Soal mereka .Apakah istimewanya Anwar untuk kita angkat dia sebagai Perdana Menteri. Parlimen manakah yang diwakili oleh Anwar. Cakap berdentang – dentum, parlimen pun tak boleh masuk. Rungut beberapa wakil parlimen PAS.

Rakyat biasa yang tidak pro kepada kerajaan juga bila ditanya apakah mereka mahukan Anwar menjadi Perdana Menteri, mereka hanya membisu dan terbayang wajah kekesalan di raut wajah mereka dan tidak seorang pun yang pernah berkata , Anwarlah yang ganti Pak Lah.

Tapi sekiranya ini berlaku, rakyat terpaksa menerima hakikat bahawa demokrasi kita telah dikorup oleh Anwar yang mahukan demokrasi berjalan bersih. Tetapi dia sendiri yang korupkan sistem demokrasi ini dan ............... padanlah muka Tun dan penyokong mereka. Ini yang mereka mahukan.

Inilah Anwar yang kita kenali yang kini terdesak dan kemaruk sangat mahu menjadi Perdana Menteri

default

Ketamakan Kuasa Bermula -Future PM Anwar Ibrahim

on Thursday, April 24, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments


Bekas Timbalan Perdana Menteri itu berkata, beliau boleh mengadakan rundingan dengan wakil rakyat BN sama ada di Singapura, Abu Dhabi atau Hong Kong walaupun 'bunyinya seperti bahan lawak'. (DARI MANA BELIAU MEMPEROLEHI WANG YANG BANYAK ?SIAPAKH YANG MEMBIAYAI PERGERAKAN BELIAU ?)

Anwar juga dipetik sebagai berkata, pihaknya memerlukan masa untuk mengadakan rundingan dengan parti-parti lain dalam gabungan pembangkang itu sebelum bertindak.
Sementara AFP pula melaporkan, Anwar meramalkan beliau akan menjadi Perdana Menteri 'dalam tempoh tiga tahun ini'.(BUKTI KETAMAKAN KUASA ANWAR.HJ HADI HENDAK LETAKKAN DIMANA? KERAKUSAN KUASA BAAL MEMBAWA REBAH BUAT ANWAR SEBAGAIMANA BELIAU MEMBUNUH KARIER POLITIK ALLAHYARHAM TUN GHAFAR)

Katanya, tiada jangka masa jelas tentang tarikh beliau akan menjadi Perdana Menteri tetapi meramalkan tempohnya "tidak sampai tiga tahun lagi". "(Tetapi) saya bukannya tergesa-gesa,"(BERLAGAKNYA ANWAR ) katanya kepada agensi berita antarabangsa itu. Begitupun akhbar harian semalam melaporkan parti-parti komponen BN di negeri itu menafikan mereka akan melompat parti dan menyertai Pakatan. Timbalan Presiden Parti Maju Sabah (SAPP), Dato' Eric Majimbun berkata, desas-desus terdapat wakil parti itu berhasrat melompat parti berkemungkinan besar timbul susulan kelantangan SAPP menyuarakan pandangan kepada pimpinan BN.

Posted by MUTIARA MELAYU PULAU PINANG

default

ANWAR IBRAHIM - JELMAAN ISLAM LIBERAL ? - BAKAL PM MALAYSIA ?

on Wednesday, April 23, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments

MEMPUNYAI RENUNGAN MATA YANG HAMPIR SAMA NAMUN DIHARAP TIDAK MEMPUNYAI "WORLD VIEW" YANG SAMAKENYATAAN-KENYATAAN ANWAR YANG PERLU KITA TELITI MAKSUDNYA.

1. ANWAR IBRAHIM KATA, SALMAN ADALAH "PROFOUND WRITER" BERERTI PENULIS YANG MEMPUNYAI PENGETAHUAN YANG MENDALAM. (Apakah karya Syaitannya itu juga berdasarkan pengetahuan yang mendalam, ANWAR ? )2. " Let us look at Egypt, for example, who is the great beneficiary of
American aid, second to Israel." ( KEKAGUMAN ANWAR KEPADA "BOSS"NYA...MUNGKIN)3. "To my mind, it is essential because again, in my limited
experience, with the Islamic Party, we were known to be strong
advocates of Islamic law, even an Islamic state. Now, Islamic state
is no longer on the agenda". ( NEGARA ISLAM BUKAN LAGI AGENDA ANWAR MUNGKIN BERSETUJU DENGAN SAYA KERANA BELUM MENCUKUPI SYARAT - APAKAH PAS BERSETUJU? BAGAIMANA AGAKNYA MASADEPAN PAKATAN RAKYAT? )4. " AMERICA REMAINS THE STRONGEST VOICE FOR FREEDOM TODAY " . ( ADUH ! ANWAR ! MENGAPA TERSASAR JAUHNYA PEMIKIRAN KAMU).


wahai golongan ANWARIST ! kami perlu penjelasan atas kenyataan-kenyataan ini.

Untuk PAS , hati-hati dalam meniti kemenangan ini.Satu Pertanyaan, " BUDAYA KAGUM KE ATAS BARAT DAN AMERIKA INI NAMPAKNYA BUKAN SAHAJA MENIMPA ORANG AWAM DAN ANAK MUDA NAMUN PEMIMPIN-PEMIMPIN ISLAM JUGA, TIDAK PELIK KALAU PALESTIN MASIH DIKEROYOK DAN SEANTERO DUNIA HANYA MELIHAT SAHAJA, pertanyaannya, Di mana silapnya?
SIKAP KITA TERHADAP AMERIKA PERLU JELAS. JANGAN BERMAIN KATA DAN "PLAY SAFE" DENGAN AMERIKA. KITA HARUS TERIMA AMERIKA-ZIONIS, ZIONIS-AMERIKA. MESTI ADA TAWALLA DAN JUGA TABARRA...BERSAMA ISLAM DAN MUSLIMIN DALAM MASA YANG SAMA MENYATAKAN PERMUSUHAN KE ATAS MUSUH ISLAM DAN MUSLIMIN.
BERUNDING DENGAN AMERIKA ADALAH SIA-SIA !
WAHAI PEMIMPIN-PEMIMPIN ISLAM TERMASUK MALAYSIA ! PELIHARALAH NEGARA MASING-MASING DARI DICENGKAMI OLEH PENGARUH AMERIKA !
HIDUPKAN SEMANGAT PATRIOTISME AGAMA , BANGSA DAN NEGARA.

default

BPR bawah parlimen. 'perjuangan saya tidak sia-sia' - ezam.

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments

Gerakan Rakyat Anti Korupsi (Gerak) menyokong sepenuhnya langkah kerajaan menstruktur semula Badan Pencegah Rasuah (BPR) bagi menjadikannya satu suruhanjaya bebas yang dikenali sebagai Suruhanjaya Anti Rasuah Malaysia.


Pengerusinya, Mohamad Ezam Mohd. Nor berkata, tindakan tersebut dilihat sebagai satu komitmen kerajaan untuk memerangi rasuah secara bersungguh-sungguh di negara ini.

Menurutnya, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi telah memulakan sesuatu yang amat berani."Secara peribadi gerakan memerangi rasuah merupakan sesuatu yang amat bermakna dalam perjuangan saya. Sejak menerajui Angkatan Muda Keadilan (PKR) dan kemudian mengasaskan Gerak inilah asas perjuangan saya.

"Asas perjuangan ini jugalah telah menyebabkan saya ditahan di penjara di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA). Hari ini saya merasakan perjuangan saya tidak sia-sia," katanya.

Beliau mengulas pengumuman Perdana Menteri bahawa Badan Pencegah Rasuah (BPR) akan distruktur semula bagi menjadikannya satu suruhanjaya bebas yang dikenali sebagai Suruhanjaya Anti Rasuah Malaysia. Penstrukturan semula itu merupakan satu daripada empat inisiatif kerajaan untuk memerangi gejala rasuah di negara ini.Mohamad Ezam berkata, langkah paling signifikan untuk membebaskan negara ini daripada rasuah ialah memastikan BPR menjadi sebuah badan bebas dan hanya bertanggungjawab kepada Parlimen.

Sementara itu, beliau mengajak semua rakyat memberi sokongan dan kerjasama yang sewajarnya dalam usaha merealisasikan rancangan tersebut.Katanya, Gerak mengajak seluruh lapisan masyarakat melihat secara positif terhadap keputusan ini. "Rakyat diminta memberi sokongan dan kerjasama yang wajar kepada Perdana Menteri untuk melaksanakan cita-cita murni tetapi penuh cabaran .

default

Sejarah Anwar Ibrahim - Pengkhianat Bangsa & Negara!!!!!!!

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
Seawal tahun 1980-an lagi apabila Anwar mula menjejakkan kakinya ke pintu UMNO, sudah terdetik di hatinya untuk memanjat ke puncak kuasa. Dia serta rakan-rakannya yang setia dalam ABIM sudah mula berkira-kira untuk melonjakkan Anwar ke laluan kuasa atau “Corridor of Power”.

Ramai rakannya dalam ABIM, yang mulanya bimbang dan ragu dengan prinsip Anwar telah “diyakinkan” bahawa amat penting bagi Anwar untuk berada dalam UMNO jika ABIM mahu berjaya dalam agenda sulitnya membolot kekuasaan parti dan Kerajaan. Jemaah ABIM yang keliru akhirnya dapat diyakinkan oleh Kamaruddin Jaafar (KJ) , Kamaruddin Md. Noor (KMN), dan kemudiannya Fuad Hassan, Siddik Fadil, Md. Nor Manuti dan sebilangan lagi yang sudahpun merasai nikmat dunia hasil kecapaian Anwar semasa dalam parti dan Kerajaan.

Anwar amat pasti bahawa dia boleh ke puncak kuasa dengan naungan Dato’ Seri Dr. Mahathir dan melalui strategi politiknya yang begitu licik. Kemasukannya ke dalam UMNO secara “parachute” itu telah dieksploitasi sebaik-baiknya. Tapi, Anwar telah mencipta imej tersendiri semasa dalam UMNO sehingga ramai yang alpa bahawa dia pernah memijak-mijak bendera UMNO!

Golongan muda UMNO pasti tidak mengenali peribadi Anwar, manakala golongan veteran pula hanya mengutamakan kepentingan politik sendiri dan akur kepada keputusan Presiden, maka terpaksalah menerima Anwar sebagai “ayam sabung” yang perlu digilap dan dinobatkan sebagai pengganti Dr. Mahathir!

Pak Lah sebenarnya adalah orang pertama yang menjadi mangsa kemasukan Anwar. Malangnya, Pak Lah ketika itu sering beranggapan bahawa orang lain juga baik dan lurus sepertinya. Bila Anwar yang juga dari Pulau Pinang muncul, Pak Lah sebenarnya sudah kesempitan ruang. Seperti kata-kata lagenda John Wayne dalam filem “ The Town is too small for booth of us”. Suka atau tidak Pak Lah harus menerima Anwar, lantas Pak Lah pernah berkata, “ Hakikatnya Anwar masuk UMNO beliau sudah mengorbankan prinsipnya”. Manakala Fatah, Setiausaha Politiknya pula berkata, “Kita dah kepit Anwar di bawah ketiak kita”!

Anwar bijak menipu. Kempen pilihanraya yang menyaksikan dia bertanding buat julung kalinya di Parlimen Permatang Pauh, dia banyak menggunakan jentera Pak Lah yang rata-rata terdiri dari budak-budak BTN yang berbelah bahagi menyokong Anwar. Mereka lebih keberatan dari sanggup. Namun kerana amanah Pak Lah bahawa, “…Kita perlu memenangkan Anwar, kalau tidak Mahathir akan dituduh berhasrat untuk memusnahkan politik Anwar…!” maka merekapun dengan taatnya beroperasi menyokong Anwar, walaupun barangkali dia tidak sedar.

Dalam satu sesi ceramah di Permatang Pauh, apabila Pak Lah turun untuk memperkenalkan jagoan muda ini, Anwar dengan rendah dirinya menyebut, “ Pak Lah ni lebih dari saudara kandung saya sendiri…” Sungguh bijak Anwar mengeluarkan kata-kata manis yang merupakan asas putar belitnya berpolitik yang kemudiannya dipergunakan secara berleluasa.

Pembohongan pertama Anwar yang paling ketara ialah bila dia berhasrat menentang Haji Suhaimi bagi kerusi Ketua Pemuda. Ayatnya yang mudah ialah, “Saya tidak akan bertanding melawan Haji Suhaimi. Pemuda UMNO di bawahnya sudah cukup elok”. Selang dua hari selepas itu, dia meluahkan hasrat mencabar Haji Suhaimi. Manakala konco-konconya pula giat berkempen bahawa Mahathir berkehendakkan Anwar mengganti Haji Suhaimi. Maka menanglah Anwar!

Menjelang 1987, kekuatan Anwar menjadi lebih mantap berikutan insiden pergeseran Mahathir-Musa yang juga tercetus hasil konspirasi Anwar dan puak-puaknya. Musa yang kebetulan ghairah untuk cepat mengganti Mahathir melakukan kesilapan-kesilapan strategi politik. Dia cuba merajuk, malangnya tidak dipujuk.Akhirnya Musa terpinggir!

Politik Anwar mula menyusahkan veteran-veteran UMNO. Mereka yang dulu susah untuk menerima Anwar segera melarikan diri dari Mahathir dan membentuk “Team B”. Kesilapan mereka sebenarnya adalah berpunca dari kemarahan mereka terhadap Anwar itu lebih ditujukan kepada Mahathir. Akibatnya, mereka terpaksa menentang Mahathir bukan Anwar! Lagi kuat mereka menentang Mahathir, bertambah kuat pertalian politik Mahathir-Anwar!

Penyerahan kuasa Pemuda dari Anwar ke tangan Najib, menjadi senjata muktamad kemenangan Mahathir ke atas Ku Li. Dan, sekaligus Anwar mendapat ganjaran sebagai Naib Presiden.

Menjelang pemilihan UMNO 1990, Anwar sudah pasang angan-angan untuk cabar Pak Ghaffar. Cuma kali ini dia gementar sedikit untuk merancangkan tindakan jahatnya itu. Apabila ada pencalonan dari beberapa Bahagian, dia Cuma menikus kerana dia sendiri tidak pasti adakah seorang Naib Presiden ke tiga boleh mencabar Timbalan Presiden dalam konteks nilai dan budaya UMNO.

Perkara ini “unprecedented” dan Mahathir sendiri nampaknya tidak begitu mahu melayan pemikiran-pemikiran ini. Bagaimanapun satu atau dua Bahagian cuba-cuba bangkitkan pemikiran bagi agenda Anwar ini. Anwar sendiri tidak mengenepikan kemungkinan tersebut. Namun atas kepercayaan bahawa Mahathir masih selesa dengan Pak Ghaffar, usaha ini hanya tertumpu di kalangan konco-konco Anwar sahaja, yang kebetulan belum bertapak begitu kuat di dalam UMNO. Akhirnya hasrat itu tidak diambil berat lagi, tetapi hal ini membantu Anwar meletakkan dirinya di tempat yang lebih baik iaitu mendapat tempat pertama di barisan Naib Presiden.

Kemenangan itu menjadi rangsangan kepada Anwar untuk menyediakan dirinya ke kerusi Timbalan Presiden pada tahun 1993. Banyak peristiwa dan factor yang melicinkan gerakan Anwar menjelang pertandingan itu. Karenah Sidang Pengarang Utusan Malaysia yang sebenarnya didalangi oleh Samad Mahadi, anak saudara Mahathir dalam mempersoalkan sikap Mahathir terhadap bahasa Malaysia, membantu Anwar meletakkan “orangnya” iaitu Johan Jaafar mengganti Zam sebagai Ketua Pengarang Kumpulan Utusan. Zam menjadi mangsa kepada tangan celupas Samad!

Perlantikan Johan Jaafar merupakan factor penting serangan media bagi membantu Anwar. JJ, Nazri Abdullah (Berita Harian), Rahman Sulaiman (Bernama) yang sering bertemu untuk merancang satu konspirasi menentang Pak Ghaffar. Ironisnya, JJ sering mempertikaikan tentang “teori konspirasi” dalam penulisannya!

Di satu pihak lain pula, kegagalan Pak Ghaffar dalam menyediakan dirinya sebagai pengganti Mahathir juga turut menguatkan lagi azam Anwar bagi merampas jawatan Timbalan Presiden itu. Pak Ghaffar tidak serius. Dia menyangka jawatan nombor dua itu adalah hadiah istimewa baginya sebagai pejuang bangsa. Dia “took things for granted”. Dia fikir sebagai orang tua, ahli-ahli akan tetap setia dan tidak berbelah bahagi dengannya. Pak Ghaffar lupa ketika itu, gelombang “Melayu Baru” yang diberi tafsiran oleh mereka yang gelojoh dengan kuasa sudah mulai membuak-buak!

Jentera Anwar yang terdiri dari Setiausaha-Setiausaha Parlimen dan Timbalan Menteri mulai menjalankan plotnya. Jentera parti bukan lagi dikuasai oleh Pak Ghaffar. Ini Pak Ghaffar barangkali tidak sedar. Beberapa bulan menjelang pertandingan, media terus memainkan peranannya dengan aggresif tapi halus. Tidak kurang dari tujuh kali Mahathir menyebut bahawa Pak Ghaffar tidak akan dicabar. Akhbar-Akhbar menunggu pendekatan yang terbaik untuk memerangkapkan kenyataan-kenyataan Mahathir.

Apabila sesekali Mahathir terlepas cakap di hujung ucapannya bahawa “ dalam pertandingan, demokrasi mesti dihormati”, ayat itu akan menjadi ungkapan utama dalam akhbar. Apabila Mahathir tercakap di Terengganu, bahawa “seseorang pemimpin perlu undur apabila ia merasai ia telah terlalu lama dan tidak lagi boleh menyumbang kepada kebaikan parti…” maka ayat ini menghiasai ruang akhbar dan TV secara besar-besaran pada keesokannya. Rakyat, terutama bakal perwakilan yakin kenyataan itu ditujukan kepada Pak Ghaffar. Malah dia sendiri makin keliru. Mahathir masih mahukanya atau tidak?

Namun dalam masa yang sama, Anwar masih menyebut bahawa dia sekali-kali tidak akan mencabar Pak Ghaffar, baginya Pak Ghaffar adalah tokoh politik yang amat dihormatinya. Pak Ghaffar adalah sebagai guru kepadanya. Pak Ghaffar juga adalah sebagai bapa kepadanya. Orang UMNO yang masih kuat ingatan tentu tidak lupa dengan kata-kata penafiannya sebelum dia bertanding menentang Haji Suhaimi dahulu. Penafian sebelum pengakuan adalah semata-mata “tactical”. Cakap hanya tinggal cakap. Kalau dengan Haji Suhaimi dia boleh bertaktik sebegitu, apa salahnya dengan Pak Ghaffar pula. Kemudian p dia berkata… “Saya perlu akur dengan kehendak parti…atau arus yang begitu kuat menuntut kepada perubahan…”

Kemuncak konspirasi politik Anwar meledak bila dia berjaya membohongi ratusan pemimpin UMNO dari seluruh negara hadir ke satu perhimpunan di PWTC. Tok Mat menjadi alat utama dalam peristiwa ini. Selaku Setiausaha Agung dan Menteri Penerangan, Tok Mat menggunakan kedudukannya bagi menjayakan niat rakus Anwar. Dengan dibantu oleh Pak Wan (mertua Anwar) yang memiliki sedikit kepakaran dalam “perang saraf”, mereka berjaya mengumpulkan pemimpin UMNO untuk dating ke Kuala Lumpur bagi suatu pengumuman yang mereka sendiri tidak tahu apa isi sebenarnya?

Pihak media dengan penuh perancangan juga meletakkan peristiwa itu sebagai sokongan umum untuk Anwar menentang Pak Ghaffar. Maka Anwar dengan angkuhnya menyebut, “Ini adalah iltizam…” Apabila hasratnya telah menjadi cakapan umum, Mahathir yang diketahui sebagai seorang yang suka menyebelahi calun yang akan menang, sudah menjadi satu dilema sekali lagi. Megat Junid turut menyakinkan Mahathir, Anwar akan menang!

Kebangkitan “Arus Perdana” dan pemikiran “Melayu Baru” akhirnya memaksa Pak Ghaffar berundur! Anwar menang, Pak Ghaffar kalah! UMNO ketika itu seolah-olah menerima hakikat dengan pola pertandingan yang dijalankan. Pencalonan hampir dari semua Bahagian dijalankan secara paling kotor tanpa kesopanan seperti yang pernah disaksikan sebelumnya. Wang menguasai segala-galanya. Anwar tahu hal ini. Sebagai seorang pejuang Islam, dia sengaja menutup mata terhadap kedurjanaan ini. Malah Anwar menghalalkannya! Baginya matlamat menghalalkan cara. Pak Ghaffar diperhinakan begitu rupa. Dia menjadi terlalu kerdil dalam parti yang turut sama-sama didewasakan sejak berpuluh-puluh tahun dulu!

Selepas pertandingan 1993, UMNO seolah-olah sudah menerima kesesuaian gandingan Mahathir-Anwar. Macamlah kombinasi 2M dekad 80-an dahulu. Orang-orang Anwar yang mendabik dada dengan kemenengan tersebut juga sudah pasang angan-angan untuk tumpang tui Anwar dalam hiraki kepemimpinan UMNO!

Dalam keselesaan Anwar berlabuh di kerusi Timbalan Presiden, tiba-tiba UMNO dikejutkan dengan isu “Brutus” oleh Mahathir dalam Perhimpunan Agung UMNO 1994, setahun selepas Anwar berganding dengan Mahathir. Presiden tidak akan menyebut mengenai sejarah pengkhianatan Brutus itu kalau bukan kerana ia menjadi isu sekitar dirinya. Perwakilan membaca maksud Mahathir pada wajah Anwar yang turut duduk di atas pentas pada hari itu. Keresahan Mahathir dengan orang nombor duanya itu telah dihidu oleh umum. Nampaknya konspirasi Anwar bukan setakat Pak Ghaffar sahaja. Anwar tidak akan puas selagi dia tidak sampai ke puncak kuasa!

Mengapa Anwar begitu rakus dan tidak sabar menunggu? Mereka yang kenal Anwar dari zaman ABIMnya pasti tahu akan jawapannya. Anwar tidak boleh dan tidak mungkin mahu menjadi orang nombor dua. Dia mahu jadi orang nombor satu dalam serba serbi dan dalam apa situasi sekalipun! Dalam ABIM, kenapa Sanusi dan Fadzil Noor tersingkir?Bukankah angkara Anwar? Dia lebih selesa kalau di bawahnya hadir mereka yang “mediocre” dan tidak boleh mengatasinya. Itu sebab Anwar kekalkan Kamaruddin Jaafar, Kamaruddin Md Noor, Annuar Tahir dan lain-lain yang tidak ternama dan tidak berupaya menentangnya!

Anwar akan berasa tidak selamar atau “insecured” kalau Mahathir tidak digulingkan segera. Lebih lama dia menunggu, lebih banyak mengundang risiko. Mahathir bukan seperti Pak Ghaffar dan tempat Mahathir pun bukan seperti tempat Pak Ghaffar. “This is totally a different ball game”, begitulah anggapan rakus Anwar .

Anwar terpaksa merubah taktik dan strateginya. Pendekatan yang diambil tentulah berlainan dengan strategi semasa menentang Pak Ghaffar, walaupun hasratnya tetap sama. Pertama kali dicubanya pada pemilihan 1996. Dia mahu melemahkan Mahathir di Kedah. Kebetulan timbul isu Sanusi dan Osman Arrof. Anwar merancangkan pengekalan Osman Aroff sebagai Menteri Besar, maka dia memperalatkan pula 22 wakil rakyat sebagai senjata agenda politiknya.
Bila kumpulan 22 wakil rakyat itu mengemukakan memorandum penolakan terhadap Sanusi, Anwar segera mengingatkan Mahathir bahawa “…Pandangan mereka ini perlu diambilkira”. Mahathir menjadi cemas, kerana penolakan mereka ke atas Sanusi adalah petanda tentangan ke atas dirinya. Ini berlaku menjelang pemilihan pucuk pimpinan UMNO 1996. Secara sulit dan diam-diam, Anwar mengambil dua borang pencalonan dari Ibu Pejabat UMNO. Satu untuk Timbalan dan satu untuk Presiden.
ShareThis

default

Ucapan Ketua Pemuda DAP di Ipoh -tersuratnya

on Friday, April 18, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments
Baru-baru ini di Stadium Perak, Ipoh berlangsung satu perhimpunan besar-besaran yang dipanggil Black 14, dihadiri oleh ahli PAS, PKR dan DAP. Kita hayati antara kandungan ucapan Nga Hor Ming, Ketua Pemuda DAP Perak di dalam tulisan yang dihitamkan:-

“Kerajaan Perak akan memberikan hak milik tanah selama 999 tahun kepada penduduk kampung baru di negeri Perak. Nilainya dianggarkan sebanyak RM500 juta. Ini akan menyebabkan nilai hartanah di negeri Perak akan melambung tinggi dan meningkatkan keyakinan pelabur”

Cuba kita singkap maksud sebenar daripada pernyataan beliau. Kampung-kampung baru akan lebih banyak dibuka. Siapakah bakal penghuni-penghuni baru di kampung baru tersebut? Adakah orang melayu yang akan dapat untung? Sudah tentulah kawasan-kawasan tersebut bakal didiami oleh orang-orang bukan melayu dan dengan hak milik tanah yang begitu lama, akan dapat mengekalkan hak milik tanah itu kepada orang bukan melayu. Hasilnya, pada masa depan, orang melayu di Perak akan sukar untuk membeli tanah kerana semuanya telah dimiliki dan dengan harga yang bakal melambung, orang melayu Perak tidak mampu untuk membeli tanah tersebut. Anehnya, kenyataan beliau itu mendapat tepukan gemuruh daripada orang-orang melayu yang hadir!

30% jawatan Ahli Majlis Kerajaan Tempatan akan dibuka kepada anak-anak Perak yang berkelayakan, berkaliber dan berdedikasi”

Jika dahulu, Ahli-Ahli Majlis Kerajaan tempatan ini dimonopoli oleh orang melayu. Jadi sekarang siapakah golongan anak-anak Perak yang berdedikasi yang dimaksudkan oleh Nga Hor Ming? Apakah tujuan beliau mengubah sistem pentadbiran Kerajaan Tempatan ini? Tidak lain dan tidak bukan adalah untuk memudahkan lagi cita-cita politik DAP untuk menguasai negeri Perak.


Politik perkauman sudah tidak relevan lagi di zaman moden ini….”
Benarkah politik perkauman sudah tidak relevan lagi?

Prinsip DAP sudah diketahui umum adalah untuk menjaga kebajikan kaum cina. Tidak perkaumankah DAP?

“Kita tidak lagi akan mengutamakan kebajikan satu kaum sahaja. Bagi kita, masalah orang melayu adalah masalah negara, masalah orang cina adalah masalah negara dan masalah orang india juga adalah masalah negara…”


Adakah kita orang melayu cukup bersedia untuk sama-sama memikirkan tentang masalah orang cina dan india tatkala bangsa kita sendiri pun masih belum berjaya? Masih ramai orang melayu yang miskin yang perlukan perhatian. Masalah orang melayu perlulah diberikan keutamaan sesuai dengan kedudukan bangsa kita yang menjadi penduduk pribumi negara ini. Inilah yang diperjuangkan oleh nenek moyang kita dahulu hingga mereka sanggup mengorbankan nyawa. Tepukan gemuruh hadirin melayu kepada kenyataan Nga Hor Ming ini jelas menunjukkan yang orang-orang melayu sudah mula melupakan jasa-jasa pejuang melayu terdahulu hanya kerana terlalu percaya kepada tipu helah DAP.

“Sudah tidak ada lagi ketuanan melayu, ketuanan cina atau ketuanan india. Yang penting adalah ketuanan rakyat!”


Wah, lihatlah betapa kurang ajarnya DAP menafikan ketuanan melayu yang termaktub dalam perlembagaan Malaysia. DAP masih lagi memperjuangkan dasar Malaysian Malaysianya yang suatu ketika dahulu ditentang hebat oleh nenek moyang kita. Melayu semua! Tidak pernahkah kalian terfikir di manakah agaknya kedudukan kita hari ini jika tidak bernaung atas nama ketuanan melayu? Adakah kita cukup hebat untuk bersaing dengan bangsa-bangsa lain? Lihat sajalah di universiti-universiti awam, jika tidak kerana adanya program matrikulasi untuk orang-orang melayu, sudah tentulah orang melayu adalah penuntut yang paling sedikit di universiti. Tapi sekali lagi, orang-orang melayu yang hadir memberikan tepukan yang gemuruh untuk Nga Hor Ming.

Kesimpulannya, janganlah kita mudah terpedaya dengan tipu-tipu helah DAP ini. Mungkin gagasan Malaysian Malaysia ini akan jadi jadi relevan suatu hari nanti tapi bukan sekarang. Melayu masih banyak ketinggalan. Ini bukan masa yang sesuai untuk kita membuang masa melayan karenah jahat DAP yang sudah semestinya akan merugikan kita. Jangan bila dah terhantuk baru nak terngadah! Hari ini mungkin kita memberikan tepukan gemuruh kepada DAP kerana ucapan mereka tetapi tidak mustahil satu hari nanti mereka pula yang bertepuk tangan apabila melihat kita mengemis di negara sendiri.

default

Racist ke UMNO ??

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No CommentsUMNO memang parti racist!!

Tapi ...

racist UMNO tidak pernah merampas harta benda bangsa lain.

racist UMNO tidak pernah mempertikaikan hak bangsa lain mengamalkan sosial adat budaya bangsa lain.
(Di Indonesia dan Thailand ... no such thing as hak bertutur dgn bahasa ibunda mereka... tiada sekolah China atau India)

racist UMNO tidak suroh berperang dgn org lain.
(di Fiji dan di Afrika, anak temapatan terpaksa mengangkat senjata untuk mempertahankan hak mereka)

racist UMNO hak memperjuangkan hak org Melayu di TANAH MELAYU!

racist UMNO menjaga kepentingan bumiputera!!


Racist UMNO yang di perkatakan ...
masih lagi berpegang kepada lunas Islam.

tapi kini .......

-Ketuanan(milik) melayu kita dicabar kini diagungkan pula KETUANAN RAKYAT !!!
-DEB dihapuskan di Perak dan Pulau Pinang untuk beri laluan kepada open tender yang dikatakan lebih adil tetapi yang tersuratnya menyempitkan lagi kontraktor melayu dan pemberian 100% kepada cina dari tender hingga ke bahan binaan . Melayu tak dapat apa2- Isu babi bakal digunakan untuk merampas tanah orang melayu
- Sekarang ini semua isu-isu seperti rasuah ,penyelewengan,gila kuasa ,penindas semua disalahkan kepada melayu .bermakna hanya bangsa melayu yang buat salah .. aku cukup marah apabila parti bangsaku UMNO dituduh macam2 oleh parti dap, dan juga komponen BN sendiri MCA dan MIC . bila parti mereka kalah ,mereka salahkan UMNO ,diri sendiri yang salah tak mahu mengaku ..
-Geran tanah di Perak diberi secara percuma oleh Nizar tetapi yang dapat majoriti CINA


kata2 PM Tunku Abd Rahman

“….orang Melayu sedia memberi hak-hak yang munasabah dan patut kepada orang bukan Melayu. Orang Melayu telah memberikan pengorbanan yang banyak daripada hak-hak sebagai bumiputera Tanah Melayu kepada bangsa yang bukan Melayu. Belum ada satu bangsa anak negeri yang telah berbudi sebegitu banyak seperti yang telah diperbuat oleh orang Melayu. Sungguhpun ada jaminan hak-hak istimewa Melayu dalam perjanjian Persekutuan tetapi tidak sekali-kali mencegah atau menyekat bangsa-bangsa yang bukan Melayu daripada mencapai kesenangan dan kekayaan dan lagi sehingga sekarang hak-hak istimewa itu masih belum lagi menghasilkan keadaan yang setaraf di antara orang Melayu dengan yang bukan Melayu…”

default

Kalau ada bukti, bawa ke mahkamah - Rashid

by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments

BUTTERWORTH 17 April - Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng diminta menghentikan tuduhan melulu kepada mana-mana pihak berhubung dakwaan penyelewengan tanah di negeri itu, sebaliknya merujuk kepada pihak berkuasa jika mempunyai bukti kukuh berhubung isu tersebut.
Bekas Timbalan Ketua Menteri, Datuk Seri Abdul Rashid Abdullah berkata, sekiranya mempunyai bukti sahih, kerajaan negeri boleh membawa perkara tersebut ke mahkamah atau merujuk kepada Badan Pencegah Rasuah (BPR).

"Dalam hal ini tidak perlulah kerajaan negeri hendak main serkap jarang atau membuat apa-apa tuduhan kepada mana-mana pihak. Kalau ada bukti, rujuklah kepada pihak berkuasa.

"Kalau mereka pandai buat kerja, perjumpaan sebegini sebenarnya tidak perlu. Sepatutnya kalau ada bukti, bawalah perkara ini ke mahkamah atau rujuk kepada BPR," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.
Akhbar hari ini memetik kenyataan Guan Eng yang meminta Abdul Rashid memberikan penjelasan mengenai dakwaan penyelewengan tanah di negeri ini selewat-lewatnya akhir bulan ini.

Guan Eng dipetik sebagai berkata, mesyuarat Exco kerajaan negeri memutuskan untuk memberi peluang kepada Abdul Rashid untuk berbuat demikian sebelum bertindak mendedahkan mengenai penyelewengan yang didakwa itu.
Abdul Rashid merupakan bekas Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama, Hal Ehwal Tanah dan Pembangunan Tanah, Pembangunan Usahawan dan Koperasi negeri semasa kerajaan negeri di bawah pentadbiran Barisan Nasional (BN) sebelum pilihan raya umum 8 Mac lalu.

Mengulas mengenainya, Abdul Rashid berkata, beliau tidak perlu membuat sebarang penjelasan berhubung perkara itu kerana kerajaan negeri boleh mendapatkan maklumat terperinci mengenai perkara itu melalui agensi atau jabatan yang berkenaan.

"Saya bukan orang suruhan yang boleh disuruh buat itu ini, kalau mahukan maklumat, mereka buatlah rujukan kepada pejabat-pejabat tanah, mereka pastinya ada menyimpan rekod-rekod berkenaan," jelasnya.
Beliau menambah, Guan Eng tidak seharusnya membuat kenyataan berbaur tuduhan secara terbuka berhubung isu tersebut kerana ia jelas memberi imej yang buruk kepada kerajaan negeri sebelum ini.


TINDAKAN BERANI RASHID YANG TIDAK GENTAR UGUTAN DAN TUDUHAN FITNAH DAP DAN BUDAK HINGUSAN FAIRUS KHAIRUDDIN .. RASHID SUDAH MENUNJUKKAN TARINGNYA ..HIDUP MELAYU !!!

TAK KAN MELAYU HILANG DI DUNIA DAN JUGA PULAU PINANG

default

Perkampungan Cina

on Thursday, April 17, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No CommentsChina village plan to lure investors

KLANG: In a bid to lure more investments from China to Selangor, the state government is planning to build a China village that will provide an investor-friendly working environment.
The China village would have basic facilities and infrastructure such as a college or university set up by the education centre from China, an international school and housing areas.
State Investment, Industry and Commerce Committee chairman Teresa Kok said the plans for the village were in the preliminary stages.
“We want to continue to attract more investors, especially from China, into the state which has international standard industrial zones such as Pulau Indah and the Science Park to cater to them,” she said after meeting members of the Chinese Chambers of Commerce and Industry from Klang, Kuala Lumpur and Selangor here yesterday.
Also present at the function were Sungai Pinang state assemblyman Teng Chang Khim and state Local Government, Research and Development Committee chairman Ronnie Liu.
Improving the investment environment for investors was crucial as Malaysia was competing with other South-East Asian countries like Thailand and Cambodia that were also very attractive to investors, she added.Dari pemerhatian aku..sultan2 di tanah melayu sudah berasa tidak puas hati dengan cina..kita lihat sultan kelantan dah buka mulut..aku harap lepas ni ramai lagi sultan buka mulut..bila semua sultan buka mulut..orang melayu pun akan menentang habis habisan cina ni..
Percayalah..aku rasa sultan selangor tengah panas dengan cina ni..tunggu masa je nak keluar media..bukan tu saje..aku rasa orang2 melayu kat johor dengan melaka pun tengah panas ni..
Ini pandangan aku..once orang melayu mengamuk..habislah berjangkit2 kat negeri Johor, Melaka, Selangor, Perak, Pulau Pinang..memang dkat negeri2 ni orang melayu memang tunggu masa sahaja..ye la dengan isu syarat pekerjaan, isu makanan yang tak halal diorang letak halal, isu agama islam, isu hak melayu, isu hina sultan..tunggu masa je..

default

Projek babi macam taktik Israel?

on Tuesday, April 15, 2008 by Generasi Pejuang Bangsa
 - No Comments

Projek penternakan babi yang diuruskan secara lebih moden seperti di Selangor, kini bawah pentadbiran Pakatan Rakyat, dianggap satu usaha popular pembangkang memenangi hati pengundi bukan Melayu.
Datuk Mohd Nakhaie Ahmad mengajak orang Melayu berhati-hati dengan langkah seumpama Pakatan Rakyat ini kerana ia boleh menghakis hak dan keistimewaan mereka.
"Kita bimbang yang menjadi tawaran dalam usaha meraih sokongan politik orang-orang bukan Melayu itu, ialah hak-hak orang Melayu.

"Bahkan sensitiviti orang-orang Melayu, dirasakan, tidak perlu lagi dipelihara. Tidak mengapa ladang ternak babi dibangunkan berdekatan kampung Melayu," kata Yang Dipertua, Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim).

"Apakah ini suatu tindakan halus untuk mengusir orang-orang Melayu dari kampung halaman mereka sebagaimana Israel mengusir rakyat Palestin dari tanah air mereka?"
Beliau berucap sedemikian di awal forum 'Memperkasakan Perpaduan Melayu untuk Kesejahteraan Nasional' sempena Perhimpunan Perpaduan Melayu di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) hari ini.

Beliau sebelum itu mengajak peserta program berwaspada dengan perkembangan baru politik susulan keputusan pilihanraya umum 8 Mac yang menolak BN dan menguntungkan pembangkang, termasuk parti Melayu seperti PAS dan PKR.
"Waspadalah wahai bangsaku terhadap trend politik orang-orang Melayu kini, akibat situasi politik pasca pilihanraya umum ke-12. Parti politik Melayu yang mendapat sokongan orang bukan Melayu, sedang dan akan mengambil langkah-langkah popular demi mengekalkan sokongan itu untuk mereka," katanya, juga mantan setiausaha agung PAS yang menyertai Umno pada 1988.

Beliau juga bimbang dengan kemerosotan pengaruh BN dalam kalangan pengundi bukan Melayu.
"Yang kehilangan sokongan orang-orang bukan Melayu pula, berusaha menarik semula sokongan itu. Kita bimbang yang menjadi tawaran dalam usaha meraih sokongan politik orang-orang bukan Melayu itu, ialah hak-hak orang Melayu," tambah cendekiawan Melayu itu.

Sambil menyifatkan keputusan itu sebagai "perpecahan yang diinstitusikan", Mohd Nakhaie menganggap kerajaan Pakatan di Perak sebagai "kuda tunggangan dan boneka orang bukan Islam" demi memuaskan kehendak politik pembangkang "menumbangkan kerajaan yang dipimpin orang Melayu."

"Inilah antara akibat perpecahan yang diinstitusikan. Bagi saya, ini adalah satu tragedi yang tidak boleh dilupakan," katanya.
Menurutnya lagi, perpecahan orang Melayu dalam dua kumpulan besar - BN dan Pakatan - melemahkan kuasa politik mereka walaupun jumlah kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Dewan Rakyat cukup untuk membentuk kerajaan sendiri.

"Di Perak, orang-orang Melayu dalam Umno dan PAS adalah majoriti di DUN. Jika bersatu mereka boleh membentuk kerajaan yang mampu mempertahankan kuasa politik orang-orang Melayu. Tetapi kerana perpecahan antara kedua-dua parti politik ini telah diinstitusikan, perkara yang sepatutnya berlaku untuk mempertahankan kuasa politik orang-orang Melayu, tidak berlaku," katanya.

"Di parlimen sekarang kerusi di tangan orang-orang Melayu berjumlah 129 kerusi.
"Walaupun kerusi yang disandang orang-orang Melayu adalah majoriti, namun perpecahan di kalangan mereka yang telah diinstitusikan atas garis akidah yang dipolitikkan dan politik yang diakidahkan, dimangkinkan pula oleh politik kebencian, tidak akan memberi apa-apa jaminan bahawa majoriti itu akan dapat mempertahankan kuasa politik orang-orang Melayu," katanya.

"Ini kerana jumlah kerusi (ahli parlimen Melayu) berkenaan berpecah dua kepada 86 kerusi BN dan 43 kerusi dalam Pakatan Rakyat."

Pada bahagian awal ucapannya, Mohd Nakhaie berkata generasi tua bukan Melayu menjelang kemerdekaan menerima hakikat bahawa negara ini milik Melayu yang memberi jaminan hak dan keistimewaan kepada penduduk peribumi itu.
"Penyerahan kerakyatan kepada orang-orang bukan Melayu adalah bersyarat. Mereka mestilah menghormati hak-hak istimewa orang-orang Melayu, kedaulatan institusi Raja-raja Melayu, kedudukan Islam sebagai agama negara dan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi.

"Semua persetujuan itu diabadikan dalam Perlembagaan Persekutuan. Ia tidak boleh dibangkitkan lagi dan telah diaktakan sebagai perkara sensitif yang tidak boleh dipersoalkan oleh mana-mana pihak."

Namun begitu, tambahnya, generasi muda bukan Melayu tidak menghormati persetujuan ini dan orang Melayu turut terikut-ikut dengan rentak perjuangan bukan Melayu.
"Alasan mereka (bukan Melayu) bahawa, sebagai rakyat, mereka berhak menikmati persamaan mutlak. Hak istimewa orang-orang Melayu dianggap diskriminasi. Semua agama mesti dilayan sama rata bagi menghormati hak dan kebebasan beragama.

"Hakikatnya, persamaan yang dituntut itu tidak adil, kerana ia dibuat tanpa menghargai sejarah dan syarat mereka (bukan Melayu) diterima sebagai rakyat negara ini," katanya.
"Malangnya, terdapat di kalangan sebahagian kecil orang-orang Melayu terikut-ikut dengan rentak perjuangan orang-orang bukan Melayu yang tidak memahami atau sengaja tidak mahu memahami sejarah negara ini.

"Berlandaskan perjuangan hak asasi manusia dan kebebasan beragama konon, mereka (generasi muda Melayu) melihat bahawa hak istimewa orang-orang Melayu dan Islam sebagai agama negara, tidak relevan lagi.

"Hak kita yang sah, tetap hak dan sebarang usaha merampas hak itu atau mengeluarkannya daripada garis kesinambungan sejarahnya, mestilah ditentang.
"Suara meremehkan hak kita kian lantang. Usaha jahat itu mesti ditentang dengan tegas dan berkesan. Jika dibiarkan, dayuslah kita. Bangsa yang dayus, tidak berhak hidup. Putaran sejarahnya, lambat laun akan berhenti."

"Sebagai bangsa bermaruah di bumi sendiri, kita tidak akan membiarkan kata-kata 'tak kan Melayu hilang di dunia' menjadi sepi, sesepi tanah perkuburan."

Menjawab sebab perhimpunan itu memberikan tumpuan pada perpaduan bangsa, bukannya perpaduan umat Islam, Mohd Nakhaie berkata perpaduan Melayu lebih mampu diusahakan di negara ini berbanding perpaduan umat yang bersifat sejagat.
"Yang mampu disuarakan kini, hanya perpaduan orang-orang Melayu, yang beragama Islam. Mereka adalah sebahagian daripada umat Islam seluruhnya. Pun begitu, suara perpaduan Melayu itu sendiri berhadapan dengan cabaran yang tidak mudah dihadapi," katanya.

"Kami cuba berpijak di tanah rata, tidak tersesat dalam impian idealisme penyatuan umat di seluruh dunia, tidak mahu terkandas di persimpangan, jalan seribu liku.

"Kami cuba melihat hanya yang nampak, yang nampak dengan mata kasar dan dengan hati nurani. Kami sedar, jika orang Melayu di negara ini tersungkur, kedaulatan Islam juga turut tersungkur, justeru orang-orang Melayu adalah pendukung agama suci ini," katanya.
Tambahnya lagi, orang Melayu selalu berpecah kecuali sewaktu menentang Malayan Union pada 1946 dan menghadapi senario rusuhan antara kaum pada 1969.

"Perpecahan kali ini (pilihanraya 2008) lebih parah. Justeru perpecahan telah diinstitusikan, berlandaskan perbezaan politik dan akidah.
"Apabila politik diakidahkan dan akidah dipolitikkan, ditambah pula politik kebencian, akibatnya perpecahan (Melayu) membentuk institusinya."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Sebarang maklumat yang hendak diberikan boleh email kepada pbpejuangbangsa@gmail.com
Hasil tulisan atau gambar yang dipaparkan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sebagai rakyat Malaysia dan tidak mewakili mana mana pihak. Penulis tidak akan bertanggungjawab atas kerugian disebabkan bahan bahan yang disiarkan di dalam blog ini. Terima kasih.

Followers

Created by Generasi Pejuang Bangsa. Powered by Blogger.
© GENERASI PEJUANG BANGSA. Converted by Smashing Blogger for LiteThemes.com.